Ειδήσεις

Πολυετείς καθείρξεις για διακίνηση ναρκωτικών

Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών καταδικάστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, ο M. B. ή E. B. του Ι., 24 ετών, υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για αγορά και κατοχή μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, που συνελήφθη την 8η Ιανουαρίου 2012 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.
Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και 4 μηνών ενώ είχαν κριθεί αθώοι οι συγκατηγορούμενοι του V. B. του Μ., 28 ετών, υπήκοος Αλβανίας, F. E. του Η., 38 ετών, υπήκοος Αλβανίας και D. A. S. αγνώστου πατρός, 22 ετών, υπήκοος Ρουμανίας.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Στους αστυνομικούς περιήλθε η πληροφορία ότι ο πρώτος κατέχει και διακινεί μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε τοξικομανείς της Ρόδου. Οι αστυνομικοί έθεσαν υπό διακριτική επιτήρηση και ακινητοποίησαν την 6η Ιανουαρίου 2012 και περί ώραν 20.30 τον πρώτο, που εκινείτο πεζός, στη συμβολή των οδών Ιωάννη Μεταξά και Αρ. Βαλαωρίτη.
Μαζί του ήταν η τέταρτη κατηγορούμενη, που κρατούσε τα κλειδιά οικίας, επί της οδού Παπαλουκά. Ακολούθησε έρευνα στην οικία αυτή, και βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες, εντός απορροφητήρα, τέσσερις αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 638,2 γραμμαρίων, μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, ένα ψαλίδι και μια τεμαχισμένη νάιλον συσκευασία.
Ακόμα σε συρτάρι του υπνοδωματίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια κάρτα GOLD της εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων WESTERN UNION και ένα κινητό τηλέφωνο και μια κάρτα SIM.
Σε σωματική έρευνα που διενεργήθηκε στον πρώτο κατηγορούμενο βρέθηκε ένα πλαστό διαβατήριο, που όπως είπε, είχε αγοράσει από άγνωστο στην Αλβανία, έναντι 500 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο πρώτος είχε εγγραφεί στον κατάλογο των ανεπιθύμητων αλλοδαπών.
Ακολούθησε έρευνα στην οικία του δεύτερου κατηγορούμενου, στην οδό Δηλμπεράκη. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ σε έρευνα στην οικία του τρίτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα κινητό τηλέφωνο, το χρηματικό ποσό των 17.500 ευρώ και ένα βιβλιάριο τράπεζας. Οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι είναι εξαδέλφια, ενώ ο τρίτος έχει παντρευτεί την αδελφή του δεύτερου.
Δεν προέκυψε ωστόσο ότι ο δεύτερος και ο τρίτος είχαν εμπλοκή στην υπόθεση με την κοκαΐνη.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένας 61χρονος, επιχειρηματίας, κάτοικος Ρόδου, που είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές σε υποθέσεις ναρκωτικών και σωματεμπορίας, δήλωσε στους αστυνομικούς ότι αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα τον πρώτο κατηγορούμενο ως το άτομο που τον προμήθευε κατά το παρελθόν με ποσότητες κοκαΐνης. Φέρεται να κατέθεσε μάλιστα ότι τον εγνώρισε μέσω του έγκλειστου στη φυλακή για υποθέσεις ναρκωτικών B. D., πριν από ένα έτος περίπου και ότι είχε αγοράσει απ’ αυτόν πέντε με έξι φορές από ένα γραμμάριο κοκαΐνης έναντι 60 ευρώ.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρέστη ο δικηγόρος κ. Μ. Δημητρακόπουλος.
-Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών στον B. F. του A. 35 ετών, υπήκοο Αλβανίας που συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, για διακίνηση κοκαΐνης.
Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ. Ενοχοι κατοχής ως τοξικομανείς, αλλά ατιμώρητοι, είχαν κριθεί στον πρώτο βαθμό, ο 52χρονος  Α. Μ. και ο 37χρονος Α. Ι. ενώ έπαυσε υφ’ όρων τη δίωξη σε βάρος δύο χρηστών και συγκεκριμένα ενός 39χρονου και ενός 43χρονου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, τον Οκτώβριο του 2011, έλαβαν την πληροφορία ότι ο 35χρονος Αλβανός κατέχει και πωλεί ναρκωτικά σε χρήστες της Ρόδου. Η οικία του τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι προέβαινε σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών.
Τον Μάιο του 2012 οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έλαβαν νέα πληροφορία σύμφωνα με την οποία σε οικία επί της οδού Παπαλουκά ο ομογενής διακινεί ναρκωτικά. Από την παρακολούθηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι είχε συναντήσεις με χρήστες ναρκωτικών τους οποίους τροφοδοτούσε με ουσίες, ενώ ο 52χρονος, κάτοικος Κρεμαστής, εμφανιζόταν στην οικία και παρελάμβανε χρήματα τα οποία παρέδιδε στη συνέχεια στον πρώτο.
Ο 52χρονος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν ο μεσάζων μεταξύ του Αλβανού και του ομογενή.
Ο πρώτος κατηγορούμενος, όπως προέκυψε από τις ίδιες έρευνες των αστυνομικών, έκρυβε ναρκωτικές ουσίες σε διάφορες υπαίθριες εκτάσεις στην οδό Παρθενόπης, ενώ διακινούσε από εκεί ουσίες σε χρήστες.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος με τη συμμετοχή δικαστικού λειτουργού.
Πιο συγκεκριμένα περί ώραν 11.50 ο δεύτερος κατηγορούμενος αφού παρέλαβε χρήματα από τον τρίτο εντοπίστηκε να ανασύρει ναρκωτικά από την “καβάτζα” του στην οδό Παρθενόπης. Ενώ εκινείτο επί της οδού Παπαλουκά ο δεύτερος κατηγορούμενος ακινητοποιήθηκε και σε σωματική έρευνα που του έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του 7 αυτοσχέδιες συσκευασίες με κοκαΐνη του ενός γραμμαρίου έκαστη. Ο τρίτος συνελήφθη έξω από την οικία του.
Ο πρώτος εντοπίστηκε σε άλλο σημείο της πόλης και ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς. Σε έρευνα που του έγινε βρέθηκε στην κατοχή του το χρηματικό ποσό των 320 ευρώ το οποίο και κατασχέθηκε ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών.
Στην “καβάτζα” του πρώτου βρέθηκαν σε μεταλλικό κουτί 8 αυτοσχέδιες συσκευασίες με κοκαΐνη βάρους ενός γραμμαρίου έκαστη και σε άλλο υπαίθριο σημείο μια κενή πλαστική συσκευασία καπνού με ηρωίνη συνολικού βάρους 72,5 γραμμαρίων.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του πρώτου κατηγορούμενου βρέθηκε μια αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με κοκαΐνη βάρους ενός γραμμαρίου, το χρηματικό ποσό των 1.900 ευρώ, ένα ψαλίδι και ένα κουβάρι σπάγκου.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρέστη ο δικηγόρος κ. Κ. Ασλάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου