Ειδήσεις

Στο «κόκκινο» η λειτουργία των ΜΕΘ

Διακόσιες δέκα «κλειστές» κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας και επιπλέον 100 κλίνες Εντατικής κινδύνουν άμεσα να κλείσουν, λόγω των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Την εικόνα αυτή παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, χθες, στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος δεσμεύθηκε για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τον τομέα της Εντατικής και επανέλαβε ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο κινείται προς δύο κατευθύνσεις: την επαρκή στελέχωση όλων των κλινών που ήδη λειτουργούν και την ανάπτυξη νέων κλινών ώστε να εξαλειφθεί η αναμονή για εντατική νοσηλεία. Σύμφωνα με τους εντατικολόγους, σήμερα λειτουργούν 470 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων κινδυνεύουν να κλείσουν οι 100 λόγω σοβαρών ελλείψεων. Για τον ίδιο λόγο κλειστές παραμένουν 100 κλίνες ΜΕΘ. Επιπλέον, από τις 141 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας λειτουργούν σήμερα μόνο οι 31. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι το υπουργείο προχωράει σε ένα σχεδιασμό άμεσων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ και πρόσθεσε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή να δρομολογηθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων γιατρών εντατικολόγων.

Χθες, ο κ. Ξανθός είχε συνάντηση και με τη Συνήγορο του Πολίτη κ. Καλλιόπη Σπανού και τον Βοηθό Συνήγορο για την Κοινωνική Προστασία Χρήστο Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να επανενεργοποιήσει το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών του ΕΣΥ. Ο κ. Ξανθός άκουσε από κοντά τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, που σε πρόσφατη έκθεσή του (Οκτώβριος 2014) είχε χαρακτηρίσει παροπλισμένο το ανώτατο πειθαρχικό όργανο των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ τόνιζε ότι η πιο πιθανή εξέλιξη για τις υποθέσεις που εξέταζε είναι η παραγραφή που οδηγεί σε ατιμωρησία ενόχων. Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε, επίσης, την αρωγή του Συνηγόρου του Πολίτη για τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση και των γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών που λειτουργούν στα νοσοκομεία προς την κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων του ασθενούς.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου