Ειδήσεις

Δεν συμφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Δυσαρέσκεια στις τάξεις των επιχειρηματιών και των εργαζομένων προκάλεσε η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι η αιτία που αποχώρησε από τη ΝΔ, με την οποία ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.

«Δεν υπήρχε λόγος να λειτουργούν στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού μας τα καταστήματα τις Κυριακές. Αυτοί που έλαβαν την απόφαση ήθελαν απλώς να εξυπηρετήσουν τις αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Κουκούλης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε πως στο νησί μας δεν υπήρχε πρόβλημα με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Είχαμε λύσει το πρόβλημα με την εφαρμογή του θερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Για άλλη μια φορά καταπιέζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οδηγούνται σε εξόντωση», δήλωσε ο κ. Νίκος Κουκούλης και υπενθύμισε πως το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου είχε διαμηνύσει στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, πως δεν συναινεί με τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

«Δηλώσαμε πως δεν έχει νόημα να λειτουργούν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τις αποδοχές των εργαζομένων. Θα βλέπαμε με θετικό τρόπο το μέτρο, αν τα καταστήματα λειτουργούσαν μεν τις Κυριακές αλλά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες», δήλωσε ο κ. Νίκος Κουκούλης, που αναφέρθηκε και στην παραίτηση του κ. Βασίλη Κορκίδη από τη ΝΔ
«Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παραιτήθηκε από τη ΝΔ. Περιμένουμε να έρθει στη Ρόδο η σχετική απόφαση για να καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου.
Υπενθυμίζεται, πως πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο θέμα.

Ομιλώντας στη «δ» για το θέμα αυτό, μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου είχε προβλέψει πως ήταν θέμα ολίγων ημερών η υπογραφή της απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Είχε υπογραμμίσει ακόμη ο κ. Γιάννης Πάππου πως στην Ρόδο και στα άλλα νησιά τα καταστήματα θα πρέπει να λειτουργούν τις Κυριακές αλλά μόνο το καλοκαίρι.
Κατά της εφαρμογής της συγκεκριμένης άποψης έχει ταχθεί ήδη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
«Δεν γίνεται να δεχθούμε την εφαρμογή του συγκριμένου μέτρου. Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμούμε τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ κ. Τάκης Πότσος, δήλωσε πως θα πρέπει να πάρουν θέση στο ζήτημα και οι εργαζόμενοι.
«Ανακοινώθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η σχετική εισήγηση εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα. Είναι απόφαση του αντιπεριφερειάρχη και νέου δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Να πάρουν θέση οι εργαζόμενοι για αυτό», δήλωσε ο κ. Τάκης Πότσος.

ΓΣΕΒΕΕ: «Ταφόπλακα» για την αγορά οι Κυριακές

«Ταφόπλακα για την εγχώρια οικονομία και τον πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά είναι η απόφαση της κυβέρνησης που αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία όλο τον χρόνο των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας» εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ.

Η κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, είναι μια ακόμη πράξη εχθρική προς τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επικυρώνοντας τις προθέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων, αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των κοινωνικών φορέων, της αγοράς και των καταναλωτικών οργανώσεων.

Η συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι έχει προειδοποιήσει -καταθέτοντας επίσημα στοιχεία και μελέτες περιπτώσεων από άλλες χώρες- την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του κοινοβουλίου που κλήθηκαν να νομοθετήσουν έχοντας μερική γνώση της πραγματικότητας, για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης. Σύμφωνα άλλωστε με όλα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου εφαρμογής της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν προέκυψε αύξηση του τζίρου. Στην έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ μόνο 4,2% των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση του τζίρου μετά την εφαρμογή του μέτρου. Αντίθετα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους και η μειωμένη ζήτηση αποτελούν βασικό ανασχετικό παράγοντα. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον, όπου τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει μεσοσταθμικά πάνω από 40%, αποτελεί οικονομικό παράδοξο να αναμένουμε αύξηση της κατανάλωσης.

«Φαίνεται ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τη διαλυτική της δυναμική, παρά την αποτυχία όσων από τις προτάσεις της εφαρμόστηκαν ενώ η απόφαση της κυβέρνησης παρακάμπτει την αιρετή δημόσια αρχή της περιφέρειας, αγνοώντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς» όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση και υπογραμμίζεται στη συνέχεια: «Η θεωρία του υπουργείου και του ΟΟΣΑ, καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι όταν το εισόδημα μειώνεται, η κατανάλωση αυξάνεται αν απελευθερωθεί η λειτουργία των καταστημάτων, διεκδικεί βραβείο παγκόσμιας πρωτοτυπίας οικονομικής σκέψης».
Είναι προφανές, καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι η πιλοτική εφαρμογή μιας αποσπασματικής ρύθμισης που θα παρακάμπτει τοπικές αρχές, παραγωγικούς φορείς αλλά και τους οικονομικούς βιορυθμούς της επιλεγμένης περιοχής θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, και θα πλήξει όμορες αγορές. Πέραν τούτου, εγείρονται ζητήματα που άπτονται του ανταγωνιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, καθώς με την επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου θα πληγούν ανεπανόρθωτα τοπικές αγορές, καθώς το φαινόμενο της υποκατάστασης της κατανάλωσης θα μεταφερθεί σε όμορες αγορές που παραμένουν σε λειτουργία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου