Ειδήσεις

Τουρκία: Η κοντόφθαλμη πολιτική της Ελλάδας θα καταστρέψει τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Με πολλές αιχμές κατά της Ελλάδας ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τα «κοντόφθαλμα πολιτικά συμφέροντα κάποιων χωρών» αποτέλεσαν εμπόδιο για τη δημιουργία θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε. Αναγνώρισε, ωστόσο, τις προσπάθειες καλής θέλησης κάποιων χωρών και ιδιαίτερα της προεδρεύουσας στην ΕΕ Γερμανίας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις και λειτουργούν άδικα και προκλητικά, γεγονός που οδηγεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις στην καταστροφή. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μεροληπτικές και παράνομες αναφορές στο κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε., ενώ κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι υποτάχτηκε για άλλη μια φορά στις επιταγές της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στο Κυπριακό και τα Βαρώσια.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει το θέμα του μεταναστευτικού και χαρακτηρίζει «ντροπή» για την Ευρώπη και την Frontex, που δέχονται τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες και καλεί τις Βρυξέλλες να αναλάβει έναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο στο θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αν και υπάρχουν πολλές χώρες της ΕΕ – περιλαμβανομένης της προεδρεύουσας αυτή την περίοδο χώρας – που κάνουν προσπάθεια για συνομιλίες και διάλογο, κατά τη διάσκεψη κορυφής των ηγετών στις 10 – 11 Δεκεμβρίου, εξ αιτίας των κοντόφθαλμων πολιτικών υπολογισμών μιας ή δυο χωρών δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. και η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την αναζήτηση άσκοπων κυρώσεων.

Η κατάχρηση του δικαιώματος του βέτο και της αλληλεγγύης από ορισμένα κράτη – μέλη, που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις και άδικες συμπεριφορές, έθεσαν την Τουρκία και την Ε.Ε. σε ένα φαύλο κύκλο. Αυτή η κατάσταση είναι καταστροφική για τα κοινά συμφέροντα Τουρκίας – Ε.Ε., όπως επίσης και για την ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. Απορρίπτουμε τη μεροληπτική και παράνομη στάση, η οποία αντικατοπτρίζεται στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ, υπό την πίεση του βέτο και της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σχετικά με την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και άλλα περιφερειακά ζητήματα, που γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της Ε.Ε. δεν υποστηρίζει.

Η Τουρκία πάντοτε εξέφραζε την προθυμία της να ξεκινήσεις διερευνητικές επαφές χωρίς όρους για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στην περιοχή παρά τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας. Η Τουρκία και η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” έχουν καταβάλει προσπάθειες καλής πρόθεσης και ήταν η πλευρά που δεσμεύτηκε για όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες από το 2004, ώστε οι υδρογονάνθρακες στην ανατ. Μεσόγειο να γίνουν ένα στοιχείο σταθερότητας και όχι αιτία έντασης.

Η Ε.Ε. σε αυτό το κείμενο αγνόησε για άλλη μια φορά τη βούληση του Τουρκοκυπριακού λαού που είναι συνιδιοκτήτες στην Κύπρο και υποτάχθηκε στις επιταγές της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” ως προς το Κυπριακό και το κλείσιμο των Βαρωσίων. Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει την συμπεριφορά που στέκεται εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού για μια βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό.

Το πιο σωστό θα ήταν να συναντηθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για να συζητήσουν το ζήτημα των υδρογονανθράκων, που προκαλούν ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, και την κατανομή των εσόδων τους και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση. Στην πραγματικότητα, η περιφερειακή διάσκεψη της ανατολικής Μεσογείου είναι επίσης μια ευκαιρία από αυτή την άποψη. Τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα συνεχίσουν να προστατεύονται αποφασιστικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ντροπή για την Ε.Ε. που η Ελλάδα ωθεί τους μετανάστες πίσω στο Αιγαίο και που η Frontex εμπλέκεται σε αυτές τις ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών χωρίς να σταματήσουμε αυτές τις παραβιάσεις και τις πρακτικές ομαδικής απέλασης, που είναι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζονται έντονα από τη διεθνή κοινότητα. Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ευαισθησία της στη διαχείριση της μετανάστευσης όχι στη χώρα μας, αλλά στην Ελλάδα, ιδίως, στη συστηματοποίηση της απάνθρωπης μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο.

Θα ήταν προς το κοινό μας συμφέρον η έναρξη συζητήσεων – άνευ όρων – για την επικαιροποίηση των θεμάτων που απαρτίζουν τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, χωρίς όμως τα θέματα αυτά να μετατρέπονται σε όρους για άλλα θέματα. Αυτό θα χρησιμεύσει επίσης για να ξεπεραστούν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Όπως αναφέρουμε πάντα, η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, πρέπει να ενεργεί με βάση αρχές, στρατηγική και λογική».

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου