Η κατάσταση στον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής παραμένει περίπου η ίδια από το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος», σημειώνουν στην «Κ» κύκλοι της αγοράς των αερομεταφορών. Οπως επισημαίνουν, «υπάρχουν ορισμένοι διάδρομοι που παραμένουν ανοιχτοί, ωστόσο τα διαθέσιμα τμήματα του εναέριου χώρου είναι αρκετά περιορισμένα».
Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η λειτουργία μεγάλων αεροδρομίων, όπως για παράδειγμα του Ντουμπάι, να επανέλθει σε έναν ρυθμό κανονικότητας. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτές δεν έχουν αποδώσει. Ειδικότερα, το Σάββατο 8 Μαρτίου έγινε απόπειρα επανεκκίνησης των προγραμματισμένων πτήσεων, η οποία ωστόσο εγκαταλείφθηκε σύντομα.
«Τα δρομολόγια που εκτελούνται εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο επαναπατρισμού», λένε οι ίδιες πηγές. Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζεται και στο πρόγραμμα των πτήσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο αριθμός των ακυρώσεων κινείται κατά μέσον όρο στην περιοχή των 40 ημερησίως. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή ημέρα ακυρώθηκαν συνολικά 39, εκ των οποίων οι 20 αφορούσαν αφίξεις και οι 19 αναχωρήσεις. Θυμίζουμε ότι από πρώτη ημέρα των επιθέσεων, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ματαιώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Κατάρ.
Οι 10 σημαντικότερες ξένες αγορές για το «Ελ. Βενιζέλος» το 2025
Οποια δρομολόγια καταγράφονται είναι επαναπατρισμού. Ειδικότερα, στη γραμμή Αθήνα – Τελ Αβίβ σημειώνεται μια αξιοσημείωτη κίνηση, η οποία ωστόσο αφορά πτήσεις επαναπατρισμού, που συντονίζονται από την πρεσβεία του Ισραήλ για την επιστροφή πολιτών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας), οι πτήσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μειώθηκαν κατά 66% κατά την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε εβδομαδιαία βάση, η κίνηση προς τη Μέση Ανατολή παρουσίασε πτώση 25%, τη μεγαλύτερη μεταξύ όλων των διεθνών ροών.
Οσον αφορά το κόστος των καυσίμων, η μέση τιμή του jet fuel στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 2,45 δολάρια ανά γαλόνι στις 27 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2024. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις αποφάσεις του OPEC+ για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις διακυμάνσεις της διεθνούς ζήτησης.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η ευρωπαϊκή αεροπορική κίνηση παρέμεινε σταθερή κατά την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου 2026, με μικρές μεταβολές στον συνολικό αριθμό πτήσεων, ενώ οι καθυστερήσεις μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Συνολικά το ευρωπαϊκό δίκτυο κατέγραψε κατά μέσον όρο 26.421 πτήσεις ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων. Πρόκειται για μείωση 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα για αύξηση 1,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Οι δέκα μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης μείωσαν συνολικά τη χωρητικότητά τους κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ, σε επίπεδο κρατών, οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση κατέγραψαν αύξηση 0,5% στις πτήσεις αναχωρήσεων και αφίξεων. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γερμανία, με περίπου 4.961, 4.538 και 4.262 ημερήσιες πτήσεις αντιστοίχως.
Πηγή: kathimerini.gr












