Ειδήσεις

Μελέτη ΑΠΘ: Εντείνεται η ανησυχία- Αναζωπύρωση της επιδημίας μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου

Προειδοποίηση από καθηγητές του ΑΠΘ για είσοδο 55 ασυμπτωματικών κρουσμάτων ημερησίως στη χώρα. Αναμένουν αναζωπύρωση της επιδημίας μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου διαπιστώνεται το πρώτο 8ήμερο του Ιουλίου επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 25 κρούσματα ανά ημέρα, από 16 στην προηγούμενη έκθεση. Να σημειώσουμε δε ότι το τριήμερο που ακολούθησε ο μέσος όρος ξεπερνά τα 40!

Σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική. Ειδικότερα, αρκετά εισαγόμενα κρούσματα εντοπίζονται κατόπιν στοχευμένου δειγματοληπτικού ελέγχου στα χερσαία σύνορα και δη στον Προμαχώνα με κύρια πηγή προέλευσης τη Σερβία. Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.

Θετικό είναι το γεγονός ότι το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σχετικά σταθερό στους 10,όπως και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων περί το 0,3, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται στις 6. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 91 από 87 και 86 από 80 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Εν γένει, πανελλαδικά διαφαίνεται μικρή αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες που από 41 την τελευταία ημέρα του Ιουνίου έγιναν 53.

Συγχρόνως ο δείκτης μεταδοτικότητας (το Rt) σημείωσε αύξηση από 0,2 σε 0,3, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα ελαφράς επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 29,59 σε 33,49. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 4850 τεστ ανά ημέρα, αριθμός εξαιρετικά αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 4%, 1,2% και 1,4% αντίστοιχα.

Μελέτη ΑΠΘ

Επιστήμονες του ΑΠΘ ένωσαν τις δυνάμεις τους με συναδέλφους τους στα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, για να μελετήσουν τη διασπορά του κορονοϊού (COVID-19) στην Ελλάδα και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του. Όπως υπολόγισαν, λοιπόν, ο αριθμός κρουσμάτων που προκύπτει την τελευταία εβδομάδα, αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που εισέρχονται ημερησίως στη χώρα, τόσο τουρίστες όσο και γηγενείς που επιστρέφουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιούλη μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.

Η μεταδοτικότητα του νέου κορονοϊού περιγράφεται πλέον ως συνάρτηση των ημερήσιων μετεωρολογικών συνθηκών, καθώς επίσης και ως συνάρτηση του ιϊκού φορτίου των κρουσμάτων στα διάφορα στάδια εκδήλωσης της νόσου. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των ερευνητών του ΑΠΘ, «φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι κλιματικοί αυτοί παράγοντες συνδυαστικά μπορούν εν μέρει να αντισταθμίσουν την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά δεν μπορούν να «ισοπεδώσουν» την καμπύλη διασποράς του ιού στην κοινότητα». Μεταβολές υπάρχουν όμως και λόγω εισόδου τουριστών.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξητική τάση νέων κρουσμάτων, που κυρίως οφείλονται σε φορείς προερχόμενους από το εξωτερικό. Άλλωστε έχει σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιο κρούσμα βρίσκεται στην προσυμπτωματική φάση, παρατηρείται και η υψηλότερη μεταδοτικότητα, γι’ αυτό και είναι καίριας σημασίας ο εντοπισμός αυτών των φορέων της νόσου κατά την είσοδο τους στη χώρα και η απομόνωση τους.

Έτσι, «παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων που υπολογίζεται να έχουμε με τα σημερινά δεδομένα (περίπου 50 με 55 ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά από τα τέλη Ιουλίου.

«Στη περίπτωση που δεν περιοριστούν οι ροές ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών τουριστών, και ταυτόχρονα δεν ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τότε αναμένεται αναζωπύρωση έως το 15Αύγουστο. Για αυτό και όπως εξηγούν, «γίνεται προφανής η σημασία τόσο της τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας, όσο και του ελέγχου των τουριστών που θα εισέρχονται στη χώρα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η συνέχιση των ελέγχων στον πληθυσμό, έτσι ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τοπικών εστιών διάδοσης, να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις άμεσου περιορισμού των επαφών, καθώς και ταχεία και σε βάθος ιχνηλάτιση των επαφών για αποφυγή περαιτέρω διάδοσης».

Η έρευνα Τη μελέτη διεξήγαγε το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

Πηγή: news247.gr

Γιώργος Σακκάς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου