Ειδήσεις

Εντονες αντιδράσεις για τη μη ψήφο των μεταναστών

Αποσύρθηκε η ρύθμιση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας για να επανακατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο. Σήμερα άρχισε εκ νέου η συζήτηση της σχετικής τροπολογίας και ο κ. Μιχελάκης τόνισε ως η τροπολογία είναι αναγκαία για να προσαρμοστεί η νομοθεσία στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών αν δεν γίνει αυτό κινδυνεύει η χώρα την επομένη των δημοτικών εκλογών κάποιος πολίτης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη να ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές καθώς δεν θα γίνονται σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ και να αναγκαστεί η χώρα να ξανακάνει δημοτικές εκλογές και τότε αναγκαστικά να γίνουν με τον νόμο που σήμερα κάποια κόμματα δεν θέλουν να εφαρμοστεί. Ο κ. Μιχελάκης είπε πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές είτε αρέσουν είτε όχι.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής και είπε ότι αν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος Δικαίου, πρέπει να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Για επιβολή ακροδεξιάς ατζέντας και ρατσιστική πολιτική κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σχολιάζοντας με ανακοινώσεις τους την τροπολογία που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ
Η αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές συνιστά μια ξεκάθαρη προσπάθεια επιβολής της ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ συναινεί στο ξήλωμα του νόμου Ραγκούση, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως νεροκουβαλητής της ΝΔ.

Οι δικαιολογίες που προβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ είναι προσχηματικές, στο βαθμό που η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προετοιμάσει νόμο και να τον φέρει σε δημόσιο διάλογο, ο οποίος να μην έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ και να προβλέπει για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη χώρα μας το ίδιο δικαίωμα με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΗΜΑΡ

Η επανακατάθεση στη Βουλή αναλλοίωτης της τροπολογίας που στερούσε από τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή και με το κριτήριο αυτό θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
“H ρατσιστική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να επιτίθεται στα δικαιώματα των μεταναστών ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τροπολογία που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Μιχελάκης έρχεται να εξυπηρετήσει την λογική της στοχοποίησης των μεταναστών ως εχθρό για την τοπική κοινωνία”, αναφέρει ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

“Η “κόκκινη” γραμμή του Σαμαρά σχετικά με το νόμο για την ιθαγένεια επανέρχεται με αυτήν την τροπολογία, σε συμμόρφωση με τη γνωστή ακροδεξιά και βαθιά ρατσιστική απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το δίκαιο του αίματος και το δικαίωμα στην ιθαγένεια, αφαιρώντας πια το δικαίωμα των ομογενών και μεταναστών να εκλέξουν και εκλεχθούν στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές”, σημειώνει η ανακοίνωση.

Και προσθέτει: “Αυτή η πολιτική στρώνει για άλλη μια φορά το δρόμο για τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να σπέρνει το δηλητήριο της στις γειτονιές της Αθήνας και αλλού, αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες και τους ομογενείς για άλλη μια φορά σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Κόβοντας την ψήφο των νόμιμων μεταναστών πιστεύετε ότι θα μαζεύετε ψήφους. Και αλλάζοντας την Κυριακή των ευρωεκλογών και ότι θα γλιτώσετε. Δεν θα γλιτώσετε όμως», αντέτεινε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι ο σταυρός στις ευρωεκλογές είναι «απόπειρα νόθευσης των εκλογών». «Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει στην μεταπολίτευση. Αγγίζουν τα όρια της εκλογικής νοθείας», πρόσθεσε. «Ξαφνικά μαζεύονται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος και στο παρά πέντε αλλάζουν το σύστημα των εκλογών. Έλεος. Αυτά δείχνουν πανικό και αδιέξοδο», υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης διαχώρισε τη θέση του ως προς την τροπολογία, σημειώνοντας ότι «δεν συνιστά οπισθοδρόμηση να έρχεται ρύθμιση για να προσαρμοστεί με αποφάσεις του ΣτΕ, ούτε μπορεί να είναι στοιχείο κριτικής», αλλά, όπως τόνισε, «είναι οπισθοδρόμηση να είναι από τον Μάρτιο του 2013 σε ισχύ η εγκύκλιος που ‘πάγωσε’ τον νόμο περί ιθαγένειας και να μην έρχεται στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου». «Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν διαθέτει σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο για την ιθαγένεια. Και αντί να έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση, φέρνετε ξεκούδουνα ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών», τόνισε και απέδωσε ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ, διότι δεν έχει έλθει ακόμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο «για διακηρύξεις που περίσσεψαν περί κράτους δικαίου, από όλους όσοι κάνουν ότι δεν ζούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, αλλά στο διάστημα». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της λίστας στις ευρωεκλογές, αλλά κατά στο να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ετεροδημοτών, μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησής τους, με κατάργηση των διοδίων και με φθηνά εισιτήρια.

«Κανένας δεν μπορεί να βάζει ψευδεπίγραφα διλήμματα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομματική λογική. «Η τροπολογία προστατεύει το κύρος των θεσμών της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης και αν κάποιοι μεθόδευαν την υποβάθμιση τους πρέπει να το συζητήσουμε καθαρά και χωρίς υποκρισία. Είναι μια τεράστιας σημασίας προσπάθεια, που κρατάει όρθιους τους θεσμούς» επισήμανε και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για ψευτοδιλήμματα που θέτει.

«Το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι πλαστό από τη φύση του, γιατί θα πάψει να υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρχει το πλαστό δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο για την πρώτη Κυριακή. Αν εσείς με ψευτοδιλήμματα θέλετε να στείλετε αδιάβαστους τους θεσμούς δεν θα περάσει. Καμία σκοπιμότητα από την πλευρά μας δεν υπάρχει, αλλά μόνο το υπέρτατο καθήκον να προστατεύσουμε τους θεσμούς», είπε ο Π. Κουκουλόπουλος. «Δεν έγινε τίποτα περίεργο ή εν κρυπτώ. Εμείς λέμε καθαρά και επίσημα να εκφραστεί η επιστημονική κοινότητα. Όχι λαθροχειρίες σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα» συμπλήρωσε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι αποδεικνύει με τη στάση του πως δεν τον ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, αλλά μόνο οι αυτοδιοικητικές, λόγω του εσωκομματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Όπως είπε η ίδια, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια «κινούμενη άμμος ευκαιριακών ψηφοφόρων που τον ψήφισαν, η οποία συγκρούεται με το 4% της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης που δεν θέλει την Ευρώπη, γι’ αυτό κι αναδεικνύει ως κυρίαρχο ζήτημα ποιοι δήμαρχοι θα εκλεγούν». «Για τη ΝΔ το σημαντικότερο όλων είναι η Ευρώπη. Πρώτα είναι η Ευρώπη και όχι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και θα πρέπει οι αντιμνημονιακοί υποψήφιοί σας να δηλώσουν αν θα δεχτούν ή όχι τα χρήματα από το μνημόνιο. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη της Ευρώπης, θα αγωνιστούμε για ισότιμη παραμονή της χώρας μας», σημείωσες. Απαντώντας στις επικρίσεις για τον σταυρό προτίμησης, υποστήριξε ότι «ενοχλεί μόνον τα κόμματα που δεν έχουν ενιαία θέση απέναντι στην ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για το θέμα της ελληνικής ιθαγένειας σημείωσε ότι «όποιος το λέει αυτό, αν έχει άλλη γνώμη, τότε πάει σε εκλογές, αλλάζει το Σύνταγμα, βάζει τους μετανάστες να κάτσουν στο κεφάλι μας και να μπουν στα σπίτια μας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος χαρακτήρισε προσχηματικές τις θέσεις της κυβέρνησης, την οποία επέκρινε ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ έκανε λόγο για τερτίπια και κολπάκια της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποχή.

Εξάλλου και ο ίδιος Υπουργός Δημοσίας Τάξης αυτής της κυβέρνησης Δένδιας μίλησε για τους μετανάστες στην Ελλάδα ως ανθρώπους κατώτερης ποιότητας. Η κατάθεση της τροπολογίας για ψήφιση στην Βουλή υπηρετεί πιστά και πλήρως την ρατσιστική αυτή αντίληψη της κυβέρνησης.

Στον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, την κρίση, τον ρατσισμό και τους φασίστες οι μετανάστες είναι στην πρώτη γραμμή. Η επίθεση στους μετανάστες είναι επίθεση για όλον τον κόσμο που παλεύει. Να αποσυρθεί η ρατσιστική τροπολογία του Σαμαρά σε βάρος του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών. Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αυτονόητο το δικαίωμα των μεταναστών να ψηφίζουν και να εκλέγονται”.

Αντίδραση των μεταναστών

Από την πλευρά τους, μετανάστες εννέα κοινοτήτων πραγματοποίησαν κινητοποίηση την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή και έστησαν μια συμβολική κάλπη.

«Το να ψηφίζει ένας μετανάστης στην τοπική κοινωνία που ζει είναι κάτι το αυτονόητο. Δεν είναι πολύ μεγάλο, είναι κάτι πολύ μικρό, που τα τελευταία χρόνια το είχαμε και τώρα το καταργούνε. Αυτό δημιουργεί κι ένα φόβο μέσα μας ότι με μια απόφαση μπορεί να μας βγάλουν εκτός νόμου, σαν να μην υπάρχουμε» δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος της Αφγανικής κοινότητας.

«Γιατί ένας άνθρωπος που πληρώνει φόρους και δημοτικά τέλη δεν έχει δικαίωμα ψήφου;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας.

«Η τροπολογία που φέρνει το κόμμα του Σαμαρά είναι δώρο προς τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Είναι ένας ξεκάθαρα ρατσιστικός αποκλεισμός, που δείχνει την υποκρισία του Σαμαρά. Παρά την απόφαση του ΣτΕ, το Σύνταγμα έχει προβλέψει ότι μπορεί να νομοθετηθεί διάταξη που να επιτρέπει την ψήφο. Πρέπει να έρθει νέα τροπολογία που να διευρύνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε η εφημερίδα Τα Νέα, για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης το 2010, κάνοντας χρήση του νόμου Ραγκούση είχαν εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους 12.574 αλλοδαποί, εκ των οποίων 9.927 ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών και 2.647 ομογενείς.

«Βάσει των στοιχείων αυτών δεν προκύπτει κάποια ουσιώδης και ξαφνική αλλαγή του εκλογικού σώματος» σχολιάζουν υπέρμαχοι του νόμου Ραγκούση.

Όπως εξάλλου προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, στα μέσα του 2012 -λίγους μήνες δηλαδή πριν δει το φως της δημοσιότητας η απόφαση του ΣτΕ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους- κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Ραγκούση είχε χορηγηθεί ιθαγένεια σε 6.074 αλλοδαπούς δεύτερης γενιάς και είχαν εκδοθεί αποφάσεις πολιτογράφησης για 15.710 ομογενείς κατόχους του ειδικού δελτίου ομογενούς. Παράλληλα, 155 αλλογενείς αλλοδαποί είχαν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ ανέφερε πως οι διατάξεις «δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα» με δεδομένο ότι «αναγνωρίζουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, μη έχοντες καν την ιδιότητα του ομογενούς, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, παραβιάζοντας έτσι την αρχή ότι τα πολιτικά αυτά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε έλληνες πολίτες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου