Ειδήσεις

Εισφορά αλληλεγγύης: Τα οφέλη από τη μόνιμη κατάργησή της για όλους

Το κόστος φτάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως – Πρόθεση του πρωθυπουργού να απαλλαγούν όλοι οι πολίτες από το 2023: «Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα» – Από τι θα εξαρτηθούν οι οριστικές αποφάσεις
Το ενδεχόμενο η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να ισχύσει από το 2023 για όλους τους φορολογούμενους -κι όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα- θα εξετάσει η κυβέρνηση, υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων στον προϋπολογισμό.

Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εξήγησε πως «δεν θα πάρουμε κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα», τόνισε στην συνέχεια πως πρόθεση του είναι η πλήρης και μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από το 2023. Αυτό βέβαια θα εξεταστεί, όπως ο ίδιος είπε, στο πλαίσιο κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του νέου έτους (δηλαδή το προσεχές φθινόπωρο) και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις συζητήσεις που θα έχουν ξεκινήσεις τότε στο Εurogroup για τους νέου δημοσιονομικούς κανόνες και το νέο σύμφωνο σταθερότητας.

Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2022 για τους μισθούς που εισπράττουν φέτος οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος.

Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου αυτού από το επόμενο έτος σε όλους, ανεξαιρέτως, τους φορολογούμενους, τότε από την 1η-1-2022 και μετά θα πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.
β) οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.
γ) οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι πάρα πολύ υψηλές.

Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων θα δουν από τον Ιανουάριο του 2023 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν οι πλέον υψηλόμισθοι, δηλαδή τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα στελέχη του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (οι γενικοί και ειδικοί γραμματείες, οι επικεφαλής των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των Α.Ε. του Δημοσίου).

Η συνολική πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη που θα προκύψει από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η απώλεια εσόδων που προκύπτει ήδη από φέτος και προκύψει και το επόμενο έτος λόγω της κατάργησης της εισφοράς για όσους δεν είναι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και συνταξιούχοι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος θα διαμορφωθεί στο 1,2 δισ. ευρώ για το 2023.

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου