Ειδήσεις

Άδεια ράφια από το φθινόπωρο – Ρούχα, πρώτες ύλες και τρόφιμα απειλούνται με ελλείψεις

SOS εκπέμπει η αγορά για ελλείψεις σε προϊόντα μέσα στο φθινόπωρο λόγω της ασφυξίας που προκαλούν τα capital controls. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται ρούχα και υποδήματα, εποχικά είδη, όπως σχολικά, παιχνίδια, αλλά και βόειο και χοιρινό κρέας, παρότι τα τρόφιμα ανήκουν στις εισαγωγές πρώτης προτεραιότητας.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται, σε ποσοστό της τάξης του 80%, σε εισαγόμενες πρώτες ύλες οι ελλείψεις σε αποθέματα «είναι φυσική εξέλιξη», όπως υποστηρίζουν φορείς της αγοράς.

«Μέσα στους επόμενους μήνες εκτιμώ πως θα υπάρξουν πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις που θα βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείψεις σε πρώτες ύλες», υποστήριξε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL), κ. Νίκος Ροδόπουλος.

Σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπίζουν ήδη αρκετές βιοτεχνίες ρούχων και υποδημάτων κλείνοντας μέχρι νεωτέρας διότι δεν έχουν πρώτες ύλες (π.χ. υφάσματα, κουμπιά, σόλες κ.λπ.) για να προχωρήσουν στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως κινδυνεύουν να χάσουν τη χειμερινή σεζόν.

«Η χειμερινή κολεξιόν θα έπρεπε να είναι ήδη καθ’ οδόν για να αποσταλεί μέσα στον Αύγουστο στα καταστήματα στην περίπτωση των έτοιμων ενδυμάτων και οι βιοτεχνίες θα έπρεπε να βρίσκονταν σε φάση παραγωγής», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), κ. Θεόφιλος Ασλανίδης, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Οπως υποστήριξε, το 60%-70% των επιχειρήσεων θα βρεθεί αντιμέτωπο με ελλείψεις. Λίγοι είναι εκείνοι που ξεφεύγουν από αυτό το «καθεστώς». Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που είτε έχουν κάποια αποθέματα σε πρώτες ύλες ή έτοιμο ένδυμα είτε μπορούν να βρουν από τους προμηθευτές τους που αποδέχονται την πίστωση λόγω μακροχρόνιας συνεργασίας.

Για τη χειμερινή σεζόν το καταναλωτικό κοινό συνήθως βάζει το «χέρι στην τσέπη» από τον Οκτώβριο και μετά που ψυχραίνει ο καιρός. Τα κενά στην αγορά, ωστόσο, θα γίνουν αντιληπτά από τον Σεπτέμβριο κιόλας και το πιο πιθανό είναι πως θα καλυφθούν με υπόλοιπα από προηγούμενες σεζόν.

Ο κ. Ροδόπουλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την τρέχουσα οικονομική συγκυρία «εμπόλεμη κατάσταση», επικαλούμενος στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που κάνουν λόγο για πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων έως και 40%, ανάλογα με τον κλάδο, από την τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.
Με τους δείκτες βιωσιμότητας να έχουν πάρει την κάτω βόλτα για τα καλά το ντόμινο των λουκέτων δεν θα έχει τέλος. «Πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, διότι οι άδειες των υπαλλήλων τους έχουν εξαντληθεί και αρκετοί είναι εκείνοι που μπαίνουν σε άδειες άνευ αποδοχών», κατά τα λεγόμενά του.

«Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕL εξηγώντας πως για αυτόν το σκοπό απαιτείται επειγόντως να επέλθει πολιτική σταθερότητα. Οπως ανέφερε ενδεικτικά στην εταιρία OnLine Data SA, στην οποία είναι πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, «έχουμε σταματήσει τα 6μηνα πλάνα και ανάλογα με τις εξελίξεις βάζουμε, πλέον, εβδομαδιαίους στόχους».

Το πρόβλημα των ελλείψεων σε πρώτες ύλες υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Κυριάκος Λουφάκης, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Εκτίμησε, ωστόσο, πως σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, τα λεγόμενα είδη πρώτης προτεραιότητας, θα έχουμε επάρκεια.

Να σημειωθεί πως για τις πληρωμές των εισαγωγών αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Μάλιστα, με υπουργική απόφαση συστάθηκαν στις τράπεζες ειδικές υποεπιτροπές, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτημάτων. Στο πλαίσιο μεγαλύτερης ευελιξίας των υποεπιτροπών, η Κεντρική Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα σε αυτές να δημιουργούν επιμέρους υποεπιτροπές ανά γεωγραφική περιφέρεια, με ημερήσιο όριο εγκρίσεων τα 22 εκατ. ευρώ. «Αυτό το πλαφόν μπαίνει διότι είναι άδειες οι “δεξαμενές”», σχολίασε ο κ. Λουφάκης.
«Το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπω τι λύση μπορεί να υπάρξει», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξηγώντας πως εφόσον δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, ώστε να έρθουν λεφτά από τον ELA, δεν πρόκειται να υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών, κ. Ανδρέας Βροντάκης, εκτίμησε πως θα υπάρξει εμπλοκή το φθινόπωρο με εποχικά είδη, π.χ. βιβλία και γραφική ύλη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για άμεση διευθέτηση και αυτού του προβλήματος.

Πηγή: e-typos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου