Ρεπορτάζ

Αθώος κρίθηκε επιτελής των οικονομικών υπηρεσιών του πρώην Δήμου Πεταλούδων

Αναβίωσε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου υπόθεση με κατηγορούμενο για παράβαση καθήκοντος τον κ. Ι. Σκαμπίλη, μέλος της Επιτροπής Απογραφής και Παράδοσης στο Δήμο Ρόδου των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του πρώην Δήμου Πεταλούδων και πρώην ταμία του, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή.
Αθώοι έχουν κριθεί στην ίδια υπόθεση από τον πρώτο βαθμό ο πρώην αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Ν. Τσουκαλάς και ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μ. Παϊτάκης.
Χθες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε αθώο και τον κ. Σκαμπίλη με ομόφωνη απόφασή του παρά την καταδικαστική εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας.
Κατηγορήθηκαν ειδικότερα για το ό,τι κατά το χρονικό διάστημα από 30 Απριλίου 2013 έως 10 Νοεμβρίου 2014 δεν υπέβαλαν στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα οικονομικά στοιχεία, που τους ζητήθηκαν με αποτέλεσμα να παρακωλύσουν κατασταλτικό έλεγχο και καταλογισμό ελλειμμάτων στους δημοσίους υπολόγους, με σκοπό να βλάψουν το Δημόσιο.
Φέρονται συγκεκριμένα να τους είχαν ζητηθεί εγγράφως 4 φορές στο ως άνω διάστημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντίγραφα απολογισμού ή ισολογισμού του πρώην Δήμου Πεταλούδων, συνοδευόμενα από τις σχετικές εκθέσεις τους και πράξεις των αρμοδίων οργάνων, έκθεση των ορκωτών ελεγκτών, τα χρηματικά εντάλματα και τα γραμμάτια είσπραξης και η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα να μην το έπραξαν.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ζήτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν αναγκαία προκειμένου να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έκτακτος διαχειριστικός κατασταλτικός έλεγχος του πρώην Δήμου Πεταλούδων για τα έτη 2000 έως 2010. Τους αποδίδεται ότι δεν μερίμνησαν σχετικά, αλλά αντίθετα κωλυσιεργούσαν συστηματικά υποβάλλοντας στην Υπηρεσία Επιτρόπου μόνο ελάχιστα εξ αυτών και συγκεκριμένα κάποια απολογιστικά στοιχεία και πίνακες ημερολογίου ταμείου για τα έτη 2000 έως 2003.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου κατέθεσε ο πρώην ταμίας του καποδιστριακού Δήμου Ροδίων κ. Μάρκος Κουφός, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν αρμόδιος για την συγκέντρωση των συγκεκριμένων στοιχείων και διατήρησή τους.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου κ. Τάσος Διάκος προέβαλε κατά τη διάρκεια της επ’ ακροατηρίω διαδικασίας και κατέθεσε γραπτώς κατά την αγόρευσή του αυτοτελείς ισχυρισμούς.
Πιο συγκεκριμένα αρνήθηκε την κατηγορία τονίζοντας ότι δεν υπέχει ευθύνη δυνάμει ΦΕΚ, που αφορά την κατάρτιση και ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Πεταλούδων από το οποίο προκύπτει ότι δεν είχε την αρμοδιότητα ενώ επικαλέστηκε και αποδεικτικό πρωτοκόλλου παραλαβής παράδοσης ταμείου, από το οποίο αποδεικνύεται η παραλαβή όλων των δικαιολογητικών και των παραστατικών, φακέλων, επιταγών και λοιπά, σε ταμία.
Τόνισε ότι έδρασε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μπορούσε και παρέδωσε όσα παραστατικά κατείχε σαν παλαιός ταμίας, και ενημέρωσε μάλιστα ότι αυτά είχε στη διάθεσή του, τα υπόλοιπα ήταν στη διάθεση όσων ταμιών διετέλεσαν από το 2006 και μετά, τα οποία δεν προσκόμισαν ή ήταν ελλιπή.
Συν τοις άλλοις, προσκόμισε, ακόμα, έγγραφο, υπογεγραμμένο από Επίτροπο προς τον δήμαρχο Ρόδου και με κοινοποίηση στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δήμου Ρόδου και στον προϊστάμενο Οικονομικών – Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου με θέμα έκτακτο Διαχειριστικό Κατασταλτικό Έλεγχο, και πρόσκληση της Υπηρεσίας Επιτρόπου προς τον Δήμο Ρόδου, υπόψιν αντιδημάρχου Οικονομικών, για υποβολή απολογιστικών στοιχείων ετών 2000-2010 του πρώην Δήμου Πεταλούδων και των ετών 2003-2010 της πρώην ΑΔΕΚΑΜ, για τις οποίες εκείνος δεν έλαβε, διότι υπηρετούσε στον τότε Δήμο Ιαλυσού.
Τονισε ακόμη ότι από τον Φεβρουάριο του 2006 μέχρι και το 2013 που ορίσθηκε ως αρμόδιος για την αποστολή στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των απολογιστικών στοιχείων του πρώην Δήμου Πεταλούδων προκειμένου να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο, ουδεμία σχέση είχε με την ταμειακή υπηρεσία, ούτε είναι ταμειακά υπόλογος, ούτε έχει κανένα αρχείο στην διάθεσή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου