Τοπικές Ειδήσεις

Συζητάμε για το Περιβάλλον, Irene Palace Beach Resort και Κολλέγιο Ρόδου

Εκλεκτοί ομιλητές, οι κ. Νίκος Ρένεσης, κ. Γεράσιμος Κονδυλάτος

Η Ημέρα Περιβάλλοντος με τα μηνύματά της έχει ξεχωριστή θέση στο ξενοδοχείο Irene Palace Beach Resort γιατί στη φιλοσοφία του αναδεικνύεται τόσο η μοναδικότητα όσο και η συλλογικότητα. «Είμαστε μοναδικοί, δεν είμαστε μόνοι». «Ήλθε η ώρα της Φύσης», μας καλεί κάτω από την ξεχωριστή συγκυρία της πανδημίας να την αφουγκραστούμε και να γίνουμε συνειδητοποιημένος «κρίκος της αλυσίδας».

Η αλλαγή είναι ο κανόνας και η προσαρμοστικότητα μια ιδιότητα που χαρακτηρίζει και παρακινεί τον άνθρωπο για εμπειρίες και συνεχή βελτίωση. Η διοίκηση, τα στελέχη του Irene Palace, συμμετείχαν με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση του Κολλέγιο Ρόδου σε τηλεδιάσκεψη με προσκεκλημένους ομιλητές τους: κ. Νίκο Ρένεση, γεωπόνο, διευθυντή Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου, κ. Γεράσιμο Κονδυλάτο, τεχνολόγο, ιχθυολόγο εκ μέρους του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου/Ενυδρείου. Με το Κολλέγιο Ρόδου, το Irene Palace έχει διοργανώσει στο παρελθόν εκδηλώσεις με βιωματικές εμπειρίες για τα παιδιά που αναδεικνύουν η βιώσιμη φιλοξενία ως αποτέλεσμα σχεδιασμού ενεργειών με τη συμμετοχή όλου του προσωπικού. Τα θέματα του περιβάλλοντος απαιτούν την καθημερινή ήπια κινητοποίηση που επηρεάζει τους επισκέπτες τόσο στην επιλογή του προορισμού και του καταλύματος όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Από το σχολείο συμμετείχαν ο κ. Ναπολέων Βλάσσης, ο Διευθυντής Δημοτικού κ. Σπύρος Σπύρου, ο υπεύθυνος καθηγητής τεχνολογίας κ. Θανάσης Χατζηγεωργίου, τα παιδιά και οι γονείς.

Όπως τόνισαν οι εκπαιδευτικοί, το φυσικό περιβάλλον έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή κάθε ατόμου, στη ζωή μας. Δεν είμαστε στο κέντρο, είμαστε μια αλυσίδα. Όμως ο άνθρωπος καταναλώνει τους πόρους χωρίς σκέψη, χωρίς να λάβει υπ’ όψη τους της επόμενες γενιές. Έχουμε χρόνο να αναθεωρήσουμε. Να γνωρίσουμε τα φυτά και τις

λύσεις που δίνουν στην υγεία μας, στη ζωή μας να κατανοήσουμε και να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα.

Ο κ. Νίκος Ρένεσης προέτρεψε τα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους κήπο με καλλωπιστικά φυτά αλλά και για κατανάλωση. Να επιλέγουν εποχικά φρούτα και λαχανικά για να χαίρονται τα αρώματα και τη γεύση τους. Να έλθουν κοντά στον αγρότη, να γνωρίσουν βιωματικά την καλλιέργεια για να προχωρήσουν μετά στο δικό τους κήπο. Χαρακτηριστικά είπε: «σε μια δύσκολη στιγμή θα επιζήσει αυτός που έχει σπόρους στην τσέπη του όχι χρήματα». Για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, οι επιλογές μας πρέπει να περιορίσουν τις μεταφορές. Επιλογή προϊόντων από τον τόπο μας, ενθάρρυνση της ενασχόλησης με τη γη, ανάπτυξη της γαστρονομίας στα θεμέλια της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας.

Σήμερα, το 20% των φυτικών ειδών απειλείται με εξαφάνιση. Η μείωση της βιοποικιλότητας θα επηρεάσει την ανθεκτικότητα του ανθρώπου, την επιβίωσή του. Έμφαση στα φυτά, τα αυτοφυή της Ρόδου, την αλεσφακιά, τη ρίγανη, το θρούμπι κλπ. Το Περιφερειακό φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, υποδέχεται τα σχολεία, πληροφορεί και μαθαίνει στα παιδιά να φυτεύουν στο σχολικό κήπο, στο σπίτι.

Ο κ. Κονδυλάτος, γνώρισε στους συμμετέχοντες τη ζωή στη θάλασσα όπου όλοι οι οργανισμοί συνδέονται με τροφικά πλέγματα/δίκτυα. Η θάλασσα είναι αποδέκτης των ενεργειών του ανθρώπου στη γη λόγω της βαρύτητας με έμφαση στην πίεση που δέχονται οι ακτές. Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα ξενικά είδη που κυρίως τα τελευταία χρόνια εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ. Το πρόβλημα αυξάνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία της θάλασσας. Παρουσίασε αρκετά από τα χωροκτητικά αυτά είδη, όπως η τρομπέτα, ο λαγοκέφαλος, το λεοντόψαρο, ο γερμανός κλπ. Σιγά σιγά εκπαιδευόμαστε στη χρήση τους ώστε να έλθει μια ισορροπία στο θαλάσσιο κόσμο, σταθεροποίηση της βιοποικιλότητας στο περιβάλλον. Έδωσε επίσης προτάσεις των επιστημόνων για τον περιορισμό τους.

Εκ μέρους του ξενοδοχείου ο υπεύθυνος επισιτιστικών κ. Μιχάλης Νατσουλίδης και ο σεφ Δημήτρης Κυρμιτζόγλου παρουσίασαν τις υποδομές του ξενοδοχείου για τη μείωση ενέργειας και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τις καθημερινές δραστηριότητας και τις ενέργειες στα τμήματα του ξενοδοχείου που ενισχύονται από τη συμμετοχή των πελατών. Από τη διοίκηση η κα Αντα Καραγιάννη αναφέρθηκε στην κουλτούρα της βιώσιμης φιλοξενίας με βιώσιμες συνήθειες, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, με ευεργετικές συνέπειες στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, στην ευημερία και την εργασία του, την κοινωνική ζωή του. Είναι η πρόκληση στον τουρισμό για λύσεις με θετική επίδραση στον πλανήτη, θετική κίνηση και στην προσέλκυση των σημερινών και μελλοντικών επισκεπτών του τόπου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου