• Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου
Την επόμενη εβδομάδα από τις 15 ως τις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή των τροφίμων σε πάνω από 650 δικαιούχους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου (Ρόδο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη και Καστελλόριζο), από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενόψει της εορταστικής περιόδου, όπως δήλωσε στη «δ» ο α αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Νίκος Τσουκαλάς.
Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι γίνεται προετοιμασία και για τα υπόλοιπα νησιά, καθότι δεν είναι εύκολη διαδικασία η διανομή για τα ευπαθή προϊόντα. Το καλάθι που θα δοθεί σε κάθε δικαιούχο θα περιέχει όλα τα αναγκαία προϊόντα για το εορταστικό τραπέζι, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην στερηθεί τα αναγκαία.
Ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε δε, ότι προχθές επισκέφθηκε με τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΝΑΙ Τριαντάφυλλο Καραγιάννη το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να εγκριθεί με υπουργική απόφαση μία πιο σύγχρονη μέθοδος και να αλλάξει η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, προκειμένου να δίνεται μία προπληρωμένη κάρτα με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια σε κάθε δικαιούχο και να μην δίνονται τσάντες με τρόφιμα από τον νέο χρόνο.
«Εμείς δώσαμε το σχέδιο στο υπουργείο και απομένει η υπουργική απόφαση. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία και για το 2026, γιατί ακόμη και να εγκριθεί η απόφαση από το ΥΠΕΣ θα χρειασθεί να περάσει κανένα 6μηνο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά
Εντωμεταξύ ξεκίνησε η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων ζητά με εγκύκλιο της η Γενική Διεύθυνση Υγείας του υπουργείου Υγείας προς τις Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και του Νοτίου Αιγαίου, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αλλά και τους Διοικητές των ΥΠΕ για να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες τους, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η αναπλ. Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ζητά την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν την εποχή αυτή στην αγορά της Χώρας, (αυξημένη εμπορική δραστηριότητα της περιόδου, αυξημένη παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση τροφίμων και ποτών). Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και οι οποίες θα εντατικοποιηθούν, είναι ορθό να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη.
Ιδιαίτερα οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να επικεντρωθούν:
Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων, στα ζαχαροπλαστεία, στα αρτοποιεία, στις υπεραγορές τροφίμων. Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών, οι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση. Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης αυτών είτε εντός των εν λόγω χώρων, είτε εκτός αυτών των χώρων (με διανομή ή απευθείας διάθεση στον καταναλωτή). Στα κρεοπωλεία, στα πρατήρια ζαχαροπλαστικής-άρτου, στα ιχθυοπωλεία, στις κάβες, σε συναφείς επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης ευαλλοίωτων προϊόντων. Στους χώρους εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Στους χώρους παρασκευής και διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (κοινωνικά συσσίτια, δομές κ.λπ.). Στις υπαίθριες αγορές, στους εορταστικούς πάγκους και λοιπές προσωρινές εγκαταστάσεις διάθεσης τροφίμων που οργανώνονται προσωρινά λόγω των εορτών.
Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές, στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ. Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων. Στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, τρένων, αεροδρομίων και λιμένων. Στους χώρους αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.). Στα ξενοδοχεία και εν γένει σε όλα τα τουριστικά καταλύματα. Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λπ.
Ειδικότερα, εφιστάται προσοχή:
α. Στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, πιστοποιητικού υγείας εργαζομένων εν ισχύ, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται και στην αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής.
β. Στην εφαρμογή των μέτρων καθαρισμού, απολύμανσης και εξυγίανσης.
γ. Στον καλό αερισμό όλων των χώρων της επιχείρησης.
δ. Στην πιστή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας, από την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση έως και τη διάθεση του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή.
Επισημαίνεται ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι τα τελευταία χρόνια, λαμβάνουν χώρα, πλέον εντός ενός νέου επιχειρηματικού πλαισίου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό προκύπτει από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης και προσφοράς τροφίμων και ποτών. Γεγονός το οποίο αποτελεί πρόκληση για προγραμματισμένους και οργανωμένους υγειονομικούς ελέγχους-δράσεις, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η Δημόσια Υγεία και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται :
-στη νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας,
-στην επάρκεια και καταλληλότητα των χώρων παρασκευής,
-στον ορθό και πλήρη εξοπλισμό,
-στην τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής.
Την αυξημένη διακίνηση γευμάτων μέσω οχημάτων κατά την εορταστική περίοδο. Ο υγειονομικός έλεγχος ασκείται σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων και αφορά:
το χρόνο παράδοσης, τη θερμοκρασία συντήρησης-μεταφοράς, την καθαριότητα και υγιεινή του μεταφορικού μέσου, την τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, όπου απαιτείται.
Τις αυξημένες ποσότητες αποθηκευμένων πρώτων υλών, πριν και κατά τη διάρκεια της
εορταστικής περιόδου, με στόχο τη διασφάλιση: της καταλληλότητας των προιόντων, της ορθής αποθήκευσης (θερμοκρασίες, υγρασία, οργάνωση αποθήκης), της αποφυγής επιμολύνσεων, της τήρησης των κανόνων ιχνηλασιμότητας.














