Τοπικές Ειδήσεις

Πώς το “πράσινο” φως του YΠ.ΠO. ανάβει “κόκκινο” για την μεγάλη επένδυση της Kρητηνίας – Eπιστροφή στο σημείο “0”

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει σήμερα η «δημοκρατική» την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη για την μεγάλη επένδυση στην Κρητηνία με την οποία περισσότερο προβληματισμό δημιουργεί για το μέλλον της παρά αισιοδοξία…

Μπορεί ο αθηναϊκός τύπος να εστίασε στο «πράσινο φως» υπό όρους για το 5άστερο ιατρικό resort με ισραηλινοαμερικανικά κεφάλαια, θέμα το οποίο παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή η «δ», όμως οι όροι που τίθενται είναι αμφίβολο ακόμα αν θα γίνουν αποδεκτοί από τον επενδυτή, ο οποίος είναι στην αναμονή ήδη τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ικανοποίηση των όρων που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον (!) προκειμένου να γίνουν μελέτες από την αρχή και να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα στον τομέα Β, με έξοδα τα οποία καταβάλλει ο επενδυτής ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανώς απογοητευμένος από τις καθυστερήσεις και την πορεία του έργου, σίγουρα δεν περίμενε αυτή την απόφαση.
Οι κάτοικοι της Κρητηνίας αλλά και των γύρω χωριών, που περιμένουν αυτή την τεράστια επένδυση, η οποία θα συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη μιας περιοχής, η οποία δεν έχει αναδειχθεί και επιπλέον η λειτουργία της πρότυπης μονάδας θα διασφαλίσει δεκάδες θέσεις εργασίας, παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να κρύβουν κι εκείνοι την απογοήτευσή τους για την πορεία της επένδυσης.
Εξάλλου, ακόμα τουλάχιστον δύο χρόνια καθυστέρηση για μια επένδυση που ήδη επί τέσσερα χρόνια βρίσκεται στον «πάγο», δεν είναι μια θετική εξέλιξη καθώς το επενδυτικό σχήμα εδώ και καιρό έχει καταστήσει σαφές ότι τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις, θα τους οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις για το μέλλον της επένδυσης.
Επιπλέον, κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες της περιοχής αναφέρουν ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις δύο μεγάλες επενδύσεις στο νησί της Ρόδου, το Γκολφ Αφάντου και την Αμαρτο Κρητηνίας. Όπως λένε στην περίπτωση του Γκολφ, κινητοποιήθηκαν άπαντες -ορθώς- για να “τρέξουν” οι διαδικασίες μετά την απόφαση του τότε Υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων στο Γκολφ Αφάντου, ενώ στην περίπτωση της επένδυσης στην Αμαρτο με αρχικό προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, η πορεία του έργου βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» με κίνδυνο το έργο να χαθεί οριστικά, γι αυτό και ζητούν την άμεση παρέμβαση των βουλευτών και των τοπικών παραγόντων, προκειμένου να μην χαθεί αυτή η τεράστια ευκαιρία για το νησί άπαξ δια παντός.
Μάλιστα, όπως έγραψε η «δημοκρατική», στο προσκήνιο επανέφερε την μεγάλη επένδυση στην Αμαρτο της Κρητηνίας, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής συνεργασίας ήταν οι βασικοί άξονες της συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ως γνωστόν, ο μεγαλοεπενδυτής της πρότυπης τουριστικής μονάδας υγείας κατάγεται και διαμένει στο Ισραήλ και παρά την μετ’ εμποδίων διαδρομή της επένδυσης των τελευταίων ετών εξαιτίας των δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπος, επιμένει στην ολοκλήρωσή της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόθεση, ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο κατά την έναρξη των εργασιών, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2019, τη δέσμευση 1.100 τ.μ., όπου εντοπίστηκαν τα αρχαία και τον επαναπροσδιορισμό των αρχιτεκτονικών σχεδίων.
Εκτοτε, η επένδυση έχει περάσει από… 40 κύματα και όλα επαφίενται πλέον στις προθέσεις του επενδυτή για το αν θα την στηρίξει ή θα επενδύσει τα κεφάλαιά του στη γείτονα χώρα, καθώς όπως έγραψε η «δ», δέχθηκε ήδη πρόταση από Τούρκους επιχειρηματίες να εγκαταλείψει την προσπάθεια στη Ρόδο και να επενδύσει τα χρήματά του για την κατασκευή της ίδιας μονάδας στην «Αττάλεια» (!) προσφέροντάς του γη και ύδωρ, ωστόσο ο ίδιος επιμένει να παλεύει με το τέρας της γραφειοκρατίας στη χώρα μας.
Στις αεροφωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δ», διακρίνεται το πριν και το μετά στην περιοχή της επένδυσης, από τις τομές της Αρχαιολογίας για τον εντοπισμό αρχαίων.

 

Aπεικόνιση πριν τις ανασκαφές της Aρχαιολογίας

 

 

Aπεικόνιση μετά τις ανασκαφές της Aρχαιολογίας

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σήμερα η «δ», παρουσιάζει την απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. και τους όρους που θέτει για την συνέχιση της επένδυσης:
Εχοντας υπ΄όπόψιν κ.λ.π…

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α. Εγκρίνεται το αίτημα της εταιρείας «ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.» για την κατ’ αρχήν χωροθέτηση νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων στους τομείς Α και Γ, σε γήπεδα εντός των ΚΜ 2768, 2770, 2771 και 2772 γαιών Κρητηνίας, στην περιοχή Άμαρτος Κρητηνίας, Δήμου Ρόδου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την προϋπόθεση τήρησης των ακόλουθων όρων:
1. Στον τομέα Α να μη διατηρηθούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεδομένου ότι αυτά συνιστούν αποκλειστικά θεμελιώσεις μικρού διατηρούμενού ύψους, που δεν φαίνεται να ανήκουν σε κάποιο κτήριο, αλλά είναι πιθανώς κατάλοιπα από την οριοθέτηση/διαμόρφωση καλλιεργήσιμης έκτασης, σύγχρονης με τον πρωτοβυζαντινό οικισμό.
2. Όσον αφορά στην κεντρική μονάδα, να μειωθεί ή να καταργηθεί η γυάλινη επιφάνεια του αιθρίου, δεδομένου ότι δεν ταιριάζει στην μορφολογία της περιοχής, να απλοποιηθεί κατά το δυνατόν το περίγραμμα του κεντρικού κτηρίου, να καταργηθούν οι καμπύλες χαράξεις, το κτήριο να ταπεινωθεί ή να διαμορφωθεί σε επίπεδα ώστε να μη δημιουργούνται μεγάλοι σε ύψος αναλημματικοί τοίχοι και να καταργηθούν οι διακοσμητικές υδάτινες επιφάνειες στην ανατολική πλευρά του κεντρικού κτηρίου.

Β. Δεν εγκρίνεται η χωροθέτηση της ξενοδοχειακής μονάδας στον τομέα Β, δεδομένου ότι σε αυτόν αποκαλύφθηκαν σημαντικές αρχαιότητες, η ανασκαφική διερεύνηση των οποίων πρέπει να συνεχισθεί, σύμφωνα με τα κατωτέρω: 1. Να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα στο τμήμα της πρωτοβυζαντινής εγκατάστασης που θα διατηρηθεί και θα αναδειχθεί. 2. Να διενεργηθούν στρωματογραφικές δοκιμαστικές τομές ή και γεωφυσική διασκόπηση, προκειμένου να οριοθετηθεί η έκταση των ελληνιστικών-ρωμαϊκών οικοδομικών καταλοίπων που έχουν εντοπιστεί. 3. Να επεκταθεί η σωστική ανασκαφή σε ολόκληρο τον τομέα Β, εκεί όπου προβλέπεται η χάραξη των εσωτερικών οδών κυκλοφορίας και της οδού πρόσβασης προς την κεντρική μονάδα, καθώς και όπου προγραμματίζονται εκσκαφές ή εξομαλύνσεις του εδάφους για τη θεμελίωση των πτερύγων ή για οποιαδήποτε άλλη κατασκευή που σχετίζεται με τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας. 4. Να διερευνηθεί το κτήριο από αργολιθοδομή, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ορατό αντίβαρο ελαιοπιεστηρίου, καθώς σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση, η κύρια οδός πρόσβασης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα διέρχεται μέσω αυτού. 5. Για τη συνέχιση της ανασκαφικής διερεύνησης στον τομέα Β να συνταχθεί μεταξύ της εταιρείας και του ΥΠ.ΠΟ.Α. Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας. 6. Όλες οι αρχαιολογικές εργασίες, καθώς και η φωτογραφική – σχεδιαστική τεκμηρίωση τον συνόλου των αρχαίων καταλοίπων θα γίνουν με δαπάνη της ενδιαφερόμενης εταιρείας, βάσει τον άρθρου 37, παρ. 6 του Ν. 302812002. 7. Να υλοποιηθούν τάχιστα σωστικές επεμβάσεις στις προσβληθείσες από τα καιρικά φαινόμενα τοιχοδομίες, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη αντιμετώπιση της φθοράς τους. 8. Να συνταχθούν, σε συνεργασία με την ΕΦ.Α. Δωδεκανήσου, και να υποβληθούν για έγκριση μελέτες α) στερέωσης – αποκατάστασης των αρχαίων τοιχοδομιών, και β) διαμόρφωσης – ανάδειξης των αρχαιολογικών λειψάνων, τη δαπάνη υλοποίησης των οποίων θα αναλάβει η ενδιαφερόμενη εταιρεία. 9. Να υποβληθεί προς έγκριση μελέτη απορροής των ομβρίων στην έκταση με τις διατηρούμενες αρχαιότητες, ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε άμεση βλάβη από πλημμυρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα στο δυτικότερο και χαμηλότερο τμήμα της πρωτοβυζαντινής εγκατάστασης, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. 10. Η καταρχήν χωροθέτηση κτηρίων στον τομέα Β της ξενοδοχειακής μονάδας θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας σε αυτόν, ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής και αφού υποβληθεί η σχετική μελέτη στην ΕΦ.Α. Δωδεκανήσου.
Γ. Να τηρηθούν οι ακόλουθοι όροι: (1. Να υποβληθεί στο ΥΠΠΟΑ προς έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και αρχιτεκτονική μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς Α,Β και Γ. (2. Σε περίπτωση που απαιτηθεί διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού που οδηγεί στην ξενοδοχειακή μονάδα, θα πρέπει, πριν την έναρξη κατασκευής του έργου, να υποβληθεί για έγκριση στον αρμόδιο φορέα η σχετική μελέτη οδοποιίας. (3. Σε περίπτωση δημιουργίας μαρίνας στην παραλία, και ενδεχόμενης επέκτασης της ξενοδοχειακής μονάδας σε όμορες κτηματολογικές μερίδες, θα πρέπει εγκαίρως να υποβληθούν για γνωμοδότηση οι σχετικές μελέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. (4. Στο παράλιο μέτωπο του γηπέδου, στο σημείο που έχουν εντοπιστεί ο αποθέτης του κεραμικού εργαστηρίου και το γειτονικό του κτιριακό συγκρότημα, να μην επιτραπούν επεμβάσεις ή οποιαδήποτε χρήση (π.χ. τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, καταιονιστήρων, βοηθητικών κατασκευών κλπ.). Για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στο υπόλοιπο τμήμα αυτού, να υποβάλλονται εγκαίρως τα σχετικά αιτήματα για εξέταση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 5. Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας από πλευράς ΥΠΠΟΑ, στο στάδιο κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εργασιών εκσκαφής, επιχωμάτωσης και κάθε είδους επεμβάσεων για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, από εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, το οποίο θα προσλάβει η ενδιαφερόμενη εταιρεία κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου