Πολιτιστικά

Στον συγγραφέα Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά θα απονεμηθεί φέτος το “ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΣΚΟΒΗ 2021”

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Δωδεκανήσιου λογοτέχνη Βασίλη Μοσκόβη, με καθυστέρηση, θα απονείμει κι εφέτος τα καθιερωμένα Βραβεία. Ως γνωστό, ο αείμνηστος Δωδεκανήσιος λογογράφος, υπήρξε ιδρυτής του Μουσείου Μοσκόβη, το οποίο δώρισε στο Δήμο Αθηναίων και παράλληλα καθιέρωσε το ετήσιο ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΣΚΟΒΗ για το πιο αξιόλογο βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου. Την Επιτροπή απαρτίζουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι λόγιοι.

Το Βραβείο για το έτος 2021 θα απονεμηθεί στο Ρόδιο συγγραφέα Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά για το έργο του “ΡΟΔΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣ ΤΟΥ 1821″. Δεν είναι έκδοση της Περιφέρειας, ούτε κάποιου Οργανισμού του Δήμου Ροδίων, αλλά μια φροντισμένη και καλαίσθητη έκδοση του ”Κάμειρος”. Πρόκειται για πρωτότυπη μελέτη 337 σελίδων, που ιχνηλατεί και υμνεί τη δράση Ρόδιων ηρώων και Φιλικών, οι οποίοι έδρασαν όχι μόνο στο νησί της Ρόδου, αλλά και στη Σύρο, Σπέτσες, Σαντορίνη, Κάρπαθο, Κάσο, Πελοπόννησο, Αίγυπτο και αλλού. Κάθε στοιχείο που προστέθηκε στο έργο είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αθήνα και από άλλες δυσπρόσιτες πηγές, με 1.011 υποσημειώσεις και βιβλιογραφικές παραπομπές. Μάλιστα, τα περισσότερα ηρωικά πρόσωπα που αναδεικνύονται στο έργο είναι άγνωστα μέχρι σήμερα.

Το ετήσιο ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΣΚΟΒΗ 2021, κρίθηκε και δόθηκε αποκλειστικά για το παραπάνω έργο, χωρίς να απονεμηθεί εξ ημισείας σε δύο συγγραφείς, όπως πολλές φορές συνέβη κατά το παρελθόν. Ως γνωστό με το συγκεκριμένο Βραβείο τιμήθηκαν μέχρι σήμερα οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Ζαχαρίας Τσιρπανλής, Κωνσταντίνος Μηνάς, Μηνάς Αλεξιάδης, ο Δρ. βυζαντινολογίας Χάρης Μ. Κουτελάκης, ο Δρ. αρχαιολογίας Γεώργιος Κουκούλης κ. ά. αξιόλογοι συγγραφείς.

Η εκδήλωση της απονομής θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Αντώνης Τρίτσης” του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (οδός Ακαδημίας), στις 3 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Παρασκευή, 11 π.μ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου