Ειδήσεις

Iστορίες φοροδιαφυγής: Προσκύνημα ‘all inclusive’ και σχολή χορού τύπου ΜΚΟ

Επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή ιερέας και η παπαδιά. Επιχειρηματίας με τζίρο εκατομμυρίων δήλωνε ψίχουλα και σχολή χορού είχε μετατραπεί σε ΜΚΟ. Οι εξωφρενικές παραβάσεις που εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Τάσος Δασόπουλος

Προσκύνημα “all inclusive” αλλά χωρίς αποδείξεις, σχολή χορού ΜΚΟ και ελεύθερος επαγγελματίας με τζίρο από τις αρχές του 2015 μέχρι και το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου ύψους 8 εκατ. ευρώ που έκοβε αποδείξεις τις οποίες γνώριζε μόνο ο…εκτυπωτής του, είναι μόνο κάποια από τα περιστατικά που έπιασε η τσιμπίδα των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

AdTech AdΟι  έλεγχοι  έγιναν  το  πρώτο  δίμηνο  του  χρόνου  δείχνοντας  ότι  παρά  τα  δρακόντια  μέτρα  που   ψηφίστηκαν  τα  τελευταία   χρόνια   η φοροδιαφυγή   επιμένει. Μάλιστα   με  δείγμα   τους  ελέγχους  του  πρώτου  διμήνου  του  χρόνου   καταγράφεται  παραβατικότητα  πάνω  από  50%

Το πιο χαρακτηριστικό είναι το “all inclusive” προσκύνημα που προσέφερε ιερέας σε πιστούς του οποίος μάλιστα μετέφερε με ιδιωτικό πουλμανάκι. Ως είθισται μετά το Προσκύνημα στον Ιερό Τόπο ακολουθεί γεύμα. Ο συγκεκριμένος ιερέας είχε έτοιμη λύση στο εστιατόριο της συζύγου του η οποία εξυπηρετούσε τους προσκυνητές αλλά δεν έκοβε ούτε μια απόδειξη. Τα στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) που εντόπισαν τις παραβάσεις εφάρμοσαν το νόμο και έκλεισαν για δύο ημέρες το εστιατόριο της παπαδιάς προκαλώντας την έντονη οργή του ιερέα. Ο ρασοφόρος διαμαρτυρήθηκε έντονα τον Μητροπολίτη του ζητώντας να παρέμβει για να ξανανοίξει το κατάστημα της συζύγου του χωρίς όμως να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Χορός με «αεράτες» αποδείξεις

Ένα δεύτερο πολύ χαρακτηριστικό περιστατικό είναι σχολή χορού στον Πύργο της Ηλείας η οποία άγνωστο με ποιο τρόπο λειτουργούσε υπό το καθεστώς ΜΚΟ! Εισέπραττε λοιπόν δίδακτρα 25 ευρώ για κάθε ώρα χορού αλλά έκανε πιρουέτες όταν οι λάτρεις του χορού ζητούσαν αποδείξεις.

Ο εκατομμυριούχος φοροφυγάς

Το τρίτο περιστατικό αφορά έναν εκατομμυριούχο ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος έκοβε αποδείξεις από υπολογιστή ο οποίος όμως δεν είχε δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Ο εν λόγω κύριος έκανε τζίρο -από τις αρχές του 2015 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου όταν πιάστηκε- 8 εκατομμύρια ευρώ (τα 3,7 εκατ. ευρώ μόνο το 2015) από τα οποία στις φορολογικές του δηλώσεις εμφάνιζε μόνο 280 χιλιάδες ευρώ.

Τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ έκαναν έλεγχο μετά από καταγγελίες και σε 15 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την χώρα και βρήκαν σε όλα παραβάσεις που αφορούσαν λαθραία καύσιμα νοθεία και φυσικά φοροδιαφυγή από πωλήσεις καυσίμων χωρίς αποδείξεις.

Συνολικά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα συνεργεία της ΥΕΔΔΕ διενήργησαν 1485 ελέγχους εντόπισαν 852 επιχειρήσεις με παραβάσεις και βεβαίωσαν 3074 φορολογικές παραβάσεις.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο βγήκαν για ελέγχους 161 συνεργεία τα οποία διενήργησαν συνολικά 639 ελέγχους εντόπισαν 348 επιχειρήσεις με παραβάσεις (παραβατικότητα 54,46%) και βεβαίωσαν 964 παραβάσεις.

Το Φεβρουάριο δραστηριοποιήθηκαν 198 συνεργεία που έκαναν 846 ελέγχους και διαπίστωσαν 504 επιχειρήσεις με παραβάσεις (παραβατικότητα 59,57% ) βεβαιώνοντας συνολικά 2110 φορολογικές παραβάσεις.

news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου