Ειδήσεις

Προσωρινή εθνικοποίηση εταιρειών προτείνει το ΔΝΤ

Η κρίση του κορωνοϊού θα μετασχηματίσει τις οικονομίες και οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτικής πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτό, αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε άρθρο τους με τίτλο «Δημοσιονομικές πολιτικές για έναν μετασχηματισμένο κόσμο».

Η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ και ο επικεφαλής της διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου, Βίτορ Γκασπάρ, οι οποίοι είναι οι συντάκτες του εν λόγω άρθρου, σημειώνουν ότι «πολλές από τις θέσεις εργασίας που θα καταστραφούν από την κρίση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επανέλθουν» και για τον λόγο αυτό «θα είναι αναγκαίο να διευκολυνθεί η μεταφορά πόρων από τομείς που ενδέχεται να συρρικνωθούν μόνιμα, όπως για παράδειγμα ο κλάδος των αερομεταφορών, σε τομείς που θα αναπτυχθούν, όπως για παράδειγμα ο κλάδος των ψηφιακών υπηρεσιών».

Τα στελέχη του ΔΝΤ τονίζουν ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των εταιρειών που δεν έχουν ρευστότητα αλλά είναι αξιόχρεες και αυτών που δεν είναι αξιόχρεες. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν μετατρέψιμα ομόλογα και να χορηγήσουν μετοχικό κεφάλαιο (ή ακόμη και να εθνικοποιήσουν προσωρινά) σε στρατηγικές και συστημικές εταιρείες. Πολλές χώρες θα χρειαστεί, επίσης, να λάβουν μέτρα με ταχύ και αποφασιστικό τρόπο, ώστε να βελτιώσουν τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς για την επίλυση του υπερβάλλοντος χρέους και την αποτροπή μακροπρόθεσμων οικονομικών πληγμάτων», αναφέρεται στο άρθρο.

Κορυφαία προτεραιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει η δημόσια υγεία, καθώς οι πολιτικές που περιορίζουν τους κινδύνους για την υγεία συμβάλλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, βοηθώντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση και μειώνοντας τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Στο μέλλον, οι έγκαιρες και στοχευμένες διαδικασίες για τον περιορισμό του ιού «θα έχουν πολύ μικρότερο οικονομικό και δημοσιονομικό κόστος σε σύγκριση με μια γενική καραντίνα», σημειώνει το άρθρο.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική και ευέλικτη έως ότου υπάρξει μια ασφαλής και μόνιμη έξοδος από την κρίση. «Αν και το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω βάσει ενός απαισιόδοξου σεναρίου, μια δημοσιονομική υποχώρηση νωρίτερα από ό,τι δικαιολογείται αποτελεί έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της ανάκαμψης, με υψηλότερο μελλοντικό δημοσιονομικό κόστος», επισημαίνεται στο άρθρο.

Σε διαφορετική περίσταση αυτή την εβδομάδα, ο Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι «μόλις η οικονομία μπει ξανά σε καλή τροχιά, πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, ώστε να διαχειριστεί ανάλογα τα δημόσια οικονομικά».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου