Ειδήσεις

6 χρόνια και 11 μήνες κάθειρξη για πρόκληση ναυαγίου

Ποινή κάθειρξης 6 ετών και 11 μηνών, επέβαλε χθες, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στους υπηκόους Συρίας Nizar Rachad του Hasan, 33 ετών και Bouzan Gnid του HaIid, 25 ετών, που κρίθηκαν ένοχοι έκθεσης, πρόκλησης ναυαγίου και παράνομης εισόδου στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη με αυτό το αντικείμενο μετά την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι και στη δίκη δεν έλειψαν στιγμές έντασης αλλά και αντιπαράθεσης κυρίως μεταξύ του Εισαγγελέα της έδρας κ. Κ. Μπούτσικου, που υπερασπίστηκε το έργο των λιμενικών αρχών και του συνηγόρου υπεράσπισης των κατηγορούμενων, δικηγόρου κ. Παν. Αβρίθη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες σε λιμενικούς για τον τρόπο που σχηματίστηκε η δικογραφία σε βάρος των εντολέων του.

Οι Σύροι υπήκοοι κατηγορήθηκαν ότι στις 3-05-2013 και περί ώρα 06.30 στη θαλάσσια περιοχή της Ν. Αγαθονησίου, ενώ επέβαιναν σε σκάφος πνευστό, πλαστικό, χρώματος γκρι, άνευ ονόματος και σημαίας, χωρίς άλλα προσδιοριστικά στοιχεία, μήκους έξι περίπου μέτρων, με εξωλέμβιο κινητήρα, το οποίο μετέφερε 17 λαθρομετανάστες συριακής, κατά δήλωσή τους, υπηκοότητας και ενώ έπλεε νοτιοανατολικά του νησιού, ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού το έσκισαν με αιχμηρό αντικείμενο στο οπίσθιο μέρος του και βύθισαν τον εξωλέμβιο κινητήρα στη θάλασσα. Από την ανωτέρω πράξη τους μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τους επιβαίνοντες λαθρομετανάστες, το δε προαναφερόμενο σκάφος δεν τηρούσε τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, αφού εστερείτο βασικού ναυτιλιακού εξοπλισμού και επαρκών σωστικών μέσων.

Εξαιτίας της ανωτέρω πράξης τους οι λαθρομετανάστες, τέσσερις εκ των οποίων ήταν ανήλικοι και μόνο τρεις φορούσαν ατομικό σωσίβιο, έπεσαν στη θάλασσα και διασώθηκαν από τους άνδρες του Λιμεναρχείου Πάτμου.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν έπεσαν στη θάλασσα και ότι εκτέλεσαν ακριβώς τις οδηγίες των λιμενικών υποστηρίζοντας ότι δεν είναι λαθροδιακινητές και ότι ο Τούρκος πλοίαρχος εγκατέλειψε το σκάφος.
Πιο συγκεκριμένα είπαν ότι το σκάφος τρύπησαν με τσιμπιδάκια για τα φρύδια γυναίκες που επέβαιναν σ’ αυτό κι ότι έριξαν την μηχανή στη θάλασσα επειδή τους ζητήθηκε από τους λιμενικούς.

Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι το σκάφος του λιμενικού σταμάτησε δίπλα στη λέμβο και σ’ αυτό μεταφέρθηκαν όλοι οι μετανάστες, αρχικά τα παιδιά, μετά οι γυναίκες και μετά οι άνδρες.
Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τους ίδιους εξαιτίας του καιρού και ότι όλοι φορούσαν σωσίβια πλην τεσσάρων.

Η τραγωδία στο Φαρμακονήσι και η αγωνία των επιζώντων να βρεθούν οι νεκρές γυναίκες και παιδιά τους για να τα θάψουν είναι πάντως μια πραγματικότητα για τα νησιά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολόγιζε τους νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες της Μεσογείου σε 1.500 το 2011, και για το 2007 σε 630. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, Σύροι και Αφγανοί οι περισσότεροι, πνίγηκαν περνώντας με σκάφη από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο καιρό, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, έχουν φτάσει κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού, που με ιατροδικαστές και ό,τι χρειάζεται, προχωρούν στην αναγνώριση των σορών.
Στη Λέσβο οι “άγνωστοι” πρόσφυγες και μετανάστες θάβονται σε μια άκρη του νεκροταφείου της Μυτιλήνης. Οι περισσότεροι είναι με ταμπέλες: «Αφγανός – 31.07.07» ή «Αριθμός 3 – 5.1.13».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου