ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤτΕ: Πτώση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις-Αύξηση στις αφίξεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμος εσοδα

Μείωση κατά 7,9% εμφά­νι­σαν οι εισπρά­ξεις από τον του­ρι­σμό στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο πέρυσι παρά την οριακή αύξηση κατά 1,7% που κατέ­γραψε ο αριθμός των ταξι­διω­τών που επι­σκέ­φθηκε τη χώρα μας την περίοδο αυτή.

Ταξι­διω­τικό ισο­ζύ­γιο

Σύμφωνα με τα ορι­στικά στοι­χεία, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 το πλε­ό­να­σμα του ταξι­διω­τι­κού ισο­ζυ­γίου ανήλθε στα 3.363 εκατ. ευρώ, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος 3.642 εκατ. ευρώ την αντί­στοιχη περίοδο του 2015, σημειώ­νο­ντας μείωση κατά 7,6%. Η εξέλιξη αυτή οφεί­λε­ται στη μεγα­λύ­τερη απόλυτη μείωση των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων κατά 330 εκατ. ευρώ ή 7,9% σε σύγκριση με τη μείωση των ταξι­διω­τι­κών πλη­ρω­μών κατά 52 εκατ. ευρώ ή 9,8%. Η μείωση των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων κατά την επι­σκο­πού­μενη περίοδο του 2016 έναντι της αντί­στοι­χης περιό­δου του 2015 ήταν απο­τέ­λε­σμα κυρίως της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 47 ευρώ ή 9,4% (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016: 451 ευρώ, Ιανουάριος-Ιούνιος 2015: 499 ευρώ), καθώς οι αφίξεις μη κατοί­κων ταξι­διω­τών αυξή­θη­καν κατά 1,7%.

Ανα­λυ­τι­κό­τερα, μείωση κατά 8,3% παρου­σί­ασε η δαπάνη ανά δια­νυ­κτέ­ρευση (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016: 68 ευρώ, Ιανουάριος-Ιούνιος 2015: 74 ευρώ), ενώ η μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής δια­μορ­φώ­θηκε στις 6,7 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις, παρα­μέ­νο­ντας σχεδόν αμε­τά­βλητη σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2015 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2015: 6,8 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις). Ο αριθμός των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 παρου­σί­ασε οριακή αύξηση κατά 0,4% και δια­μορ­φώ­θηκε στις 56.868 χιλ. δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις (Ιανουάριος-Ιούνιος 2015: 56.639 χιλ. δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις).

 

Ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις

Οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 δια­μορ­φώ­θη­καν στα 3.841 εκατ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας μείωση κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφεί­λε­ται κυρίως στη μείωση των εισπρά­ξεων από τους κατοί­κους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 13,8%, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1.191 εκατ. ευρώ, αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας το 31,0% του συνόλου των εισπρά­ξεων, όπως επίσης και στη μείωση των εισπρά­ξεων από τους κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-28 κατά 6,3%, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 2.487 εκατ. ευρώ.

Ανα­λυ­τι­κό­τερα, κατά την επι­σκο­πού­μενη περίοδο οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της ζώνης του ευρώ δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1.483 εκατ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας μείωση κατά 9,5% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2015, ενώ οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1.004 εκατ. ευρώ, σημειώ­νο­ντας μείωση κατά 1,3%.

Όσον αφορά τις σημα­ντι­κό­τε­ρες χώρες προ­έ­λευ­σης ταξι­διω­τών, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία μειώ­θη­καν κατά 11,7% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 597 εκατ. ευρώ, οι εισπρά­ξεις από τη Γαλλία μειώ­θη­καν κατά 26,1% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 236 εκατ. ευρώ και οι εισπρά­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο δια­μορ­φώ­θη­καν στα 602 εκατ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας μείωση κατά 5,0%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 12,8% παρου­σί­α­σαν οι εισπρά­ξεις από τη Ρωσία, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 110 εκατ. ευρώ, όπως και οι εισπρά­ξεις από τις ΗΠΑ, που  σημεί­ω­σαν μείωση κατά 20,6% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 268 εκατ. ευρώ.

Ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις ανά λόγο ταξι­διού

Ανα­φο­ρικά με την κατα­νομή της ταξι­διω­τι­κής δαπάνης μη κατοί­κων στην Ελλάδα ανά λόγο ταξι­διού, ο κύριος όγκος των εισπρά­ξεων σχε­τί­ζε­ται με ταξίδια για προ­σω­πι­κούς λόγους, των οποίων το μερίδιο στο σύνολο των δαπανών ανήλθε σε 90,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, έναντι 92% την αντί­στοιχη περίοδο του 2015, καθώς οι εισπρά­ξεις τους μειώ­θη­καν κατά 9,3%. Εντός της κατη­γο­ρίας των ταξι­διών για προ­σω­πι­κούς λόγους, τη μεγα­λύ­τερη συμ­με­τοχή στο σύνολο των δαπανών έχουν τα ταξίδια ανα­ψυ­χής (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016: 79%, Ιανουάριος-Ιούνιος 2015: 78%), των οποίων οι εισπρά­ξεις μειώ­θη­καν κατά 6,7% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 3.035 εκατ. ευρώ. Τα ταξίδια για επί­σκεψη σε συγ­γε­νείς/οικο­γέ­νεια αντι­στοι­χούν στο 6,2% του συνόλου και παρου­σί­α­σαν αύξηση στις εισπρά­ξεις τους κατά 12,3%. Μείωση κατά 44,7% παρου­σί­α­σαν τα ταξίδια για λόγους υγείας και οι συνα­φείς εισπρά­ξεις δια­μορ­φώ­θη­καν στα 12 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπρά­ξεις από ταξίδια για επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους εμφά­νι­σαν άνοδο κατά 7,8%, αυξά­νο­ντας τη συμ­με­τοχή τους στο σύνολο των εισπρά­ξεων (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016: 9,4%, Ιανουάριος-Ιούνιος 2015: 8,0%).

Εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση

Όπως προ­α­να­φέρ­θηκε, η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 αυξή­θηκε κατά 1,7% και δια­μορ­φώ­θηκε στις 8.508 χιλ. ταξι­διώ­τες, έναντι 8.368 χιλ. ταξι­διω­τών την αντί­στοιχη περίοδο του 2015. Ειδι­κό­τερα, οι αερο­πο­ρι­κές αφίξεις αυξή­θη­καν κατά 6,1%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώ­θη­καν κατά 14,4%. Στη δια­μόρ­φωση της ταξι­διω­τι­κής κίνησης συνέ­βα­λαν οι χώρες της ΕΕ-28, με ποσοστό συμ­με­το­χής 58,1%, και οι λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, με ποσοστό 29,4%.

Την ίδια περίοδο του 2016, η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 αυξή­θηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφεί­λε­ται στην αύξηση κατά 3,5% των αφίξεων από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στις 2.526 χιλ. ταξι­διώ­τες, καθώς οι αφίξεις ταξι­διω­τών από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώ­θη­καν κατά 1,8% και δια­μορ­φώ­θη­καν στις 2.416 χιλ. ταξι­διώ­τες. Επίσης, οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 παρου­σί­α­σαν μείωση κατά 6,1% και δια­μορ­φώ­θη­καν στις 2.504 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Ειδι­κό­τερα, αύξηση κατά 0,8% εμφά­νι­σαν οι αφίξεις από τη Γερ­μα­νία, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στις 888 χιλ. ταξι­διώ­τες, ενώ οι αφίξεις από τη Γαλλία μειώ­θη­καν κατά 20,6% και δια­μορ­φώ­θη­καν στις 368 χιλ. ταξι­διώ­τες. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο αυξή­θη­καν κατά 13,1% και δια­μορ­φώ­θη­καν στις 928 χιλ. ταξι­διώ­τες. Τέλος, από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, οι αφίξεις από τη Ρωσία παρου­σί­α­σαν αύξηση κατά 7,7% και δια­μορ­φώ­θη­καν στις 162 χιλ. ταξι­διώ­τες, ενώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξή­θη­καν κατά 6,4% και δια­μορ­φώ­θη­καν στις 305 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις

Οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις ταξι­διω­τών στην Ελλάδα δια­μορ­φώ­θη­καν στις 56.868 χιλ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, έναντι 56.639 χιλ. την αντί­στοιχη περίοδο του 2015, παρου­σιά­ζο­ντας μικρή αύξηση κατά 0,4%. Το γεγονός αυτό οφεί­λε­ται στην αύξηση κατά 4,7% των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων των κατοί­κων χωρών εκτός της ΕΕ-28, καθώς οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις των κατοί­κων χωρών της ΕΕ-28 μειώ­θη­καν κατά 1,8%. Η μείωση των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων των κατοί­κων χωρών της ΕΕ-28 είναι απο­τέ­λε­σμα της μείωσης τόσο των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ (κατά 2,2%) όσο και των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ (κατά 1,6%). Μείωση παρου­σί­α­σαν οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις από τη Γερ­μα­νία (κατά 6,5%) και από τη Γαλλία (κατά 17,2%), ενώ αυτές από το Ηνωμένο Βασί­λειο αυξή­θη­καν κατά 2,5%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση (κατά 10,8%) παρου­σί­α­σαν οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις από τη Ρωσία, όπως και αυτές από τις ΗΠΑ (κατά 6,6%).

Κρουα­ζιέ­ρες

H Τράπεζα της Ελλάδος διε­ξά­γει από το 2012 συμπλη­ρω­μα­τική έρευνα στον τομέα της κρουα­ζιέ­ρας, με σκοπό τον εμπλου­τι­σμό των στα­τι­στι­κών στοι­χείων που αντλού­νται από την Έρευνα Συνόρων.

Ακο­λου­θώ­ντας την παγιω­μένη πλέον μεθο­δο­λο­γία, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 συλ­λέ­χθη­καν λεπτο­μερή στοι­χεία από 16 ελλη­νι­κούς λιμένες, τα οποία κάλυψαν το 82,2% των συνο­λι­κών αφίξεων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων στη χώρα.

Κατά την επι­σκο­πού­μενη περίοδο, κατα­γρά­φη­καν 1.487 αφίξεις κρουα­ζιε­ρό­πλοιων (Ιανουάριος-Ιούνιος 2015: 1.490 αφίξεις), με 1.783 χιλ. εξόδους επι­βα­τών έναντι 1.626 χιλ. εξόδων επι­βα­τών την αντί­στοιχη περίοδο του 2015. Σημειώ­νε­ται ότι δεν είναι δυνατή επί του παρό­ντος η κατα­νομή των ταξι­διω­τών ανά εθνι­κό­τητα για τα στοι­χεία που προ­έρ­χο­νται από τη συμπλη­ρω­μα­τική έρευνα κρουα­ζιέ­ρας. Από τη συμπλη­ρω­μα­τική έρευνα προ­έ­κυψε ότι το 91,9% των επι­σκε­πτών ήταν διερ­χό­με­νοι επι­σκέ­πτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγ­μα­το­ποί­η­σαν δύο στάσεις σε ελλη­νικά λιμάνια, όσες περίπου και την αντί­στοιχη περίοδο του 2015.

Κατά την επι­σκο­πού­μενη περίοδο του 2016, οι συνο­λι­κές εισπρά­ξεις από ταξι­διώ­τες κρουα­ζιέ­ρας αυξή­θη­καν κατά 14,2% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2015 και ανήλθαν στα 177 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13 εκατ. ευρώ συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στα κατα­γρα­φό­μενα στοι­χεία από την Έρευνα Συνόρων, καθώς αφορούν ταξι­διώ­τες που ανα­χώ­ρη­σαν από την Ελλάδα (last port), ενώ 164 εκατ. ευρώ αντι­προ­σω­πεύ­ουν πρό­σθετα έσοδα που κατα­γρά­φο­νται στη συμπλη­ρω­μα­τική έρευνα.

Στο Διά­γραμμα 7 παρου­σιά­ζε­ται η κατα­νομή των συνο­λι­κών εισπρά­ξεων κρουα­ζιέ­ρας ανά λιμάνι. Το κυριό­τερο λιμάνι από πλευράς εισπρά­ξεων κρουα­ζιέ­ρας είναι το λιμάνι του Πειραιά, με συμ­με­τοχή 45,5% επί του συνόλου. Ακο­λου­θούν το λιμάνι της Κέρ­κυ­ρας και το λιμάνι της Σαντο­ρί­νης με 13,6% και 8,4% των εισπρά­ξεων αντί­στοιχα. Οι επτά σημα­ντι­κό­τε­ροι λιμένες αφίξεως κρουα­ζιε­ρό­πλοιων καλύ­πτουν το 89,7% των συνο­λι­κών εισπρά­ξεων από κρουα­ζιέ­ρες και το 85,0% των συνο­λι­κών αφίξεων επι­βα­τών.

Οι συνο­λι­κές δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις εκτός κρουα­ζιε­ρό­πλοιων αυξή­θη­καν κατά 12,5% και δια­μορ­φώ­θη­καν στις 1.364 χιλ. δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις, ενώ οι συνο­λι­κοί επι­σκέ­πτες κρουα­ζιέ­ρας για την επι­σκο­πού­μενη περίοδο εκτι­μώ­νται σε 1.092 χιλ. ταξι­διώ­τες, παρου­σιά­ζο­ντας αύξηση κατά 29,5% σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2015, γεγονός που επη­ρέ­ασε θετικά τη δια­μόρ­φωση των εισπρά­ξεων από την κρουα­ζιέρα.

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.