Με στόχο να μην βγουν από το κτήριο του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας εάν δεν συμφωνήσουν, συνεχίζονται οι υπέρ-μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών που ουσιαστικά ξεκίνησαν στις 10πμ της Δευτέρας.
Όλη τη νύχτα, “μαίνονταν” τα τρία μεγάλα ανοικτά μέτωπα στα κόκκινα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κόκκινα δάνεια επιθυμία της κυβέρνησης είναι να αποκλειστεί ρητά η συμμετοχή των distress funds, ενώ επί τάπητος τίθενται και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.
Στην αγορά ενέργειας οι πιέσεις εντοπίζονται στην ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης “μικρής ΔΕΗ”.
Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρείται να περιοριστεί η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ ως όχημα για πωλήσεις αξιών καθώς έτσι τα έσοδα θα οδεύουν μόνο στην αποπληρωμή χρέους και όχι στην ανάπτυξη.
“Κλείδωσαν” τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε εφικτή η ολοκλήρωση του “σκαναρίσματος” του μνημονίου αλλά και η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους.
“Κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και το 2016 για να επιτευχθούν οι στόχοι που κλείδωσαν μεταξύ Ελλάδας και δανειστών” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, άλλες διαπραγματευτικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να περάσουν κάποια νέα μέτρα, ενώ θεωρείται επίσης ενδεχόμενο να ενταχθούν οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις στα προαπαιτούμενα ως “αντάλλαγμα” για κάποιες άλλες παραχωρήσεις.
Οι στόχοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι: πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι μηδενικού πλεονάσματος που είχε πρωτύτερα τεθεί), πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 (αντί για 1% που είχε αναφερθεί από κυβερνητικές πηγές νωρίτερα) και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι που υπήρχαν στο προηγούμενο Μνημόνιο ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ το 2018.
Ανάπτυξη από το 2017
Κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι αναμένεται ύφεση 0,5% και το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 και επισήμως ανάπτυξη 2,3% το 2017 (για φέτος η ύφεση υπολογιζόταν στο 2,1%-2,3%).
Τα κείμενα στη Βουλή
Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι αν καταστεί δυνατή η συμφωνία τις επόμενες ώρες, τότε τα κείμενα (μνημόνιο, δανειακές συμβάσεις και προαπαιτούμενα) τα οποία ουσιαστικά είναι “τεχνικά” έτοιμα θα πρέπει να κυρωθούν πολιτικά και να οδεύσουν προς τη Βουλή. Ενδεχομένως να υπάρξουν και ανακοινώσεις από πλευράς Θεσμών για ολοκλήρωση της επί της αρχής συμφωνίας.
Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ψήφισή τους έως τις 14 Αυγούστου για να διενεργηθεί Eurogroup και να κατευθυνθούν τα κείμενα προς τα εθνικά κοινοβούλια.
Η διαπραγμάτευση ουσιαστικά βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας αλλά με διαλείμματα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα με την πολιτική διαπραγμάτευση των κ.κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και των Θεσμών λαμβάνουν χώρα και τεχνικές επαφές. Στον χώρο του ξενοδοχείου που γίνονται οι διαβουλεύσεις είχε σύντομη παρουσία και ο υπουργός Υγείας Κουρουμπλής.
Δηλώσεις Τσακαλώτου
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε “συζητάμε με τους θεσμούς και η διαπραγμάτευση πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να συζητηθούν ξανά και ξανά. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία”.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε “εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς”.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ