Τοπικές Ειδήσεις

Καταδίκες διακινητών μεταναστών με καταγωγή από την Παλαιστίνη και την Τουρκία

Ποινή κάθειρξης 8 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν υπήκοο Παλαιστίνης που κρίθηκε ένοχος διακίνησης μεταναστών και ποινή φυλάκισης 3 μηνών για παράνομη είσοδο στη χώρα σε έναν υπήκοο Σιέρα Λεόνε, συγκατηγορούμενό του.
Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Εφέροντο μαζί με έναν ανήλικο, που έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο δικαστήριο και έναν υπήκοο Τουρκίας, με φερόμενα στοιχεία “Abu Rashua”, αγνώστων λοιπών στοιχείων, για τον οποίο η δικογραφία τέθηκε στο Αρχείο Αγνώστων Δραστών, να συγκρότησαν και εντάχθηκαν ως μέλη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη από περισσότερα από τρία πρόσωπα (οργάνωση), που δρα σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Λέρος, Φαρμακονήσι, Κως), η οποία επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων.
Εφέροντο να τελούσαν υπό τη διεύθυνση του υπηκόου Τουρκίας “Abu Rashua”, αγνώστων λοιπών στοιχείων, έχοντας τον συντονισμό και την οργάνωση της παράνομης μεταφοράς από την Τουρκία στην Ελλάδα (Κως, Λέρος, Φαρμακονήσι) πολιτών τρίτων χωρών, επικοινωνώντας με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα, μεταξύ δε των μελών της οργάνωσης υφίσταντο ιεραρχική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους, πειθαρχία και ενεργός ρόλος αυτών, ενώ ο σκοπός τους ήταν ο πορισμός παράνομου οικονομικού οφέλους.
Ο πρώτος κατηγορούμενος εφέρετο να είχε το ρόλο του συντονιστή επικοινωνιών της εγκληματικής οργάνωσης, τόσο με την μονοπρόσωπη ΜΚΟ με φερόμενο διαχειριστή έναν υπήκοο Νορβηγίας, η ποινική ευθύνη του οποίου διερευνάται, έχοντας ως προς αυτόν χωριστεί η δικογραφία, όσο και με μια μη κυβερνητική οργάνωση, στην Ελλάδα η ευθύνη του οποίου επίσης διερευνάται, έχοντας και ως προς αυτόν χωριστεί η δικογραφία, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης με τις προβλεπόμενες διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και χορήγησης ασύλου σε πολίτες τρίτων χωρών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα.
Στην Νήσο Φαρμακονήσι την 24η και 25η Αυγούστου 2021, μετέφεραν 15 πολίτες τρίτων χωρών.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Νικήτας Μπόλκας και Αχιλλέας Δασκαλάκης.
-Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 96 ετών (εκτιτέα τα 8) σε έναν Τούρκο διακινητή μεταναστών.
Στη θαλάσσια περιοχή των βόρειων ακτών της νήσου Λεβίθων του Νομού Δωδεκανήσου στις 20 Αυγούστου 2017 ενεργώντας με πρόθεση ως κυβερνήτης πλωτού μέσου μετέφερε από παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της πόλης Αλικαρνασσού (Bodrum) της Τουρκίας προς την Ελληνική Επικράτεια με ιστιοφόρο σκάφος, πολίτες τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, την πράξη του δε αυτή τέλεσε από κερδοσκοπία.
Μετέφερε ειδικότερα 93 αλλοδαπούς, υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα, 57 υπηκόους Αφγανιστάν, εκ των οποίων δέκα τέσσερις (14) ήταν άνδρες, δέκα επτά 17 ήταν γυναίκες και 26 ήταν ανήλικοι, 27 υπηκόους Ιράκ, εκ των οποίων 11 ήταν άνδρες, 5 ήταν γυναίκες και 11 ήταν ανήλικοι, 8 υπηκόους Ιράν, εκ των οποίων 7 ήταν άνδρες και 1 ήταν γυναίκα κι έναν υπήκοο Συρίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου