Ειδήσεις

2,5 εκατ. απελπισμένοι ψάχνουν ρεσάλτο σωτηρίας στην Ελλάδα-Σε οριακό σημείο τα νησιά

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα ελληνικά νησιά από τις συνεχώς αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά από τα παράλια της Τουρκίας.
2,5 εκατ. απελπισμένοι ψάχνουν ρεσάλτο σωτηρίας στην Ελλάδα
Στην πλειοψηφία τους άνθρωποι διωγμένοι από την κόλαση της Συρίας ή και οικογένειες που κατάφεραν να ξεφύγουν από το Ισλαμικό κράτος και τη μανία των Τζιχαντιστών, φτάνουν με βάρκες όλες τις ώρες του 24ώρου σε ελληνικό έδαφος, όπου τους περιμένει μία ακόμη ταλαιπωρία, αυτή της έλλειψης υποδομών και πρόνοιας.
Μόνο τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα δέχθηκε 54.889 μετανάστες και πρόσφυγες, όσους δηλαδή σε έναν χρόνο πέρυσι. Αρκετοί από αυτούς, βρέθηκαν τελικά στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Πεδίον του Αρεως…
Την ίδια στιγμή, περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές στοιβάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουρκίας, καραδοκώντας να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος θα προσπαθήσει να περάσει μέσω Ελλάδας, για να κατευθυνθεί τελικά προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας ΕΕ.
Στο Πεδίον του Αρεως έχουν καταφύγει όσοι κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα.
Στο Πεδίον του Αρεως έχουν καταφύγει όσοι κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα.
Τη σοβαρότητα του θέματος ανέδειξε και η διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή της αρμόδιας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα θέμα το οποίο υπερβαίνει την Ελλάδα. Είναι πρόβλημα διεθνές, είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό υπό την έννοια ότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη καθημερινά μέσω των χωρών υποδοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Βοήθεια από την ΕΕ
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητες της χώρας. «Εχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ» είπε ο Α. Τσίπρας.
Περί τα 35 κοντέινερ-οικίσκοι είχαν στηθεί μέχρι την Παρασκευή στον Ελαιώνα.
Περί τα 35 κοντέινερ-οικίσκοι είχαν στηθεί μέχρι την Παρασκευή στον Ελαιώνα.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους… Από την 1η μέρα του χρόνου, περίπου 125.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα, κυρίως Σύροι με προσφυγικό προφίλ. Επίσης, μόνο την Παρασκευή 7 Αυγούστου, έφτασαν στα νησιά 7.954 άνθρωποι. Στην Κω προσέγγισαν 5.220, στη Λέρο 463, στην Κάλυμνο 207, στη Σάμο 435, στη Χίο 174 και στη Λέσβο 1.455.
Την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό, αναφέρθηκε στις πάνω από 50.000 αφίξεις μεταναστών στον Ιούλιο κι έκανε λόγο για «νούμερο-ρεκόρ» που ξεπερνάει τον αριθμό των εισροών στην Ελλάδα για ολόκληρο το 2014. Η ίδια ενημέρωσε πως για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την Επιτροπή για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών πάνω από 320 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε, η πρώτη εκταμίευση, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού ποσού (αφορά το πρώτο ποσό) μπορεί να γίνει εφικτή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
2,5 εκατ. απελπισμένοι ψάχνουν ρεσάλτο σωτηρίας στην Ελλάδα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που κάλεσε την Ελλάδα να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά, αλλά και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος. «Στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Επειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα» δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστίας για την Ευρώπη, έπειτα από επίσκεψη σε Λέσβο, Κω και Χίο. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ηγηθούν και να συντονιστούν» δήλωσε, προσθέτοντας πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα Καλαί αλλού στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Μέχρι τώρα ο από κοινού σχεδιασμός του υπουργείου Ναυτιλίας και των ναυτιλιακών εταιρειών με αυξημένα δρομολόγια στα νησιά – πύλες εισόδου έχει βοηθήσει και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις μεταφορές των μεταναστών στην Αθήνα. Με καθημερινή παρακολούθηση, ειδικά από τις 15 Αυγούστου που ξεκινά η επιστροφή των εκδρομέων, το υπουργείο θα είναι σε θέση ακόμα και να προσθέσει έκτακτο δρομολόγιο.
Αν και από Δευτέρα αναμένεται να κλείσουν οι τρύπες σε 193 οργανικές θέσεις λιμενικών στο ΒΑ Αιγαίο, τεράστια παραμένουν τα κενά στις υλικοτεχνικές υποδομές.«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι μόνο όσες χιλιάδες απελπισμένων έχουν έρθει, αλλά και εκείνοι από τα 2,5 εκατ. που αναμένουν στην Τουρκία. Προέρχεται από ένα διεθνές ζήτημα και πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα βοήθειας και συμπαράστασης από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. Τα ήδη χτυπημένα από την οικονομική κρίση φιλανθρωπικά αισθήματα των νησιωτών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί», δήλωσε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης.
Στην τελική ευθεία οι εργασίες
Την ερχόμενη εβδομάδα η μεταφορά των προσφύγων στον Ελαιώνα
Στο μεταξύ, στον Ελαιώνα, στον χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων για το κέντρο φιλοξενίας οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Μέχρι χθες είχαν στηθεί περί τα 35 κοντέινερ – οικίσκοι, ενώ στο σημείο έχουν μεταφερθεί και σκηνές του στρατού για να αναπτυχθούν αν χρειαστεί.
Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για τις νέες δηλώσεις της υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου για το θέμα. «To θεωρείτε πρωτότυπο να μένουν στις σκηνές στο Πεδίον του Αρεως; Στη Γερμανία έτσι μένουν οι μετανάστες» είπε η αν. υπουργός, αφήνοντας εμβρόντητο το πανελλήνιο.
Οι δυνατότητες φιλοξενίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο υποδοχής θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 500-600 ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ως η μετεγκατάσταση θα γίνει -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη εβδομάδα. Το κέντρο κατασκευάζεται στο οικόπεδο που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της λεγόμενης «διπλής ανάπλασης», ώστε να φιλοξενήσει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
«Υπήρξε μια καθυστέρηση που αφορούσε την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος στα όρια της πόλης, να είναι προσβάσιμος στους πρόσφυγες, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι και χώρος αμιγούς κατοικίας. Επρεπε να προηγηθούν τα συνεργεία της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του χώρου και της ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση και την αποχέτευση. Ταυτόχρονα έγιναν και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι συνδέσεις σε κάθε οικίσκο που θα διαμένουν οι οικογένειες των προσφύγων.
Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλόξενος όπου οι πρόσφυγες θα διαμένουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, υγιεινής και ανθρωπισμού», δήλωσε μετά το τέλος της διυπουργικής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τον Δήμο της Αθήνας, αλλά και τους εθελοντές «που μετέτρεψαν το τελευταίο διάστημα το Πεδίον του Αρεως σε ένα πάρκο αλληλεγγύης απέναντι σε συνανθρώπους μας που ψάχνουν τους όρους μιας αξιοπρεπούς ζωής», όπως τόνισε.
«Στην παρούσα έκτακτη ανάγκη ο Δήμος Αθηναίων προσέφερε έμπρακτα με όλες του τις δυνάμεις βοήθεια. Η παραμονή των προσφύγων στον Ελαιώνα πρέπει να είναι προσωρινή, μέχρι να βρεθούν οι μόνιμες λύσεις από την κυβέρνηση και να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος
Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου