• Οι ονηλάτες διαβεβαιώνουν ότι οι σκληρές εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου για τις συνθήκες μεταχείρισης και διαβίωσης των γαϊδουριών έχουν αλλάξει
• Μειώθηκε ο αριθμός του ορίου βάρους στα 50-65 κιλά
• Προσπάθειες να δημιουργηθεί διαδραστικό πάρκο με τα υπάρχοντα γαϊδουράκια
• Λιγότερα ζώα, λιγότεροι ονηλάτες
Στην πλέον δημοφιλή τουριστική τοποθεσία της Ρόδου, στη Λίνδο, υπάρχει ακόμη ένα έθιμο το οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και εδραιώθηκε μαζί με τον τουρισμό. Τα γνωστά σε όλους μας γαϊδουράκια, που μεταφέρουν τουρίστες στην ακρόπολη, έγιναν κεντρικό θέμα πριν μερικά χρόνια, όταν φωτογραφίες που τα έδειχναν κακοποιημένα, κουρασμένα και αδύναμα, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και σε διεθνή ΜΜΕ. Ίδιες και χειρότερες εικόνες (και μάλιστα κακοποίησης) ήρθαν στη δημοσιότητα από τη Σαντορίνη.
Τα ζώα αυτά, συμπαθή, ήρεμα και αγαπητά στον άνθρωπο, χαρακτηρίζονται σαν “ζώα εργασίας” και υποφέρουν από την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Στην δική μας περιοχή, στη Ρόδο, τα γαϊδουράκια έχουν μεγάλη ιστορία.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες παραλίες και τα αρχαία μνημεία της. Με την άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας, τα γαϊδουράκια έχουν γίνει δημοφιλής ατραξιόν, που συχνά χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν ανθρώπους και βαριές αποσκευές. Η πόλη της Λίνδου στη Ρόδο, η οποία είναι χτισμένη γύρω από την αρχαία Ακρόπολη στην κορυφή ενός βουνού, βασίζεται στα τετράποδα ζώα εργασίας για τη μεταφορά των παραθεριστών, οι οποίοι μπορεί να προτιμούν να φτάσουν στα ιστορικά σημεία του νησιού με τα «ταξί της Λίνδου».
Παρουσιάζονται ως ειδυλλιακά τα θρυλικά ελληνικά ταξί με γαϊδούρια, εμφανίζονται συχνά σε ταξιδιωτικά φυλλάδια και καρτ ποστάλ, αλλά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα στη δραστηριότητα που σημειώνεται στις λίστες αρκετών τουριστών. Στην Ελλάδα, τα γαϊδουράκια έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως μέθοδος μεταφοράς αγαθών, καθώς και ως κύριο μέσο προσωπικής μεταφοράς στους στενούς και απότομους δρόμους των νησιών.
Οι εικόνες με τα δεκάδες γαϊδουράκια στη Λίνδο, να υποφέρουν στον βωμό της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς χρησιμοποιούνται ως «ταξί» για να μεταφέρουν υπέρβαρους παραθεριστές σε απότομες πλαγιές έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων κυρίως από ακτιβιστές που έκαναν ολόκληρη εκστρατεία για την ευημερία των ταλαίπωρων ζώων.
Βελτιωμένη η σημερινή κατάσταση
Σήμερα, μετά τις συνεχείς αντιδράσεις και οχλήσεις, η κατάσταση στη Λίνδο με τα γαϊδουράκια έχει βελτιωθεί.
Μιλώντας προς τη “δ”, η ξεναγός και εθελόντρια της φιλοζωϊκής, κα Ευαγγελία Μαζαράκου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Επιθυμούμε να τα καταργήσουμε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια άτομα (οι ονηλάτες ή συνοδοί των γαϊδουριών), οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη εργασία. Οφείλω να ομολογήσω όμως, ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν καλυτερέψει αρκετά σε σχέση με άλλα χρόνια. Μέχρι σήμερα, έχουν μείνει 10 ονηλάτες, ενώ το βάρος που μπορεί να σηκώσει ένα γαϊδουράκι έχει μειωθεί στα 65 κιλά. Αρχικά ήταν 50 κιλά –που ήταν πολύ καλύτερο για τα ζώα. Αν και ο μέσος δυτικοευρωπαίος είναι συνειδητοποιημένος, όταν φτάνουν στη Λίνδο, δεν ενδιαφέρονται για το βάρος. Επιπλέον, αν καταργηθούν, θα πρέπει να σκεφτούμε τη μετέπειτα τύχη τους. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα καταφύγιο στη Λαχανιά, στο οποίο ζουν τα γαϊδουράκια μεγάλης ηλικίας που αποσύρονται. Από την άλλη, οι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται πια τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να έχει πέσει κατακόρυφα η δουλειά. Ωστόσο πρέπει να βρίσκονται εκεί υπό καλές συνθήκες, να σταματούν το μεσημέρι όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, να υπάρχουν τροφές, νερό και φροντίδα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Ονηλατών, κ. Φίλιππο Κολιάη, που μίλησε στη “δ” υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό – διαδραστικό πάρκο, όπου οι τουρίστες θα μπορούν να το επισκέπτονται, να βλέπουν τα γαϊδουράκια αλλά να μην τα καβαλάνε για εκδρομές κ.λπ.
«Προσπαθούμε να ελέγχουμε το όριο βάρους στα 50 κιλά και μόνον ένα ή δύο (μεγαλύτερα) ζώα που σηκώνουν μέχρι τα 65 κιλά. Τα γαϊδουράκια δουλεύουν από τις 9 το πρωί έως το πολύ μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί αρκετά –περί τα 22 ζώα. Όλα τα γαϊδουράκια έχουν βιβλιάρια υγείας και ελέγχονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας, όπου τα έχουν δηλωμένα οι ιδιοκτήτες τους» -όπως είπε.
Το γηροκομείο των γαϊδουριών στην Πάτμο
Να σημειωθεί πως ένα ξεχωριστό καταφύγιο για γαϊδουράκια που υπηρέτησαν ως ζώα εργασίας στην Πάτμο και τα γύρω νησιά, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ζώα που κάποτε γνώρισαν μόνο την κακουχία.
Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται ο Ιρανός πρίγκιπας Σαντρουντίν Αγά Χαν, ο οποίος από τη δεκαετία του ’70 επισκεπτόταν συχνά την Πάτμο και αγάπησε βαθιά το νησί και τους κατοίκους του. Παρατηρώντας τη σκληρή εκμετάλλευση των γαϊδουριών, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο ανακούφισης και φροντίδας για τα ζώα αυτά, όταν πλέον γεράσουν και δεν είναι σε θέση να εργάζονται. Το γηροκομείο γαϊδουριών παρέχει καθημερινά τροφή, νερό και τακτική ιατρική περίθαλψη στα ηλικιωμένα γαϊδουράκια, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που το λειτουργούν.
Είναι ένας χώρος όπου τα ζώα, που κάποτε κουβαλούσαν φορτία κάτω από τον καυτό ήλιο, μπορούν πια να ζουν με ηρεμία, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Μετά τον θάνατο του πρίγκιπα, τη σκυτάλη ανέλαβε η οικογένειά του, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του έργου του και τη φροντίδα των ζώων που κάποτε υπήρξαν σιωπηλοί εργάτες της καθημερινής ζωής στα νησιά.