ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτωπο “κατά Μπαλτά στην Παιδεία”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Παιδεία συγκέντρωση

«Θα αντι­με­τω­πί­ζει η Ευ­ρώ­πη και ο κό­σμος τις προ­κλή­σεις του μέλ­λο­ντος, και εμείς θα ασχο­λού­μα­στε με την κου­ρε­λα­ρία των κα­τα­λή­ψε­ων και τις ιδε­ο­λο­γι­κές εμ­μο­νές πε­ρι­θω­ρια­κών τύπων; Αντι­στε­κό­μα­στε στην έκ­πτω­ση των θε­σμών, στην προ­σβο­λή της νοη­μο­σύ­νης μας και στην αδια­φο­ρία για τη νέα γενιά». Η παύση που έκανε μετά τα λόγια της αυτά η αν. κα­θη­γή­τρια στο Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών, Βάσω Κιντή, έδωσε την ευ­και­ρία στον φαρ­μα­κο­ποιό Μπά­μπη Σει­ρα­δά­κη, έναν από τους 1.500 πε­ρί­που που πα­ρα­κο­λού­θη­σαν τη χθε­σι­νή εκ­δή­λω­ση κατά της Αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­σης Μπαλ­τά να σχο­λιά­σει στον δι­πλα­νό του: «Ξα­να­θυ­μά­μαι τις αθλιό­τη­τες των φοι­τη­τι­κών πα­ρα­τά­ξε­ων στα δικά μας χρό­νια, τη δε­κα­ε­τία του ’80, είναι πρω­το­φα­νής αυτή η οπι­σθο­χώ­ρη­ση». Ο ίδιος είναι πα­τέ­ρας ενός παι­διού 17 ετών και μαζί με όλους τους άλ­λους, όχι μόνον εκ­παι­δευ­τι­κούς, αλλά και για­τρούς, δι­κη­γό­ρους, ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, ιδιω­τι­κούς υπαλ­λή­λους, θέ­λη­σε να ενι­σχύ­σει το κύμα αντί­δρα­σης κατά των σχε­δί­ων Μπαλ­τά. «Δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψου­με Grexit στην εκ­παί­δευ­ση» σχο­λιά­ζει στην «Κ».

Η λέξη Grexit κυ­ριάρ­χη­σε στη χθε­σι­νή εκ­δή­λω­ση, η οποία γι­νό­ταν πα­ράλ­λη­λα με ένα κρί­σι­μο eurogroup για το μέλ­λον της χώρας. «Οι αντι­με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κές ανα­τρο­πές στε­γά­ζο­νται κάτω από έναν ιδε­ο­λο­γι­κό επι­κα­θο­ρι­σμό που απο­τυ­πώ­θη­κε στην εμ­βλη­μα­τι­κή φράση του Μπαλ­τά στις προ­γραμ­μα­τι­κές δη­λώ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ: η αρι­στεία είναι ρε­τσι­νιά. Η φράση αυτή απο­τε­λεί το highlight μιας κε­ντρι­κής ιδε­ο­λο­γι­κής και πο­λι­τι­κής επι­λο­γής, που πα­γιώ­νει και επι­ση­μο­ποιεί τον εξι­σω­τι­σμό προς τα κάτω στην εκ­παί­δευ­ση», πρό­σθε­σε ο Γιάν­νης Αντω­νί­ου, κα­θη­γη­τής στο 2ο πρό­τυ­πο και πει­ρα­μα­τι­κό γυ­μνά­σιο Αθή­νας και «ψυχή» του θε­σμού, που το δί­δυ­μο Αρι­στεί­δη Μπαλ­τά και Τάσου Κου­ρά­κη απο­δο­μεί για να ικα­νο­ποι­ή­σει τα αι­τή­μα­τα των συν­δι­κα­λι­στών.

Ο λόγος των ομι­λη­τών υπό την κα­θο­δή­γη­ση του συ­ντο­νι­στή της εκ­δή­λω­σης, ομό­τι­μου πα­νε­πι­στη­μια­κού του ΕΚΠΑ, κ. Θάνου Βε­ρέ­μη -εκτός από τους κ. Κιντή και Αντω­νί­ου, μί­λη­σαν ο σχο­λι­κός σύμ­βου­λος Γιάν­νης Κα­τσα­ρός και ο κα­θη­γη­τής στο ΕΜΠ Νίκος Σταυ­ρα­κά­κης- ήταν με­στός και καί­ριος. Οι πέντε ομι­λη­τές απά­ντη­σαν με επι­χει­ρή­μα­τα στην αυ­θαι­ρε­σία του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας να ξη­λώ­σει χωρίς διά­λο­γο και σχέ­διο με­ταρ­ρυθ­μί­σεις των τε­λευ­ταί­ων ετών. Ουκ ολί­γες φορές ει­σέ­πρα­ξαν το θερμό χει­ρο­κρό­τη­μα των συμ­με­τε­χό­ντων, ενώ δια­κρι­τι­κή πα­ρου­σία είχαν πο­λι­τι­κοί που πα­ρευ­ρέ­θη­σαν στην εκ­δή­λω­ση. Με­τα­ξύ αυτών ο επι­κε­φα­λής του «Πο­τα­μιού», κ. Σταύ­ρος Θο­δω­ρά­κης, οι πρώην υπουρ­γοί και υφυ­πουρ­γοί Παι­δεί­ας, Αννα Δια­μα­ντο­πού­λου, Αν­δρέ­ας Λο­βέρ­δος, Σπύ­ρος Τα­λια­δού­ρος, Κων­στα­ντί­νος Αρ­βα­νι­τό­που­λος, Βα­σί­λης Κο­ντο­γιαν­νό­που­λος, Συ­με­ών Κε­δί­κο­γλου, Εύη Χρι­στο­φι­λο­πού­λου, Θο­δω­ρής Πα­πα­θε­ο­δώ­ρου, αλλά και οι Ντόρα Μπα­κο­γιάν­νη, Νίκος Δέν­διας, Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης, Κώ­στας Τα­σού­λας, Αν­δρέ­ας Αν­δρια­νό­που­λος, Κω­στής Χα­τζη­δά­κης, Θε­ό­δω­ρος Φορ­τσά­κης, Γιώρ­γος Κου­μου­τσά­κος, Γιώρ­γος Μαυ­ρω­τάς, Αντι­γό­νη Λυ­μπε­ρά­κη, Σπύ­ρος Λυ­κού­δης, Φί­λιπ­πος Σα­χι­νί­δης, Νίκη Κε­ρα­μέ­ως, Φω­τει­νή Πι­πι­λή, Μαρία Σπυ­ρά­κη.

«Τα ΑΕΙ είναι πολύ πα­λαιοί θε­σμοί, αλλά θα τραυ­μα­τι­στούν βαριά από τις σπα­σμω­δι­κές πα­ρεμ­βά­σεις που γί­νο­νται στο γό­να­το κυ­ρί­ως για να ικα­νο­ποι­η­θούν ημέ­τε­ροι. Με το βλέμ­μα μας στο μέλ­λον τι­μά­με και σε­βό­μα­στε το Πα­νε­πι­στή­μιο ως χώρο δια­λό­γου, όπου πεί­θουν τα επι­χει­ρή­μα­τα και όχι ο τσα­μπου­κάς και οι μα­γκιές. Θέ­λου­με την κοι­νω­νία μαζί μας, γιατί το Πα­νε­πι­στή­μιο είναι με­γά­λη επέν­δυ­ση για τη χώρα», κα­τέ­λη­ξε η Βάσω Κιντή. «Ο ενερ­γός πο­λί­της θα νι­κή­σει», είπε ο Θάνος Βε­ρέ­μης και προ­έ­τρε­ψε «όλοι σή­με­ρα στη Βουλή κατά της ψή­φι­σης του νο­μο­σχε­δί­ου».

Κατά των αλ­λα­γών τάσ­σε­ται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Οχι στο Grexit της ελ­λη­νι­κής παι­δεί­ας από την Ευ­ρώ­πη, κάτι που ου­σια­στι­κά θα έχει οδυ­νη­ρές ασυ­νέ­πειες στη συμ­με­το­χή των Ελ­λή­νων φοι­τη­τών στο πρό­γραμ­μα Eramus, λέει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Εν όψει των αυ­ρια­νών φοι­τη­τι­κών εκλο­γών σε πα­νε­πι­στή­μια και ΤΕΙ, η φοι­τη­τι­κή πα­ρά­τα­ξη εκτι­μά πως το ισχυ­ρό­τε­ρο δια­κύ­βευ­μα των εκλο­γών σχε­τί­ζε­ται με τις αλ­λα­γές στο σύ­στη­μα των πι­στω­τι­κών μο­νά­δων, που προ­ω­θεί το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας. «Οι αλ­λα­γές θα θέ­σουν στο πε­ρι­θώ­ριο τα ελ­λη­νι­κά πα­νε­πι­στή­μια και θα υπο­βαθ­μί­σουν την αξία των ελ­λη­νι­κών πτυ­χί­ων, κα­θι­στώ­ντας αδύ­να­τη την αντι­στοι­χία τους με τα ξένα.

Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας με τις αλ­λα­γές που προ­ω­θεί προ­σπα­θεί να δια­φο­ρο­ποι­η­θεί από το σύ­στη­μα των πι­στω­τι­κών μο­νά­δων, ένα σύ­στη­μα το οποίο έχουν υιο­θε­τή­σει όλες οι χώρες της Ευ­ρώ­πης. Η πρό­θε­σή του αυτή θα έχει οδυ­νη­ρές συ­νέ­πειες για τους φοι­τη­τές που χρη­σι­μο­ποιούν το πρό­γραμ­μα Erasmus, αλλά και όσους εν­δια­φέ­ρο­νται να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν με­τα­πτυ­χια­κές και δι­δα­κτο­ρι­κές σπου­δές στο εξω­τε­ρι­κό», ανέ­φε­ραν χθες ο πρό­ε­δρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιω­αν­νί­δης, ο γραμ­μα­τέ­ας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πα­νε­πι­στη­μί­ων Απο­στό­λης Μπα­κό­λας και ο γραμ­μα­τέ­ας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Κώ­στας Μεϊ­ντής.

«Στις φοι­τη­τι­κές εκλο­γές, οι φοι­τη­τές κα­λού­νται να επι­λέ­ξουν τι πα­νε­πι­στή­μιο και ΤΕΙ θέ­λουν», ανέ­φε­ραν οι εκ­πρό­σω­ποι της νε­ο­λαί­ας της Ν.Δ., που προ­τεί­νει τη συ­νερ­γα­σία των Ιδρυ­μά­των με ορ­γα­νι­σμούς, ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, εται­ρεί­ες ιδιω­τι­κού και δη­μό­σιου τομέα για την απορ­ρό­φη­ση των απο­φοί­των, τη με­τα­τρο­πή δη­μο­σί­ων κτι­ρί­ων σε φοι­τη­τι­κές εστί­ες για τους αδύ­να­τους οι­κο­νο­μι­κά φοι­τη­τές, τη δη­μιουρ­γία και επέ­κτα­ση ηλε­κτρο­νι­κών υπη­ρε­σιών προς τους φοι­τη­τές, όπως η ηλε­κτρο­νι­κή γραμ­μα­τεία.

Κα­θη­με­ρι­νή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 2 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Γιωργος

    Κουμμουνες θελαμε να μας διοικησουν, απολαυστε τους, να τους χαιρομαστε.

  2. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Αφιερωμένο εξαιρετικά!
    ….. Λεβεντόπαιδο Αρίστο, μπες στο μαγαζί και κλείστο …….
    ΟΧΙ στον “Σοσιαλ”-Φασισμό των Μπαλτάδων και των Ολετήρων της Παιδείας!