Αθλητικά

Γιάννης Βρούτσης: «Δεν ανοίγουν τα γήπεδα νωρίτερα»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «SDNA σε θέση Libero» σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το κλείσιμο των γηπέδων, την αντιμετώπιση της βίας και τα νέα μέτρα που έρχονται στους αθλητικούς χώρους.
Τα σημαντικότερα των όσων ανέφερε είναι τα ακόλουθα:
-Αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα γήπεδα νωρίτερα:
«Να ευχόμαστε να μην ξανακλείσουν ποτέ. Θέλει νόμο για να αλλάξει η ημερομηνία τις 12/2, αλλά αυτό που πρέπει να βλέπουμε είναι το μέλλον. Δεν πρέπει να κλείσουν ποτέ ξανά τα γήπεδα».
-Αν υπάρχει περίπτωση να πάρει παράταση το μέτρο:
«Και η Κυβέρνηση αλλά και εγώ, είναι η επιθυμία μας να είναι ανοιχτά τα γήπεδα, να συμμετέχουν οικογένειες και φίλαθλοι αλλά χωρίς βία, αυτή είναι η ομορφιά του αθλητισμού. Η 12η Φλεβάρη είναι η τελευταία μέρα που θα είναι κλειστά γιατί υπάρχει νόμος. Ο αθλητισμός είναι γιορτή».
-Για την πρόταση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να ανοίξουν πιο γρήγορα τα γήπεδα και να είναι οι ομάδες εν δυνάμει τιμωρημένες:
«Θα περιμένω τη Δευτέρα την συνάντηση με τον κ. Λυσσάνδρου για να την καταθέσει. Αλλά η ημερομηνία έχει μπει με νόμο, δεν αλλάζει με απόφαση. Ας είμαστε επιφυλακτικοί, μένει ένας μήνας ακόμη και ευχή μας είναι να ανοίξουν μετά και να είναι όλα ομαλά. Το… δέντρο είναι η 12/2, το δάσος είναι το μέλλον. Ελπίζω ποτέ να μην χρειαστεί να κλείσω γήπεδο, ως αναπληρωματικός υπουργός. Αυτή είναι η αγωνία μου».
-Γιατί ενώ τα γήπεδα του ποδοσφαίρου έκλεισαν, των υπολοίπων αθλημάτων είναι ανοιχτά:
«Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η απάντηση κρύβεται σε ένα απλό ερώτημα. Που εκκολάπτεται αυτή η παραβατικότητα; Στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό κάναμε την πρώτη μας ισχυρή παρέμβαση στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ έχουν λιγότερους φιλάθλους, ελέγχονται και αναγνωρίζονται πιο εύκολα από του ποδοσφαίρου ώστε να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα.
Τα μέτρα που έχουν παρθεί λειτούργησαν αποτρεπτικά εντός ποδοσφαιρικών γηπέδων, αλλά εκεί εκκολάπτεται ο χουλιγκανισμός. Εκεί κάποιος μπαίνει ανώνυμα και αφανώς, ομαδοποιείται σε λογική χούλιγκαν και καταφέρνει να παίρνει δύναμη από αυτό. Τώρα τα πράγματα θα αλλάξουν, όσοι μπαίνουν στο γήπεδο θα τους ξέρουμε όλους και κυρίως θα το ξέρουν αυτοί, με ονοματεπώνυμο διεύθυνση και κινητό τηλέφωνο».
-Πώς αντιμετωπίζεται η βία και εκτός γηπέδου:
«Η βία δεν είναι μόνο αθλητική και εξελίσσεται εκτός γηπέδου, έχοντας κοινωνικά χαρακτηριστικά. Κάποιος που θέλει να χτυπήσει, επικαλείται τις ομάδες, αλλά στην ουσία δεν τις στηρίζει. Χούλιγκαν έρχονται και φεύγουν από το γήπεδο προκειμένου να προβούν σε βιαιότητες, δεν τους ενδιαφέρει η ομάδα τους, την χρησιμοποιούν ως άλλοθι. Είμαι βέβαιος ότι ένας χούλιγκαν της ΑΕΚ, θα ήταν και του Ολυμπιακού ταυτόχρονα. Η κοινωνική βία αντιμετωπίζεται εδώ και χρόνια από τις ποινικές διατάξεις του νόμου, αλλά δεν μπορεί να εξαλειφθεί στο έπακρο. Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την βία που έχει αθλητικό άλλοθι».
-Αν υπάρχει διάταξη που λέει ότι σε περίπτωση επεισοδίων στο μπάσκετ ή στο βόλεϊ τιμωρούνται οι ΠΑΕ:
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κάποτε λειτουργούσαν οι λέσχες. Μετά ήρθε η δολοφονία του Άλκη Καμπανού και αυστηροποιήθηκε ο νόμος, ενώ όταν έγινε η δολοφονία του Μιχάλη διαπίστωσα ότι καταστρατηγήθηκε το πνεύμα του νόμου. Στην πράξη αυτό δείχνει ότι υπάρχει στρατηγική για να απενεχοποιηθούν οι ΠΑΕ.
Γι’ αυτό ο νόμος πλέον αναφέρει πως οτιδήποτε και να γίνει, θα φταίνε οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Μόνο με αυτές θα είναι οι λέσχες συμβεβλημένες. Οι ΠΑΕ θα πρέπει να έχουν το νου τους στους οπαδούς και τις λέσχες σε οποιοδήποτε άθλημα. Όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν με θετικό τρόπο για το μέλλον και τον υγιή κόσμο που θέλει να είναι στο γήπεδο».
-Για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος:
«Θα τις πληρώσουν οι ΠΑΕ, υπάρχει νόμος στη Βουλή που αναφέρει πως θα λειτουργήσουν οι κάμερες. Γίνεται αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας. Από το πρωί της Τρίτης θα επισκεφτώ όλα τα γήπεδα με τα τεχνικά κλιμάκια για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αναφέρεται στο Νόμο ποιες περιοχές του γηπέδου θα καλύπτονται με κάμερες. Αν η αστυνομική αρχή διαπιστώσει ότι δεν λειτουργούν, το παιχνίδι θα γίνεται κεκλεισμένων».
-Για την ταυτοπροσωπία:
«Το κινητό είναι η απάντηση σε αυτό, θα γίνεται διασταύρωση της ταυτότητας με το εισιτήριο. Δεν μεταβιβάζεται πλέον τίποτα. Για όσους δεν έχουν κινητό, αποτελούν μία μικρή περίπτωση. Για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι κάτι που θα το δούμε ώστε να λυθεί. Αυτή την στιγμή βλέπουμε την πλειοψηφία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου