Συνεντεύξεις

Aλ. Bασιλικός: «Με ανησυχεί η χαλάρωση της κοινωνίας μετά την κόπωση του lockdown και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας»

Η φετινή σεζόν, είναι ίσως η δυσκολότερη που έχει ζήσει ποτέ η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Εξαιρετικά δύσκολος προβλέπεται όμως και ο χειμώνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος σε συνέντευξή του προς τη «δ» δηλώνει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2021 πρέπει να κερδηθεί ένα στοίχημα επιβίωσης.
«Είμαστε “καταδικασμένοι” να το κερδίσουμε γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ο τουρισμός δεν είναι μια οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι η ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας στη χώρα», δηλώνει ο κ. Βασιλικός, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την χαλάρωση της κοινωνίας μετά την κόπωση του lockdown και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας, τονίζοντας πώς όσο δύσκολο κι αν είναι θα πρέπει την πανδημία να την πάρουμε προσωπικά για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του κ. Βασιλικού αναλυτικά:
Συμπληρώθηκε αισίως κάτι παραπάνω από ένας μήνας από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα;
Από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας και παρακολουθώντας διαρκώς τα πραγματικά δεδομένα μέσω της έρευνας του ΙΤΕΠ “Covid -19 και Ελληνική Ξενοδοχία” για λογαριασμό του ΞΕΕ, τονίσαμε πως φέτος δεν μπορούμε να μιλάμε για σεζόν και πως είναι μια χρονιά μεγάλων απωλειών. Αυτό επιβεβαιώνεται και εμπειρικά πλέον, ακόμη και σε περιοχές όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατάφερνε να είναι στην κορυφή των δημοφιλών προορισμών της χώρας συμβάλλοντας τα μέγιστα στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.
Τώρα είναι όλα αλλιώς γι αυτό και πολύ έγκαιρα επισημάναμε με τεκμηριωμένο τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων ώστε να αντέξουν σε αυτή την ασύμμετρη αναμέτρηση με μια παγκόσμια πρόκληση πρωτοφανούς κλίμακας.
Η αγορά προσδοκά ενίσχυση των τουριστικών ροών τον Αύγουστο. Πώς διαμορφώνονται πληρότητες και κρατήσεις;
Προσδοκίες και προβλέψεις δεν έχουν νόημα αυτό το καλοκαίρι καθώς μέρα – μέρα διαμορφώνεται το τουριστικό τοπίο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό που ξέρουμε και προκύπτει από την συνεχή παρακολούθηση της ροής, η οποία γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του ΙΤΕΠ, είναι πως τον Ιούλιο η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 30%. Μιλώντας πάντα για τα ανοιχτά ξενοδοχεία.
Με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 20%. Εκ των πραγμάτων όπως καταλαβαίνετε ανοίγει ένα σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας.
Σας ανησυχούν τα μεμονωμένα εισαγόμενα κρούσματα; Μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το υπόλοιπο της σεζόν;
Τα μεμονωμένα εισαγόμενα κρούσματα εντοπίζονται και παρακολουθούνται ενώ ο αριθμός τους παραμένει μικρός.
Με ανησυχεί η χαλάρωση της κοινωνίας μετά την κόπωση του lockdown και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας με την ευθύνη και τη σχολαστικότητα που είναι αναγκαίες καθώς η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Οι κοινωνικές συναναστροφές καταργούν το μέτρο της απόστασης κι αυτό αποδεικνύεται πως έχει συνέπειες. Όσο δύσκολο κι αν είναι θα πρέπει την πανδημία να την πάρουμε προσωπικά για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
• Τελικά πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η προσαρμογή των ξενοδοχείων στα υγειονομικά πρωτόκολλα και κατά πόσο είναι διαχειρίσιμα τα κόστη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους;
Κάναμε μια τιτάνια προσπάθεια και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Γι αυτό και με την ευκαιρία που μου δίνει η ερώτησή σας θέλω να ευχαριστήσω κι από εδώ τα μέλη του Δ.Σ και τους συνεργάτες του ΞΕΕ καθώς όλοι μαζί καταβάλαμε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα μας ώστε κάθε ξενοδοχείο με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο να παίρνει το λεπτομερές πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά του.
Και η εφαρμογή τους έγινε με πολύ σχολαστικό τρόπο, κανένας ξενοδόχος δεν άφησε τίποτα στην τύχη του και γι αυτό τα πήγαμε και πολύ καλά. Τώρα τα κόστη, είναι υπαρκτά αλλά τίποτα δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά με την υγεία των επισκεπτών μας και των εργαζομένων μας.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των μονάδων αγγίζουν το 1,6 δισ. Πιστεύετε ότι θα καλυφθούν; Ποια (επιπλέον) μέτρα στήριξης χρειάζεται να παρθούν;
Σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) οι απώλειες του παγκόσμιου τουρισμού μέχρι τώρα υπολογίζονται σε 320 δις. Βλέπουμε παγκόσμιους γίγαντες και κολοσσούς της τουριστικής αγοράς να αναζητούν κρατική στήριξη για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη χωρίς ιστορικό προηγούμενο συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας.
Αυτό το περιβάλλον, όπως είναι αναμενόμενο, δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον ελληνικό τουρισμό. Γι αυτό και είπαμε εξ αρχής και σε όλους τους τόνους πως η επανεκκίνηση του τουρισμού βασίζεται σε 2 πυλώνες, οι οποίοι είναι η δημόσια υγεία και η προστασία των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων.
Έγιναν σοβαρά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση αλλά το μέγεθος της πρόκλησης είναι τέτοιο που σίγουρα θα απαιτηθεί ενίσχυση του προστατευτικού πλαισίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Γι αυτό και όπως λειτούργησε ευεργετικά το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, δίνοντας έμφαση στην απλούστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάχυση πολύτιμων πόρων για τη στήριξη του κλάδου.
Πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί και η σεζόν του 2021; Πώς θα μπορούσε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Το μέλλον μας είναι στα χέρια της επιστήμης. Τουριστική κανονικότητα χωρίς εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία αποδείχθηκε στην πράξη πως δεν μπορεί να υπάρξει.
Το σημαντικό είναι λοιπόν για όσο χρόνο απαιτηθεί προκειμένου η ιατρική να δώσει την απάντηση, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, τόσο για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που καταγράφουν ζημιές ήδη από τον Μάρτιο όσο και για τα resorts που δεν είδαν σεζόν στην πραγματικότητα.
Οι ξενοδόχοι κάναμε μια φιλότιμη υπερπροσπάθεια, αναλάβαμε κόστη και ρίσκα, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους εργαζόμενους μας, στους συνεργάτες μας, στους προμηθευτές μας, στις τοπικές κοινωνίες που η ζωή τους εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Για να μπορέσει αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, ευελπιστούμε με καλύτερους όρους το 2021, θα πρέπει να έχουμε καταφέρει να μείνουμε ζωντανοί μέχρι τότε.
Έχουμε ένα στοίχημα επιβίωσης να κερδίσουμε μέχρι το καλοκαίρι το 2021 και είμαστε “καταδικασμένοι” να το κερδίσουμε γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Ο τουρισμός δεν είναι μια οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι η ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας στη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου