Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι το τρίπτυχο της προσέλκυσης επενδύσεων

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Φέρνοντας στο προσκήνιο τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του σε διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, στην πρεσβεία της Ολλανδίας, στάθηκε στην ανάγκη ανάδειξης του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί:

-Πολιτική σταθερότητα.

-Μείωση της φορολογίας, εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ορισμό συγκεκριμένου πλαισίου, ικανού να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις.

-Στοχευμένες κλαδικές παρεμβάσεις.

“Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο, όπου θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος άκουσε τις προτάσεις των διευθυντικών στελεχών, που προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από τον κλάδο των ασφαλειών, της ενέργειας, των τροφίμων, συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για την τόνωση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως αποτελεί προσωπική του δέσμευση η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. “Θα εφαρμόσουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο επιχειρήσεων και τον φόρο επί των μερισμάτων”, είπε και επανέλαβε την εκπεφρασμένη προγραμματική θέση της οδού Πειραιώς ότι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, με δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου, θα έπρεπε να διαμορφωθεί στο 9% – και όχι στο 20% – για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημείωσε στην ομιλία του πως πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Παράλληλα, διατύπωσε την απόλυτη αντίθεσή του σε φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης επιχειρηματιών από την πολιτική εξουσία. “Κάτι τέτοιο θα έδινε το εντελώς λάθος μήνυμα για τη χώρα σε όλους τους πιθανούς επενδυτές στο εξωτερικό. Εμείς δεν θέλουμε να ανταλλάσσουμε χάρες με τους επιχειρηματίες. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια αμοιβαία επικερδή συνεργασία”, επεσήμανε.

Η ανάγκη τόνωσης των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ήταν ακόμα ένα σκέλος που εστίασε την παρέμβασή του ο . Μητσοτάκης. “Υπάρχουν ενέργειες και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που η εφαρμογή τους είναι επωφελής και για την επιχείρηση και για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, η επιμόρφωση αγροτών από μια μεγάλη επιχείρηση που συνεργάζεται μαζί τους”, τόνισε.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου