Τοπικές Ειδήσεις

ΔΕΘ-Μητσοτάκης: Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας-Δώδεκα μέτρα για την Οικονομία

Ο χειμώνας κρύβει παγίδες και γι’ αυτό χρειάζονται συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Όπως είπε το πρόγραμμα του έχει τον τίτλο «αυτοπεποίθηση» σε άμυνα (ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την αγορά 18 Rafale, την εκκίνηση της διαδικασίας αγοράς τεσσάρων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων υφιστάμενων) και στην υγεία-οικονομία.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, τα οποία χαρακτήρισε «12 βήματα αυτοπεποίθησης», συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Τέσσερα στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα και πέντε το εισόδημα των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

 1. Μειώνονται τρεις μονάδες, στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού για το 2021. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Η εταιρεία θα οφεληθεί κατά 301 ευρώ.
 2. Καταργείται εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Εργαζόμενος με 2.000 ευρώ κερδίζει 360 ευρώ.
 3. Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο.
 4. Συνεχίζεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία έως το τέλος του 2020 για να αναπληρώνονται οι αμοιβές για όσους δουλεύουν με μειωμένο ωράριο. Επεκτείται και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στον τουρισμό, την εστίαση και τον αθλητισμό. Προστίθενται οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
 5. Ανοίγει τρίτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει τέταρτος κύκλος με 600 εκατ. ευρώ
 6. Θεσπίζονται υπεραποσβέσεις (200%) και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία χρόνια
 7. Πληρώνονται τον Οκτώβριο τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο θα πληρωθούν 460 εκατ. σε δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
 8. Καταργείται σε μόνιμη βάση από το 2020 ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας, από το Καστελόριζο μέχρι τη Γαύδο.
 9. Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που επλήγησαν αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο του 2021 η πληρωμή κάθε οφειλής (ασφαλιστικές-εφορία) που δημιουργήθηκαν στην κρίση.
 10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές
 11. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2020
 12. Παρατείνονται για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν. Μειώνονται σε 50 (από 100) τα απαιτούμενα ένσημα

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου