Ειδήσεις

Αρχισαν οι εργασίες του παγκόσμιου φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών»

Ξεκίνησαν προχθές το βράδυ οι εργασίες του παγκόσμιου φόρουμ «Διάλογος των πολιτισμών», που πραγματοποιείται για 13η χρονιά στη Ρόδο και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, που πάντα προσελκύει προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και διανοούμενους με διεθνές κύρος πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική Πόλη.
Ψυχή της διοργάνωσης είναι ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και κορυφαίο στέλεχος της Ρωσικής κυβέρνησης, κ. Βλάντιμιρ Γιακούνιν.
Βασικό θέμα των συζητήσεων στο συνέδριο είναι το «Ο κόσμος πέρα από την παγκόσμια αταξία».
Στην εναρκτήρια τελετή απηύθυνε χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου Αρχιμ. κ. Κύριλλος, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες επισημαίνοντας ότι το θέμα του συνεδρίου είναι απόλυτα επίκαιρο, διότι όσα διαδραματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.
«Χαιρετίζω την συνάντησή σας και εύχομαι επιτυχία και θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην επίτευξη των στόχων της. Ο διάλογος αποτελεί το αντίδοτο στη σύγκρουση των πολιτισμών που οι υπηρέτες της νέας τάξης πραγμάτων οραματίζονται. Στις ημέρες μας, όσο ποτέ άλλοτε, λόγω αναπτύξεως της τεχνολογίας έχουμε ανάγκη διαλόγου και όχι συγκρούσεων. Τα αιτήματα της παγκοσμίου ειρήνης και δικαιοσύνης αποτελούν τα αιτήματα της ανθρωπότητας. Το αληθινό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του προϋποθέτει το διάλογο. Το θέμα που επελέγη για συζήτηση στο συνέδριο είναι απόλυτα επίκαιρο γιατί τα διαδραματιζόμενα στις ημέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν. Μεταξύ των πολλών άλλων κακών της εποχής μας παρατηρούμε το φαινόμενο, η θρησκευτική πίστη να χρησιμοποιείται από διάφορα κέντρα για την εξυπηρέτηση ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών» τόνισε ο Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος, διαβάζοντας στην εναρκτήρια τελετή το μήνυμα του Μητροπολίτη Ρόδου .
Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Ρόδο η φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού φόρουμ.
«Είναι μεγάλη τιμή για τη Ρόδο η διοργάνωση του 13ου φόρουμ στη Ρόδο. Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ο κόσμος ιδιαίτερα αυτή την περίοδο βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του. Η παγκόσμια οικονομική και πολιτική κρίση, οι εμφύλιες συγκρούσεις, η φτώχεια και οι κοινωνικές αναταραχές, οι μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμών, η κλιματική αλλαγή έχουν αλλάξει τον κόσμο. Σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, των λαών και των εθνών, είναι σήμερα πιο επίκαιρος και πιο σημαντικός από ποτέ. Χαίρομαι γιατί για 13η χρονιά ο διάλογος ξεκινάει από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος Ρόδου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον διοργανωτή του συνεδρίου κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο οποίος είναι επίτιμος δημότης Ρόδου και του απένειμε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα του νησιού, ζητώντας του παράλληλα, να συνδράμει στην προσπάθεια για ανακηρυχθεί η Ρόδος πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Στην ομιλία του ο κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι άνθρωποι καλής θέλησης, που ενστερνίζονται την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς μέλλοντος.
«Ελπίζω ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ της Ρόδου το 2015, είναι άνθρωποι με καλή θέληση, που μοιράζονται τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου και αξιοπρεπούς μέλλοντος. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κατάσταση του σημερινού κόσμου που ανησυχεί από τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ. Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τα εμφανή σημάδια της αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της σύγχρονης ανάπτυξης παντού. Η κοινωνική και οικονομική ανισότητα είναι μόνο επιβαρυντική και ο σύγχρονος κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση των συγκρούσεων, που προκύπτουν από διαφορές εθνοτικές και θρησκευτικές. Οι περισσότεροι, αναγνωρίζουν ότι απέναντι σε αυτό το χάος χρειάζεται υπεύθυνη συμπεριφορά. Τώρα είναι η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να δοθούν λύσεις. Είτε θα ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν τις αξίες που πρέπει ή θα χαθούν στο χάος που θα δημιουργηθεί», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Γιακούνιν και ευχήθηκε ο διάλογος που θα αναπτυχθεί να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Οι εργασίες του συνεδρίου από χθες και μέχρι την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα διεξάγονται στο ξενοδοχείο «Aldemar Amilia Mare».
Ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η ομιλία που πραγματοποίησε χθες στο συνέδριο ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της ορθοδοξίας και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.
«Ο διάλογος είναι πλέον περισσότερο από ποτέ αναγκαίος γιατί η παγκόσμια οικονομική κρίση σοβεί. Αυτό απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλες τις πολιτικές και επιστημονικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν διάφορες αναλύσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Καλούμαστε να βρούμε τις αιτίες που προκαλούν τις κρίσεις. Πρέπει να υπάρξει μια νέα κοινωνική συμφωνία η οποία θα ρυθμίζει τις σχέσεις των πολιτών και δεν θα βασίζεται στους κανόνες της αγοράς. Οι θρησκείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να επιστρέψουν στις παραδοσιακές δραστηριότητές τους αλλά και στις αξίες που έχουν στο κέντρο προσοχής τους τον άνθρωπο. Μπορούν να περιοριστούν ακραίες εκφράσεις και φαινόμενα φανατισμού. Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε διεξόδους για την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Γιάννης Αμανατίδης.
Αναφερόμενος στη δράση που αναπτύσσουν οι τζιχαντιστές τόνισε, πως είναι το αποτέλεσμα των πολέμων που έχουν ξεσπάσει.
«Πρέπει να εφαρμοσθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Έτσι θα δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες χωρίς να εξετάζονται στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία, την ηλικία και το φύλο τους».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική συνέλευση της ορθοδοξίας και στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΟΗΕ.
«Στην Αφρική πραγματοποιήθηκε ολομέλεια πριν λίγες ημέρες, όπου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, που είχαν να κάνουν με το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η θρησκεία. Θα πραγματοποιηθεί και διεθνής διάσκεψη στην Αθήνα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Θα μετάσχουν και προσωπικότητες από τη Μέση Ανατολή και πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες», ανακοίνωσε ο κ. Αμανατίδης.
Για το μεταναστευτικό ο κ. Αμανατίδης είπε πως θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες που προκαλούν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να γίνεται τάχιστα η ταυτοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων. Επίσης επιβάλλεται να γίνουν και ενέργειες από τον ΟΗΕ ώστε οι κάτοικοι των χωρών που μαστίζονται από πολέμους να μην φεύγουν από τις εστίες τους», δήλωσε ο κ. Αμανατίδης.
Το φόρουμ χωρίζεται σε έξι θεματικές συνεδριάσεις και έχουν συσταθεί πέντε ομάδες εργασίες.

Πεποίθηση των μελών της εκτελεστικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ότι ο αυξανόμενος αριθμός ένοπλων συγκρούσεων ανά τον κόσμο, έχει ως αντίδραση την κλιμακούμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη που είναι απευθείας αποτέλεσμα των πολιτικών παρέμβασης της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου