Αθλητικά

Εκλογές Ενώσεων: Δεν ψηφίζουν τα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της Γ.Γ.Α.

Έντεκα Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων έχουν εκλογές εντός του 2022, μεταξύ αυτών και η ΕΠΣ Δωδεκανήσου (αναμένεται να οριστούν μέσα στον Φεβρουάριο), ωστόσο δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο μητρώο της Γ.Γ.Α.
Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο οι ΕΠΣ θα πρέπει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές να στείλουν στη Γ.Γ.Α. τον εκλογικό τους κατάλογο. Δηλαδή τη λίστα με τα σωματεία που έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο εκλογικός κατάλογος θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γ.Γ.Α.
Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με τη συμμετοχή σωματείων που δεν εγκριθούν από τη Γ.Γ.Α. ή είναι εκτός μητρώου, η Γ.Γ.Α. μπορεί να προχωρήσει σε διαπιστωτική πράξη που θα επιφέρει κυρώσεις έως και την έκπτωση.
Υπενθυμίζεται ότι τις αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατάθηκε έως τις 31/07/2022 -για όσα ερασιτεχνικά σωματεία δεν διαθέτουν- η προθεσμία λήψης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και της εγγραφής τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να μην διαγραφούν αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της κάθε Ομοσπονδίας, κάτι που θα συνέβαινε στις 18/09/2021.
Έτσι, παρότι δεν θα διαθέτουν ακόμα την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, τα σωματεία δικαιούνται συμμετοχή και τη φετινή αγωνιστική σεζόν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής Ένωσης ή Ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων.
Ωστόσο στην τροπολογία δεν έγινε καμία αναφορά στη δυνατότητα των σωματείων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο και δεν έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι για τη συμμετοχή των σωματείων αυτών στις γενικές συνελεύσεις δεν υπάρχει εξαίρεση και ισχύει η απαγόρευση.
Η περίπτωση της ΕΠΣ Δωδεκανήσου
Το περασμένο Ιούλιο τέσσερα σωματεία της ΕΠΣ Δωδεκανήσου προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της ΕΠΣ Δωδεκανήσου να τα αποκλείσει από τη γενική συνέλευση, που δεν ήταν εκλογική, αλλά στη πραγματικότητα η προσφυγή ήταν κατά του νόμου Αυγενάκη.
Μάλιστα πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των σωματείων αυτών έκανε και η ΕΠΟ. Το αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές και διαιτητές – δικηγόρους, το δικαστήριο αποφάσισε (απόφαση υπ’ αριθμ. 142/2021) ότι τα σωματεία που δεν είχαν εγγράφει στο μητρώο, μπορούσαν να πάρουν μέρος στη Γ.Σ.
Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν η απόφαση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως «δεδικασμένο» και για άλλες Ενώσεις ώστε να δώσουν δικαίωμα ψήφου στα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της Γ.Γ.Α.
Μάλλον είναι μια επισφαλής επιλογή…

Πηγή: soccerplus

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου