ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εληξαν επιτυχώς οι διήμερες εργασίες της «Διάσκεψης της Ρόδου»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
3

Με την υπό­σχε­ση ότι η «Διά­σκε­ψη για την Ασφά­λεια και την Στα­θε­ρό­τη­τα στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο» που διε­ξή­χθη με επι­τυ­χία στην Ρόδο το πε­ρα­σμέ­νο δι­ή­με­ρο, σε επί­πε­δο υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών, θα γίνει θε­σμός και θα επα­να­λη­φθεί τον Σε­πτέμ­βριο του 2017, σφρά­γι­σε την χτε­σι­νή δεύ­τε­ρη και τε­λευ­ταία ημέρα των ερ­γα­σιών, ο Έλ­λη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών κ. Νίκος Κο­τζιάς.

Σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου που πα­ρα­χώ­ρη­σε στα διε­θνή και ελλ1ηνικά ΜΜΕ, ο κ. Κο­τζιάς επι­σή­μα­νε με­τα­ξύ άλλων και τα εξής: «Προη­γή­θη­καν 5 τρι­με­ρείς συ­να­ντή­σεις με Ιορ­δα­νία, Λί­βα­νο, Αί­γυ­πτο, Ισ­ρα­ήλ μαζί με την Κύπρο και ετοι­μά­ζου­με μια και­νούρ­για, που θα ξε­κι­νή­σει στη διάρ­κεια της συ­νά­ντη­σης του ΟΗΕ, που είναι Κύ­προς – Ελ­λά­δα – Πα­λαι­στί­νη. Αυτό δεί­χνει αφε­νός τις πολύ καλές σχέ­σεις που έχου­με με τα άλλα κράτη και αφε­τέ­ρου τον ρόλο της χώρας μας να συμ­βά­λει στην Ασφά­λεια και την Στα­θε­ρό­τη­τα της πε­ριο­χής. Πι­στεύ­ου­με ότι υπάρ­χει μια ιστο­ρι­κή συ­νέ­χεια και πα­ρά­δο­ση ανά­με­σα στη ΝΑ Ευ­ρώ­πη με την Βαλ­κα­νι­κή και τις χώρες της Ανα­το­λι­κής και Βο­ρεί­ου Αφρι­κής και της Μέσης Ανα­το­λής. Αυτός ο χώρος έχει γίνει ένας χώρος συ­γκρού­σε­ων, ενώ θα έπρε­πε να είχε δια­μορ­φώ­σει θε­τι­κές δρά­σεις. Όπως συμ­φω­νή­σα­με θα κα­λέ­σου­με και τα υπό­λοι­πα αρα­βι­κά κράτη του Κόλ­που για να συμ­με­τέ­χουν στη συ­νερ­γα­σία χωρίς πα­ρεμ­βά­σεις τρί­των πλευ­ρών ώστε η πε­ριο­χή να ανα­πτύ­ξει τις δικές της εσω­τε­ρι­κές σχέ­σεις στη βάση εμπι­στο­σύ­νης και να έχει μια ατζέ­ντα που θα ανα­πτύσ­σει τα δικά της ζη­τή­μα­τα σε ό,τι έχει να κάνει με τον πο­λι­τι­σμό, την μάχη ενά­ντια στην δια­φθο­ρά, την ενέρ­γεια, τις με­τα­φο­ρές, τους θε­σμούς, την εκ­παί­δευ­ση, την με­τα­νά­στευ­ση».

Όπως είπε, στην Διά­σκε­ψη συ­ζη­τή­θη­κε και η προ­σπά­θεια ενά­ντια στην τρο­μο­κρα­τία και κυ­ρί­ως το πώς μπο­ρούν να γε­φυ­ρω­θούν οι σχέ­σεις ανά­με­σα σε χώρες, όπως η Λιβύη και η Συρία, και του Ισ­ρα­ήλ με την Πα­λαι­στί­νη.

Η Διά­σκε­ψη κα­τέ­λη­ξε σε μια σειρά από κοι­νές δρά­σεις που θα λά­βουν χώρα, όπως η συ­νερ­γα­σία για την πρά­σι­νη τε­χνο­λο­γία (την ευ­θύ­νη της οποί­ας ανέ­λα­βε η Λιβύη με την Ιτα­λία), η συ­νερ­γα­σία των πα­νε­πι­στη­μί­ων στην πε­ριο­χή με­τα­ξύ τους (με διορ­γά­νω­ση φε­στι­βάλ κι­νη­μα­το­γρά­φου π.χ.) η εκ­παί­δευ­ση, ο πο­λι­τι­σμός κ.ά.

ΤΟ ΠΡΟ­ΣΦΥ­ΓΙ­ΚΟ

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕ­ΝΤΑ

Την θέση ότι «Άλλοι βομ­βαρ­δί­ζουν και άλλοι κα­λού­νται να αντι­με­τω­πί­σουν το προ­σφυ­γι­κό ζή­τη­μα» δια­τύ­πω­σε στην το­πο­θέ­τη2 σή του ο κ. Κο­τζιάς, όταν ρω­τή­θη­κε σχε­τι­κά.

«Το προ­σφυ­γι­κό υπήρ­ξε αντι­κεί­με­νο πολ­λών πα­ρεμ­βά­σε­ων από όλες τις πλευ­ρές. Το θέμα με την στάση της Τουρ­κί­ας δεν μας απα­σχό­λη­σε στην Διά­σκε­ψη. Κου­βε­ντιά­σα­με πώς μπο­ρούν να βοη­θη­θούν τα κράτη που αντι­με­τω­πί­ζουν με­γά­λα προ­βλή­μα­τα με το προ­σφυ­γι­κό, όπως είναι η Ιορ­δα­νία και ο Λί­βα­νος –που πο­σο­στιαία έχει τον πε­ρισ­σό­τε­ρο προ­σφυ­γι­κό πλη­θυ­σμό στον κόσμο. Σας θυ­μί­ζω πως ο ΟΗΕ έχει δια­κό­ψει κάθε βο­ή­θεια προς αυτές τις πε­ριο­χές και με δική μας πα­ρέμ­βα­ση ανοί­γο­νται πέντε (5) ει­δι­κές ζώνες στην πε­ριο­χή, όπου εν­σω­μα­τώ­νο­νται πα­ρα­γω­γι­κά οι πρό­σφυ­γες. Κά­να­με συ­ζή­τη­ση και για την Αί­γυ­πτο, η οποία έχει πάνω από πέντε (5) εκατ. πρό­σφυ­γες, τους οποί­ους επί­σης έχει εν­σω­μα­τώ­σει στο ση­μείο που μπο­ρεί».

Όπως είπε, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις, τα νέα κύ­μα­τα προ­σφυ­γιάς, ανα­μέ­νο­νται πλέον από τις υπο­σα­χά­ριες χώρες της Αφρι­κής καθώς πα­ρου­σιά­ζε­ται –αφε­νός- σο­βα­ρό πρό­βλη­μα δι­πλα­σια­σμού του πλη­θυ­σμού και αφε­τέ­ρου μεί­ω­ση της σί­τι­σης και του νερού.

Σε ερώ­τη­ση ει­δι­κά για τα νησιά μας, που σή­κω­σαν το βάρος του προ­σφυ­γι­κού και τι μπο­ρεί να γίνει, ο Έλ­λη­νας ΥΠΕΞ, δή­λω­σε:

«Το προ­σφυ­γι­κό είναι ένα ζή­τη­μα που συν­δέ­ει τις χώρες του αρα­βι­κού κό­σμου με την δική μας πε­ριο­χή καθώς και άλλες χώρες, όπως η Βουλ­γα­ρία, η Αλ­βα­νία, η Ιτα­λία και η Σλο­βα­κία. Κά­να­με μια ανί­χνευ­ση του προ­βλή­μα­τος και εί­πα­με ότι θα το συ­ζη­τή­σου­με πε­ραι­τέ­ρω. Αυτό στο οποίο συμ­φω­νού­με όλοι είναι ότι πρέ­πει να βοη­θή­σου­με να στα­μα­τή­σει ο πό­λε­μος στη Συρία που είναι η κύρια ‘πηγή’ της προ­σφυ­γιάς, αφού άνοι­ξε την…. πόρτα και επα­νήλ­θαν οι ροές από το Πα­κι­στάν, το Αφ­γα­νι­στάν και άλλες χώρες μέσω Τουρ­κί­ας. Το νέο φαι­νό­με­νο είναι ότι έχου­με πολ­λές προ­σφυ­γι­κές ροές με Σύ­ρους που κα­τευ­θύ­νο­νται προς την Κύπρο», και πρό­σθε­σε πως είναι απα­ραί­τη­το να δοθεί χρη­μα­το­δό­τη­ση σε χώρες που δέ­χο­νται πρό­σφυ­γες.

ΑΛΛΑ ΘΕ­ΜΑ­ΤΑ

ΠΟΥ ΣΥ­ΖΗ­ΤΗ­ΘΗ­ΚΑΝ

Άλλα θέ­μα­τα στα οποία ανα­φέρ­θη­κε ο Έλ­λη­νας ΥΠΕΞ ήταν η στάση της Σλο­βα­κί­ας η οποία έχει και την προ­ε­δρία της Ε.Ε. καθώς ο Σλο­βά­κος ΥΠΕΞ χαι­ρέ­τι­σε την πρω­το­βου­λία για την Διά­σκε­ψη της Ρόδου, λέ­γο­ντας πως έχει βα­ρύ­τη­τα. «Η Σλο­βα­κία συ­ντά­χθη­κε μαζί μας στην προ­σπά­θεια να ανα­πτύ­ξου­με δια­κρα­τι­κές σχέ­σεις χωρίς τα στοι­χεία της πα­ρέμ­βα­σης από τρί­τους και της ‘δι­δα­σκα­λί­ας’ –διότι υπάρ­χουν κά­ποιοι που μας… κου­νούν το δά­χτυ­λο. Η πρό­θε­σή μας είναι να προ­σκλη­θεί και η Αί­γυ­πτος σε αυτό τον διά­λο­γο».

Είπε τέλος, πως η διορ­γά­νω­ση της Διά­σκε­ψης, χρη­μα­το­δο­τεί­ται από προ­γράμ­μα­τα ΟΗΕ και Ε.Ε.

ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ

ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Στην Ρόδο βρέ­θη­καν για την Διά­σκε­ψη: ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Αι­γύ­πτου κ. Ihab Nasr, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βουλ­γα­ρί­ας κ. Daniel Mitov, ο βοη­θός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των για θέ­μα­τα πο­λι­τι­κών υπο­θέ­σε­ων κ. Ahmed Abdul Rahman Al Jarman, ο Ιτα­λός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών κ. Paolo Gentioni, ο Κύ­πριος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών κ. Γιαν­νά­κης Κα­σου­λί­δης, ο Λι­βα­νέ­ζος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών κ. Gebran Bassil, ο Σλο­βά­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών κ. Miroslav Lajcak, και ο Πρέ­σβης της Τυ­νη­σί­ας κ. Tarak Ben Salem.

Ο Αλ­βα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ditmir Bushati δεν συμ­με­τεί­χε στην Διά­σκε­ψη, όπως και ο Πρέ­σβης της Λι­βύ­ης στην Αθήνα κ. Ahmed Yagod Gzllal.

Ο Κρο­ά­της υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών δή­λω­σε ότι δεν συμ­με­τεί­χε στην Διά­σκε­ψη, λόγω των πρό­ω­ρων εκλο­γών που διε­ξά­γο­νται στην χώρα του την προ­σε­χή Κυ­ρια­κή.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ

ΟΙ ΥΠΟΥΡ­ΓΟΙ

Το πρό­γραμ­μα των υπουρ­γών και αξιω­μα­τού­χων που έλα­βαν μέρος στην Διά­σκε­ψη, δεν ήταν τόσο ‘σφι­χτό’ καθώς την πρώτη ημέρα των ερ­γα­σιών, συ­ζή­τη­σαν για πε­ρί­που μία ώρα και ανα­χώ­ρη­σαν για με­ση­με­ρια­νό, ενώ το από­γευ­μα πραγ­μα­το­ποί­η­σαν εκ­δρο­μή στην Λίνδο, όπου δεί­πνη­σαν στην επώ­νυ­μη τα­βέρ­να «Μαυ­ρί­κος».

Την δεύ­τε­ρη ημέρα των ερ­γα­σιών, οι υψη­λοί προ­σκε­κλη­μέ­νοι συ­ζή­τη­σαν για μία πε­ρί­που ώρα και κα­τέ­λη­ξαν στα συ­μπε­ρά­σμα­τα της Διά­σκε­ψης και αμέ­σως μετά με­τέ­βη­σαν στην Με­σαιω­νι­κή Πόλη, όπου ξε­να­γή­θη­καν στο Αρ­χαιο­λο­γι­κό Μου­σείο της Ρόδου.

Αρ­γό­τε­ρα, ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γ. Χα­τζη­μάρ­κος, τους πα­ρέ­θε­σε γεύμα στο Πα­λά­τι των Ιπ­πο­τών.

Ο ΜΙ­ΧΑ­ΛΗΣ

ΚΟΚ­ΚΙ­ΝΟΣ

Την ιδιαί­τε­ρη ικα­νο­ποί­η­σή του για την διορ­γά­νω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Ρόδο, εξέ­φρα­σε ο γε­νι­κός διευ­θυ­ντής της γ.γ. Από­δη­μου Ελ­λη­νι­σμού κ. Μι­χά­λης Κόκ­κι­νος.

«Στην Ρόδο συ­να­ντώ­νται δύο κό­σμοι δια­φο­ρε­τι­κοί: ο ευ­ρω­παϊ­κός και ο αρα­βι­κός. Η ση­μα­σία είναι η σύν­θε­ση από­ψε­ων και η προ­σπά­θεια για να στα­μα­τή­σουν οι πό­λε­μοι. Είναι ση­μα­ντι­κό ότι η Διά­σκε­ψη της Ρόδου γί­νε­ται θε­σμός που θα επα­να­λη­φθεί του χρό­νου με πε­ρισ­σό­τε­ρες συμ­με­το­χές, με­γα­λύ­τε­ρα ανοίγ­μα­τα και δε­σμεύ­σεις για συ­νερ­γα­σία για έναν κόσμο πιο ασφα­λή. Αυτός ο τόπος έχει ιστο­ρι­κό χα­ρα­κτή­ρα και έχει ενώ­σει λαούς και αν­θρώ­πους. Ο κ. Κο­τζιάς έκανε το με­γά­λο βήμα και θα έχει συ­νέ­χεια», δή­λω­σε ο κ. Κόκ­κι­νος ευ­χα­ρι­στώ­ντας ταυ­τό­χρο­να τους Ρο­δί­τες, τις αρχές και τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες που συ­νέ­βα­λαν στην διορ­γά­νω­ση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.