Τοπικές Ειδήσεις

Προβληματίζεται και ανησυχεί για τη μείωση των εμβολιασμών

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον χαμηλό αριθμό εμβολιασμών, έκρουσε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου κ. Σάββας Καραταπάνης. Ο ίδιος μίλησε ακόμη για την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί με τις αναστολές των υγειονομικών που έχουν περιορίσει τον αριθμό των διασωστών στο ΕΚΑΒ.
«Σε όλο το παράρτημα Μυτιλήνης ΕΚΑΒ που είναι 18 τομείς είχαμε 24 διασώστες (και έναν διοικητικό υπάλληλο) οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι. Βάσει νόμου, τέθηκαν όλοι σε αναστολή. Τα πληρώματα στο Αιγαίο συνολικά, είναι περίπου 250 άτομα. Καταλαβαίνετε πως αυτό το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο. Ωστόσο, βλέποντας ότι πλησίαζε η προθεσμία για να εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους, αρκετοί υγειονομικοί αλλά και απασχολούμενοι στο ΕΚΑΒ, έσπευσαν να εμβολιαστούν.
Στο ΕΚΑΒ το ποσοστό των ανεμβολίαστων σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν λίγο πιο πάνω από το 25%. Τον τελευταίο καιρό όμως, μειώθηκε αρκετά. Από τους 24 διασώστες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, οι 8 ανήκουν στον Τομέα της Ρόδου. Λόγω της αναστολής των αδειών δεν έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στους περισσότερους τομείς. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα ενημέρωση που είχα, άνοιξε η πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα να συνάψουμε νέες συμβάσεις των διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων που θα αναπληρώσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Ήδη, όμως, καταγράφεται ενδιαφέρον για εμβολιασμούς –κάτι που μας κάνει αισιόδοξους…», τόνισε ο κ. Καραταπάνης.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών στη Ρόδο, ο κ. Καραταπάνης δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του:
«Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, κυμαίνεται γύρω στο 53,8%, ενώ στην Ρόδο πλησιάζει στο 62,5% -κάτι που είναι πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Αυτό είναι μεν θετικό αλλά δεν είναι ενθαρρυντικό αφού καταγράφεται πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών. Μέχρι και πριν ένα μήνα, ο ρυθμός κατέγραφε αύξηση έως και 0,5% την ημέρα ενώ αυτή την περίοδο είναι στο 0,2%. Αυτό δείχνει πως η προσπάθεια εμβολιασμού χάνει την δυναμική της και σε πανελλαδικό επίπεδο αφού έπεσε στο 0,1%.
Αυτό, μας ανησυχεί αφού αποδεικνύει πως ο κόσμος είναι ακόμη επιφυλακτικός στο να πάει να εμβολιαστεί. Η χώρα μας έχει χαμηλότερο μέσο όρο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υψηλότερο από τις βαλκανικές ή άλλες χώρες. Αν μπορούσαμε να καλύψουμε αυτό το 10% θα ήμασταν ακόμη ένα βήμα πιο κοντά για το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας».
Είπε ακόμη ότι είναι σωστό να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και για τα παιδιά από 5 ετών (εφόσον δοθεί και το ‘πράσινο φως’ αρμοδίως) ενώ οι ηλικίες 12-18 ετών καταγράφουν μια δυναμική που δείχνει ενθαρρυντικά ποσοστά στα παιδιά γυμνασίου (12,5%) και του λυκείου (25%).
«Ευελπιστούμε να καταλάβουν οι γονείς την ανάγκη, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία», τόνισε ο κ. Καραταπάνης.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ Ν.ΡΟΔΟ
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας στη Νότια Ρόδο (ένα θέμα που έφερνε επανειλημμένως προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, το οποίο και έλαβε σχετική απόφαση πριν από δύο συνεδριάσεις) ο κ. Καραταπάνης δήλωσε κατηγορηματικά:
«Όταν έθεσα το ζήτημα με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας στη Νότια Ρόδο, το συνέδεσα σε σχέση με το τι μπορεί να πράξει ο Δήμος Ρόδου. Αν θα πρέπει να δημιουργήσει ένα Δημοτικό Ιατρείο, ώστε να αποτελέσει ένα ‘εργαλείο’ για να μπορούμε να παρέμβουμε στα ζητήματα της υγείας στην περιοχή και να λειτουργήσει παράλληλα με το υπάρχον Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο Γεννάδι. Κάποιοι παράγοντες και φορείς, θεώρησαν καλύτερο να προτάξουμε το θέμα της διεκδίκησης προς το υπουργείο.
Όλοι συμφωνήσαμε και υπήρξε ομοψυχία γι αυτή την προσπάθεια. Παρ όλα αυτά, μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες και τις αποφάσεις, δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως –πλην του διορισμού ενός νοσηλευτή για ένα χρόνο (ο οποίος ήταν ήδη στο πρόγραμμα διορισμών για το ΠΠΙ). Δυστυχώς δεν έγινε κάτι άλλο μέχρι τώρα, ούτε από το υπουργείο Υγείας, ούτε από την 2η ΥΠΕ όπως είχαν δεσμευτεί οι εκπρόσωποί τους αρμοδίως και από την Ρόδο, στην οποία ήρθαν και συμμετείχαν σε συσκέψεις, δεσμεύτηκαν μαζί με τους βουλευτές, τις αρχές κ.λπ. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, παραμένει το ζητούμενο: εάν δεν προχωρήσει τίποτε από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να επανεξετάσουμε το ζήτημα για να δούμε τι μπορεί να κάνει η δημοτική αρχή και πώς μπορεί να παρέμβει».
Όπως ανέφερε, το ασθενοφόρο που υπάρχει στον Αρχάγγελο δεν επαρκεί για να καλύψει όλη την περιοχή της Νότιας Ρόδου γι αυτό και είχε ληφθεί η σχετική απόφαση για ενίσχυση ασθενοφόρων και διορισμών διασωστών μέσω άλλου φορέα (πιθανόν μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).
-Τέλος, ο κ. Καραταπάνης, είπε πως ζήτησε από τη δημοτική αρχή να γίνει αναλυτική ενημέρωση για την καθαριότητα (και μια σειρά από άλλα θέματα όπως η έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας, οι παραβάσεις σε διάφορες περιοχές κ.λπ. που θα τεθούν στην συνεδρίαση της παράταξης της πλειοψηφίας: «Η Ρόδος έχει την δική της λάμψη και δεν έχει ανάγκη κανενός άλλου την λάμψη! Αρκεί να προσέξουμε τα βασικά μας ζητήματα, όπως η καθαριότητα, οι παραβάσεις που σημειώνονται σε κάποιες περιοχές κ.λπ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουμε να ενημερωθούμε και να θέσουμε τα δικά μας θέματα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου