Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Βοηθείστε την Ελλάδα που έχει “βουλιάξει” από μετανάστες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης “να αναλάβουν τις ευθύνες τους” και “να δράσουν τώρα” όσον αφορά το πρόγραμμα φιλοξενίας προσώπων από τρίτες χώρες που ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο, ώστε να ανακουφιστούν η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν “βουλιάξει” από τους μετανάστες.

Η οριστική λήψη απόφασης για αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα ενδέχεται να αναβληθεί. Οι υπουργοί Εσωτερικών των “28” θα συνεδριάσουν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο και, αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτή τη σύνοδο, υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί για πολλούς μήνες, ενδεχομένως μέχρι τον Σεπτέμβριο, η εφαρμογή της πρότασης που προβλέπει την υποδοχή 40.000 μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές, μια εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι ο πρόεδρός της, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι αποφασισμένος να απαιτήσει δεσμεύσεις από τις χώρες-μέλη.

“Δεν αρκεί να θρηνούμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να κάνουμε εκκλήσεις για ανάληψη δράσης”, είπε η Νατάσα Μπερτό παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιούνκερ. “Θέσαμε στο τραπέζι μια φιλόδοξη πρόταση που αφορά έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης. Ξέραμε ότι η πρόταση δεν θα κέρδιζε βραβείο δημοτικότητας αλλά πραγματικά αναμένουμε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα αυτό”, πρόσθεσε.

Η Μπερτό επέμεινε ότι είναι αναγκαίο οι χώρες “να δράσουν τώρα και όχι σε τέσσερις μήνες”. Όπως είπε, “περισσότεροι από 6.000 μετανάστες διασώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε 32 διαφορετικές περιπτώσεις και περισσότεροι από 54.000 έχουν φτάσει από τις αρχές του έτους μόνο στην Ιταλία”.

Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν 40.000 ανθρώπους από τη Συρία και την Ερυθραία που έχουν φτάσει στην Ιταλία και την Ελλάδα και έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί άσυλο, σε ένδειξη “αλληλεγγύης” προς τη Ρώμη και την Αθήνα που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Οι Βρυξέλλες ζητούν επίσης από τις χώρες να υποδεχτούν άλλους 20.000 Σύρους πρόσφυγες που ζουν σε τρίτες χώρες. Τα δύο αυτά προγράμματα θα διαρκέσουν δύο χρόνια και θα συνοδεύονται από οικονομική βοήθεια προς τις χώρες.

Προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα την 1η Ιουλίου, όπως επιθυμεί η Επιτροπή, οι υπουργοί Εσωτερικών θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως την επόμενη εβδομάδα. Όμως την Τρίτη ένας εκπρόσωπος της Λετονίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, είπε ότι “δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση” στη σύνοδο αυτή.

Το Λουξεμβούργο, που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, σχεδιάζει να οργανώσει μια ανεπίσημη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις 9 και 10 Ιουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου