Ρεπορτάζ

Εκδικάζεται το αίτημα ακύρωσης του κληρονομητηρίου του Ψιμόριφου

Mε την υπ’ αριθμ. 17/2022 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) παραπέμφθηκε λόγω αρμοδιότητας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου και θα εξεταστεί σήμερα με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας η συζήτηση της αιτήσεως που υπέβαλαν οι Ζερμαίν Σουζάνα χήρα Γεράσιμου Ζησιμάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασία Μας και Μιχάλης Ζησιμάτος του Γεράσιμου για την ανάκληση του κληρονομητηρίου του αείμνηστου δικηγόρου Ευάγγελου Ψιμόριφου.
Η αίτηση θα συζητηθεί με επίκληση των νέων στοιχείων που ανέκυψαν και με την αρχειοθέτηση με διάταξη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, που κατέστη τελεσίδικη, της από 14 Ιουλίου 2017 έγκλησης του Δήμου Ρόδου, νόμιμα εκπροσωπούμενου από τον τότε δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, σε βάρος των κ.κ. Ζερμαίν – Σουζάνας χήρας Γεράσιμου Ζησιμάτου το γένος Ερρίκου Μας και Μιχαήλ Ζησιμάτου του Γερασίμου, κατοίκων Ιαλυσού, για τις πράξεις της πλαστογραφίας (μετά χρήσεως) με σκοπούμενο παράνομο περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 € και της απάτης στο δικαστήριο με σκοπούμενο όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 €, αμφοτέρων στρεφομένων κατά του Δήμου Ρόδου, τις οποίες καταγγέλθηκαν ότι τέλεσαν στη Ρόδο, κατά τα έτη 2013 και 2017.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη την κοινή γνώμη και αφορά στην κυριότητα προνομιακού ακινήτου στην Ιξιά, γνωστού και ως ακινήτου «Ψιμόριφου».
Ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου έχουν προσφύγει οι ανωτέρω επισημαίνοντας ότι στο ίδιο δικαστήριο δημοσιεύθηκε η από 25 Δεκεμβρίου 1993 ιδιόχειρη διαθήκη του αποβιώσαντος Ευάγγελου Ψιμόριφου του Νικολάου ζητώντας την κήρυξη ως ανίσχυρου και την ανάκληση ως ανακριβούς, του πιστοποιητικού-κληρονομητηρίου του παραπάνω διαθέτη.
Θυμίζουμε ότι στο κληρονομητήριο αναγνωρίζεται ότι μοναδική κληρονόμος του Ψιμόριφου, βάσει της από 19-11-1988 ιδιόγραφης διαθήκης του, είναι η ορισθείσα και εκτελέστρια σύζυγός του Ούτε-Βεατρίκη Ψιμορίφου, το γένος Καρλ Βιρτζ, μεταποβιώσασα την 8-6-2003 βεβαρημένη με κληροδοσία ενός αγρού στην Ιξιά Ρόδου εκτάσεως 19.130 τ.μ., υπέρ του Ψιμορίφειου Δημοτικού Ιδρύματος Ρόδου, ο κοινωφελής σκοπός της οποίας με την υπ’ αρ. 1560/2008 απόφ. εκ. Εφ.Αθ. χαρακτηρίστηκε ανέφικτος και διατάχθηκε για την πληρέστερη ικανοποίηση της θελήσεως του διαθέτη η εκποίηση του εν λόγω ακινήτου. Την από 25 Δεκεμβρίου 1993 ιδιόχειρη διαθήκη του κατά την 29.11.1994 αποβιώσαντος Ευάγγελου Ψιμόριφου του Νικολάου, κατέθεσε προς δημοσίευση την 25-6-2013 στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, όπου και δημοσιεύθηκε το με αριθμό 26/26-06-2013 πρακτικό του, ο Μιχαήλ Ζησιμάτος του Γερασίμου επικαλούμενος ότι απεστάλη στην οικία του την 5-2-2013 μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα σχετικά έγγραφα.
Για το εν λόγω ακίνητο η σύζυγος του διαθέτη Ούτε Ψιμορίφου, ενεργούσα εν τοις πράγμασι ως εκτελέστρια της διαθήκης, εξέδωσε το υπ’ αρ. 91/1995 κληρονομητήριο, το οποίο δεν είχε μεταγραφεί.
Ακολούθως, έγιναν ενέργειες για τη σύσταση του Ιδρύματος, πλην όμως με το υπ’ αρ. 1063953/1570/Α011/17.5.2005 έγγραφό του το Υπ. Οικονομικών αρνήθηκε να προβεί στην έκδοση διοικητικής πράξης (για τη σύσταση του Ιδρύματος) λόγω έλλειψης πόρων.
Tην άσκηση παρέμβασης του Δήμου στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, υπέρ της εγκυρότητας της αρχικής διαθήκης του διαθέτη Ψιμόριφου Ευαγγέλου και της απόρριψης της αιτούμενης ανάκλησής του, καθώς και την υποβολή σχετικής αναφοράς στον εισαγγελέα Πλημ/κών Ρόδου για τη διερεύνηση στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων, είχε αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου.
Ο Δήμος Ρόδου ισχυρίστηκε ότι η από 25 Δεκεμβρίου 1993 νέα ιδιόγραφη διαθήκη του Ψιμόριφου, που δημοσιεύθηκε κατόπιν αίτησης του Μιχαήλ Ζησιμάτου με το από 26 Ιουνίου 2013 πρακτικό του Ειρηνοδικείου Ρόδου, χωρίς να έχει αίτηση κήρυξής της σε κύρια, τυγχάνει πλαστή.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν εδράζεται σε κάποια γραφολογική εξέταση, αλλά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε κατάθεση που έδωσε πρώην νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου.
Η πλευρά Ζησιμάτου από την άλλη επικαλέστηκε από την πρώτη στιγμή γραφολογική πραγματογνωμοσύνη διδάκτορος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από την οποία προκύπτει μετά βεβαιότητας ότι η από 25 Δεκεμβρίου 1993 διαθήκη έχει χαραχθεί και υπογραφεί δια χειρός του.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Ελένη Ηρωνία – Χατζηαντωνίου και Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου