Τοπικές Ειδήσεις

Τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Enrique Viguera υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ρόδου

Τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Enrique Viguera, υποδέχθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης ο οποίος θα  συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου των 500 χρόνων από τον πρώτο περίπλου γης, από τον Μαγγελάνο, στο πλήρωμα του οποίου συμπεριλαμβάνονταν τέσσερις άξιοι Ροδίτες, ικανοί θαλασσοπόροι εκείνης της εποχής.

Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης  ανέφερε στην προσφώνησή του:

Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη της Ισπανίας, Enrique Viguera,

Θέλω να σας καλωσορίσω στη Ρόδο, και ερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των συμπολιτών μου, να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, για την τιμητική παρουσία σας, και τη συνεργασία μας, στον εορτασμό της επετείου των 500 χρόνων, από τον πρώτο περίπλου της γης, από τον Μαγγελάνο. Στο πλήρωμα του οποίου συμπεριλαμβάνονταν άξιοι Ροδίτες, ικανοί θαλασσοπόροι, εκείνης της εποχής.

Τιμούμε έναν σπουδαίο θαλασσοπόρο, τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, ο οποίος έδωσε τη ζωή του, και άνοιξε τους ανθρώπινους ορίζοντες, μέσα από τον περίπλου της γης. Αισθανόμαστε δε, αληθινή περηφάνια, που άξιοι προγονοί μας, είχαν μια μεγάλη συμβολή, στην επιτυχία του εγχειρήματος, επιβεβαιώνοντας τις αρετές της ναυτοσύνης, που χαρακτηρίζουν τους Ροδίτες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

“Ημείς, δέκα Ρόδιοι, δέκα νήες” έλεγαν πάντα με υπερηφάνεια, οι Ροδίτες και είναι μια παράδοση, που φτάνει μέχρι και τις μέρες μας. Καθώς παραμένει πάντα, ακατάλυτη η σχέση μας, με τη θάλασσα. Γι’ αυτό και το αναμνηστικό μνημείο, που θα κοσμεί πλέον την πλατεία Ενυδρείου, και είναι έργο του Χουάν Ραμόν Μαρτίν, θα θυμίζει για πάντα, μια από τις πλέον κορυφαίες στιγμές, αυτής της ναυτικής παράδοσης, και μ’ αυτή τη συνεισφορά της Ρόδου, στον πρώτο περίπλου της γης.

Κυρίες & Κύριοι,

«Όμορφη πόλη, ή δεύτερη σε ομορφιά, όσο η Ρόδος, ΔΕΝ υπάρχει στον κόσμο», έλεγε ο Στράβων, ο γεωγράφος. Και αυτή, η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, έβρισκε διαχρονικά την αντανάκλασή της, στο μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων της.

Πάντα πρωτοπόροι. Πάντα, με ζωντανό το πνεύμα της ανακάλυψης, της γνώσης, της ανθρώπινης προόδου. Εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχουν πολλά νησιά στον κόσμο, που να περηφανεύονται, πως έχει δοθεί το όνομα προγόνου τους, σε έναν κρατήρα της Σελήνης, σ’ έναν άλλο στον Άρη, και σ’ έναν αστεροειδή! Αναφέρομαι στον Ίππαρχο, τον Ρόδιο, τον μεγαλύτερο αστρονομικό παρατηρητή, της αρχαιότητας.

Κάθε σπιθαμή του νησιού μας, έχει μια ιστορία να αφηγηθεί. Από εδώ πέρασε ο Απόστολος Παύλος, και το λιμανάκι πήρε το όνομά του. Εδώ οι ιππότες δημιούργησαν τη μεσαιωνική πόλη, από τις ωραιότερες σωζόμενες, και κατοικημένες του κόσμου. Μνημείο της UNESCO, και με πρώτο μέλημά μας πλέον, την ανάδειξή της.

Σε αυτό το σταυροδρόμι της Μεσογείου, συναντήθηκαν όλοι οι πολιτισμοί, και άφησαν το αποτύπωμά τους. Εδώ, που ο Κικέρων και ο Ιούλιος Καίσαρας, σπούδασαν ρητορική, εδώ, που τη δεκαετία του 60, αναδείχθηκε η Ρόδος σε παγκόσμιο προορισμό πολυτελείας, για το διεθνές τζετ σετ.

Χαιρόμαστε λοιπόν, γιατί με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, τιμής και μνήμης, άξιων προγόνων μας, αναδεικνύουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση. Και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Ρόδου. Στοιχεία στα οποία επενδύουμε, με όραμα, εμπνεόμενοι από το ίδιο πνεύμα της ανακάλυψης, και της προόδου.

Η Ρόδος πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουρισμό, παρά τις μεγάλες προκλήσεις, και τις δυσκολίες, μπροστά στις οποίες, μας έφερε η πανδημία.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, και με κοινή προσπάθεια, είμαστε αισιόδοξοι, πως θα τα καταφέρουμε. Έχοντας ως βασικό στόχο, την ενίσχυση των υποδομών μας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής, και η βιωσιμότητα του τόπου μας. Για κατοίκους και επισκέπτες.

Επιπλέον, με το ίδιο πνεύμα και την ίδια δύναμη ψυχής, θέλουμε η Ρόδος, να είναι μέρος των ανακαλύψεων του ψηφιακού κόσμου: καθώς εκεί πλέον, έχουν μεταφερθεί τα μεγάλα ταξίδια ανακαλύψεων, και εκεί είναι οι κυβερνοναύτες, που διευρύνουν τους ορίζοντες, της ανθρώπινης επικοινωνίας, και συνεργασίας.

Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν, για εμάς, και η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία. Μέρος αυτής της επανάστασης, είναι ότι, εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να βρίσκονται, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, και να δουλεύουν από απόσταση, οπουδήποτε. Οι Ψηφιακοί Νομάδες, όπως αποκαλούνται πλέον, ως υπολογίσιμος παγκόσμιος πληθυσμός, εργάζονται από τους φορητούς υπολογιστές τους, χωρίς συγκεκριμένη τοποθεσία. Αρκεί απλά, να έχουν ασφαλείς και γρήγορες, ψηφιακές συνδέσεις.

Εμείς τους προσκαλούμε να κάνουν βάση τους τη Ρόδο! Εδώ που ζει το πνεύμα της τόλμης, της πρωτοπορίας, της ανακάλυψης νέων οριζόντων, για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Και επιπλέον, γιατί κάποιος που έχει αυτή την επαγγελματική δυνατότητα, να εγκλωβίζεται σε ένα στρεσογόνο αστικό περιβάλλον, όταν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, στον ήλιο και στη θάλασσα;

 

Όπου λάμπει η ομορφιά, λάμπουν και οι ιδέες.

 

Φίλες & Φίλοι,

 

Τιμάμε τους προγόνους μας, τιμάμε την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία μας, σε μια χρονική στιγμή, που χαρακτηρίζεται, από την προσπάθεια επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, και την αντιμετώπιση, των συνεπειών της πανδημίας.

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από το αν η στόχευση αφορά το παρελθόν, ή το μέλλον. Είναι σύνηθες, σε φάσεις κρίσης και αβεβαιότητας, οι άνθρωποι να στρέφονται στο γνώριμο, στο οικείο και το συνηθισμένο. Όμως η επιστροφή στο παρελθόν, είναι ένας δρόμος, που δεν οδηγεί μακριά.

Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε διαφορετικά τον κόσμο. Το “έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ’ αφήνουμε”, σημαίνει περιθωριοποίηση, μέσα σ’ έναν κόσμο, που αλλάζει αδιάκοπα.

 

Το μέλλον ΔΕΝ μας περιμένει στη γωνία. Ούτε θα πέσει, από τον ουρανό. Πρέπει, εμείς οι ίδιοι, να το οραματιστούμε, να το σχεδιάσουμε και να κάνουμε τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός, με τόλμη και με αυτοπεποίθηση.

Αυτό είναι το μάθημα που έχουμε πάρει, από τους άξιους θαλασσοπόρους μας, και σε αυτή τη ρότα, πρέπει να κρατήσουμε, σταθερά το τιμόνι.

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

Η ομιλία του Αντιδημάρχου Ρόδου  Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου κ. Κώστα Ταρασλιά

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, τον τόπο που γέννησε και φιλοξένησε σπουδαία ονόματα της αρχαιότητας στα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες, τον τόπο που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα διαπολιτισμικά και εμπορικά κέντρα στη Μεσόγειο.

Κύριε Πρέσβη,

θα ήθελα στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω τον ισπανικό λαό γιατί μας δώσατε τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε για τη σπουδαιότητα της Ρόδου ως ναυτική δύναμη και για τις σχέσεις μας με την Ισπανία.

Οι Ροδίτες στα 3.500 χρόνια ιστορίας τους αποδείχτηκαν σπουδαίοι ναυτικοί. Από το βασιλιά Τληπόλεμο που συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο μέχρι τη σημερινή εποχή. Ο μύθος μας λέει ότι κατά την επιστροφή τους από τον Τρωικό πόλεμο οι Ροδίτες βρέθηκαν σε κάποια νησιά, όπου συνάντησαν μεγάλη αντίσταση από τους ντόπιους κατοίκους, τους Σφεντονίτες. Έτσι λοιπόν, οι Ροδίτες δώσαν το όνομα Βαλεαρίδες στα νησιά από το αρχαίο ρήμα «Βάλλω» (χτυπώ).

Όμως οι σχέσεις με την Ισπανία συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας, αφού οι Ροδίτες αποικώντας τη Μεσόγειο, ιδρύουν πόλεις και στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπως η Ρόδη (Roses) της Ισπανίας, διδυμοποιημένη πόλη σήμερα με το Δήμο της Ρόδου.

Την περίοδο του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, ιππότες από την Αραγωνία και την Καστίλη αποτελούν τμήμα της ιπποτικής δύναμης στη Ρόδο.

Η ισπανική Γλώσσα τον 16ο αιώνα συναντάται στην εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου, αφού Σεφαραδίτες Εβραίοι μεταναστεύουν στην πόλη και δημιουργούν την περίφημη εβραϊκή συνοικία στην Μεσαιωνική Πόλη (Juderia).

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα η Ρόδος έχει πολύ στενές σχέσεις και με άλλες πόλεις της Ισπανίας που είναι μέλη του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και της ΟΥΝΕΣΚΟ και έχουμε στενή συνεργασία, όπως η Κόρδοβα, το

Τολέδο και η Αβίλα. Ειδικότερα με την Αβίλα, πόλη με σπουδαίο Μεσαιωνικό Κάστρο όπως το δικό μας, είμαστε διδυμοποιημένοι στα πλαίσια του Οργανισμού.

Επιθυμούμε λοιπόν αυτή η στενή σχέση να συνεχιστεί με ανταλλαγή πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων και στο μέλλον.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω την Ισπανική Κυβέρνηση, το Ίδρυμα Θερβάντες και τον γλύπτη Χουάν Ραμόν Μαρτέν για τη δωρεά του γλυπτού που τιμά τη συμμετοχή 4 Ροδίων ναυτικών στον πρώτο περίπλου της γης υπό τον Μαγγελάνο.

Τους καθηγητές Pedro Olalla, Νίκο Νικολάου και Σπύρο Συρόπουλο, οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν αύριο Πέμπτη κατά τη διάρκεια συζήτησης σε στρογγυλό τραπέζι στο κατάλυμα της Ισπανίας, στο μαγευτικό ταξίδι της ναυτοσύνης.

Επίσης να ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμπαράσταση και προσφορά τους:

· το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

· τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και τον Αντιδήμαρχο Στέφανο Δράκο

· το ΔΟΠΑΡ και τον Πρόεδρό του κύριο Κολιάδη Αλέξανδρο

· τη Διεύθυνση Πρασίνου και τον εντεταλμένο Σύμβουλο Παναγιώτη Σταμάτη

· τη Διεύθυνση Καθαριότητας και την Αντιδήμαρχο Τσαμπίκα Κιαχαγιά

· τη ΔΕΡΜΑΕ και τον Πρόεδρό της Γιάννη Ιατρίδη

· την τοπική Κοινότητα Λινδίων

· το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρόδου

· τον Αναπτυξιακό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κρεμαστής «η Πρόοδος».

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου