Τοπικές Ειδήσεις

Επίκειται η λειτουργία Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων

Με τη λειτουργία της Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων στο Νοσοκομείο της Ρόδου, που υπολογίζεται πριν από το Πάσχα, γίνεται ένα ακόμα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης και λειτουργίας ολοκληρωμένης Ογκολογικής Κλινικής.
Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στη «δ», ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου που θα στεγάσει τη Μονάδα και πλέον το έργο έχει περάσει στο στάδιο της προμήθειας εξοπλισμού, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και εγκαθίσταται σταδιακά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γρ. Ρουμάνη, η Μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ στην πρόθεση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι άμεσα να προκηρυχθεί η θέση επικουρικού φαρμακοποιού προκειμένου να ενισχυθεί το φαρμακείο του νοσοκομείου Ρόδου. Ο επικουρικός φαρμακοποιός που θα προσληφθεί, θα αναλάβει καθήκοντα που θα αφορούν κυρίως στη λειτουργία της Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων
Η Μονάδα θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της πρώην Νεφρολογικής Κλινικής που βρίσκεται στο ισόγειο του Νοσοκομείου, κοντά στο Ογκολογικό Τμήμα. Η προμήθεια εξοπλισμού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο θαλάμους κάθετης νηματικής ροής κλάσης Α κατά GMP, ψυγείο για τη φύλαξη φαρμάκων, ηλεκτρονικό υπολογιστή, ανοξείδωτο πάγκο εργασίας, ανοξείδωτα ερμάρια κλπ.
Η λειτουργία της Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων, δρομολογήθηκε με τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου.
Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του διοικητή του νοσοκομείου κ. Γρηγόρη Ρουμάνη, έγινε τον Μάιο του περασμένου έτους και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, οι εργασίες προχώρησαν και άμεσα επίκειται η λειτουργία της Μονάδας.
Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου «Διαμόρφωση χώρων της πρώην Νεφρολογικής Κλινικής για τη δημιουργία Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ)» στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου», με το συνολικό ποσό των 100.000,00 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οικονομικού έτους 2021. Φορέας υλοποίησης είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Η λειτουργία και η στελέχωση Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων κρίνεται άκρως απαραίτητη για τα νοσοκομεία προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της διάλυσης φαρμάκων υψηλής τοξικότητας σε απλούς θαλάμους.
Η Μονάδα που θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο της Ρόδου, θα πληροί όλες τις ειδικές συνθήκες ασφαλείας και ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί είναι εναρμονισμένος με όλες με τις διεθνείς προδιαγραφές.
Να σημειωθεί ότι τα κυτταροστατικά φάρμακα, λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς.
Ο καλύτερος τρόπος, για να αποφευχθεί η διακινδύνευση της υγείας ασθενών και νοσηλευτών, είναι η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων σε κάθε νοσοκομείο, που θα διαχειρίζεται τέτοιες ουσίες. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί από έρευνες, ότι η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας διαχείρισης κυτταροστατικών φαρμάκων μπορεί να επιφέρει τόσο μείωση στον όγκο φαρμάκων που χορηγούνται (10%) όσο και σημαντική μείωση του κόστους για το νοσοκομείο (77.5%) μέσω της ορθότερης διαχείρισης των φαρμάκων, που πολλά από αυτά καταστρέφονται μετά από μια χρήση, λόγω της μη ύπαρξης τέτοιας μονάδας.
Η λειτουργία της Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων στο Νοσοκομείο της Ρόδου αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης και λειτουργίας ολοκληρωμένης Ογκολογικής Κλινικής που αποτελεί πάγιο αίτημα της ροδιακής κοινωνίας καθώς θα εξυπηρετήσει εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς, όχι μόνο από τη Ρόδο αλλά από όλα τα Δωδεκάνησα που είναι αναγκασμένοι για τη θεραπεία τους να μεταβαίνουν σε μεγάλα νοσηλευτικά κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί καρκινοπαθείς ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις θεραπείες τους καθώς είτε έμειναν ανασφάλιστοι, είτε είναι άνεργοι, είτε με τα επιδόματα που λαμβάνουν δεν μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος μεταφοράς και διαμονής εκτός Ρόδου.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γ. Χατζημάρκος, στηρίζει τη δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, οικονομικά αλλά και μελετητικά και η λειτουργία του σε συνδυασμό με το Ογκολογικό Τμήμα, θα παρέχει στους ογκολογικούς ασθενείς που συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή μας επαρκή περίθαλψη στον τόπο τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου