Ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε Ροδίτη λογιστή, που κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικό, υπεξαίρεσης­ αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, το οποίο του είχαν εμπιστευτεί με την ιδιότητα του εντολοδόχου.
Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, αλλά χθες διαπιστώθηκε ότι είχε λευκό ποινικό μητρώο.
Ο κατηγορούμενος έχει εμπλακεί στην σκανδαλώδη υπόθεση χορήγησης δανείων με τη χρήση ψευδών βεβαιώσεων και η δεύτερη υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενος θα δικαστεί σήμερα.
Στην υπόθεση, που εξετάστηκε, ο φερόμενος ως θύμα είναι επιχειρηματίας, που λειτουργεί κατάστημα με χρήση οπωρολαχανοπωλείου-παντοπωλείου με άδεια πώλησης άρτου.
Ο μηνυτής είχε αναθέσει σε λογιστή με θητεία στην αυτοδιοίκηση την τήρηση των λογιστικών βιβλίων της επιχείρησής του, δίνοντάς του ταυτόχρονα και την εντολή να διεκπεραιώνει, για λογαριασμό του, όλες τις μηνιαίες υποχρεώσεις του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κατηγορούμενος, υπάλληλος του τελευταίου, φέρεται στην πορεία να ανέλαβε αποκλειστικά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του.
Για το χρονικό διάστημα των ετών 2002 έως και 2006, ο μηνυτής φέρεται να του κατέβαλε συνολικά 14.642,18 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος δεν κατέβαλε προς το ΙΚΑ το ως άνω ποσό με αποτέλεσμα να ανέλθει το χρέος του μηνυτή προς το ασφαλιστικό ταμείο στο ποσό των 26.933,48 ευρώ.
Ο μηνυτής πληροφορήθηκε την υπεξαίρεση τον Ιανουάριο του 2005 όταν του επιδόθηκε, έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης αυτοκινήτου του.
Ο κατηγορούμενος ανέλαβε την ευθύνη και στις 8 Απριλίου 2008 συνέταξαν σχετικό συμφωνητικό.
Υποστηρίζει ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και κατέβαλε μέχρι και τον Ιούλιο του 2008 ποσό 2.500 ευρώ περίπου σε διάφορους κωδικούς του Ι.Κ.Α. και έκτοτε εξαφανίστηκε παντελώς. Του επιδόθηκε στην πορεία νέα κατάσχεση από το ΙΚΑ για οφειλή 32.367,74 ευρώ, πλέον προσθέτων τελών ποσού 10.267,13 ευρώ ήτοι συνολικά 42.634,87 ευρώ και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ρύθμιση.
Ο κατηγορούμενος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι συγγενικό του πρόσωπο αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και ότι από τα υπεξαιρεθέντα επέστρεψε πριν την υποβολή της μήνυσης 8.000 ευρώ.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη η δικηγόρος κ Ματούλα Παπαβεργή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ