Τοπικές Ειδήσεις

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λειτουργούν από χθες τα σχολεία

Με νέο και αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για μαθητές και καθηγητές άνοιξαν χθες τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τρία self tests (αντί για δύο) υποχρεούνται να κάνουν κατά την πρώτη εβδομάδα επιστροφής στα σχολεία τόσο οι μαθητές όλων των βαθμίδων όσο και οι εκπαιδευτικοί, με τη διάθεσή τους να γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι διδάσκοντες θα επιβαρύνονται με το κόστος του επιπλέον αυτοδιαγνωστικού τεστ. Παράλληλα, ισχύουν κανονικά τα μέτρα χρήσης προστατευτικής μάσκας και τήρησης των αποστάσεων.
Και μπορεί τελικά τα σχολεία να άνοιξαν χθες και να μη δόθηκε παράταση στη διάρκεια των διακοπών, ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών και των εκπαιδευτικών έμεινε όμως στο σπίτι! Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπολογίζεται ότι το 70% των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Ρόδου επέστρεψε στις σχολικές αίθουσες ενώ σε ορισμένα σχολεία, το ποσοστό «επιστροφών» μπορεί να είναι χαμηλότερο ακόμη και από το 50%.
Πάντως κανένα τμήμα δημοτικού σχολείου δεν έκλεισε στη Ρόδο, αν και ορισμένα τμήματα δεν λειτούργησαν επειδή δεν προσήλθαν όλοι οι μαθητές λόγω απουσίας του δασκάλου ή της δασκάλας τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού δήλωσαν ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, έπειτα από τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για τα παιδιά.
Καλή είναι η εικόνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εντοπίστηκαν μόλις 17 κρούσματα σε μαθητές και 25 σε καθηγητές γυμνασίου ή λυκείου ενώ κανένα τμήμα δεν χρειάστηκε να κλείσει.
«Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ελπίζουμε να συνεχισθούν τα πράγματα έτσι. Κρούσματα υπάρχουν, οφείλω όμως να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους που για μία ακόμη φορά αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού τους, τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Μιλώντας στη «δ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή του Α. Καμπουράκη, από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού ενισχύει τα σχολεία με στόχο την ασφαλή λειτουργία τους. «Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων του νησιού μας αποτελεί κύριο μέλημα της δημοτικής μας αρχής. Ο Δήμος μας, όπως γνωρίζετε, εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία των Καλλικρατικών Δήμων 189 θέσεις καθαριστριών με 10μηνη σύμβαση για τις σχολικές μονάδες του νησιού. Ενισχύσαμε παράλληλα τις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών, ώστε πέρα από τις επισκευαστικές εργασίες μικρής κλίμακας και τις συντηρήσεις να πραγματοποιούνται από τα σχολεία οι προμήθειες όλων των αναγκαίων αναλώσιμων ειδών και ιδιαίτερα των μέσων ατομικής προστασίας που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εύχομαι η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο να συνεχισθεί όσο πιο ομαλά γίνεται και το εκπαιδευτικό έργο να μην επηρεαστεί από την πανδημία. Ως δήμος Ρόδου θα συμβάλουμε πάντα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Καρίκης.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν στη Ρόδο προβλήματα με την προμήθεια των self-tests από τους μαθητές ή τους εκπαιδευτικούς όπως σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπου δεν στάθηκε εφικτό να γίνει η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία το Σαββατοκύριακο, δόθηκε η δυνατότητα να καθυστερήσει η προσέλευση μαθητών ή εκπαιδευτικών μία με δύο ώρες στο σχολείο, ώστε να τα παραλάβουν το πρωί της Δευτέρας από τα φαρμακεία και να υποβληθούν στον απαιτούμενο διαγνωστικό έλεγχο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου