Τοπικές Ειδήσεις

“Λυγίζει” το Oγκολογικό Tμήμα του Nοσοκομείου από την υποστελέχωση – Aποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις που ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «δημοκρατική».

Οι αριθμοί από τις 26 Ιουνίου 2018, που λειτούργησε για πρώτη φορά, μέχρι και σήμερα που κλείνει σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας, βαίνουν συνεχώς αυξανόμενοι όχι όμως και το προσωπικό, το οποίο «λυγίζει» από την υπερπροσπάθεια.
Το Τμήμα, διαθέτει 21 κλίνες χημειοθεραπείας, 4 κρεβάτια και 17 καρέκλες. Στο τμήμα εφαρμόζονται με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας και ατοχευμένων θεραπειών με ποσοστά επιτυχίας συγκρίσιμα με μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού.
Όπως καταγγέλλει στη «δ», η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι πλέον η ώρα που οι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να περάσουν από τα ευχολόγια στις πράξεις. «Εκτός αν κάποιοι θεωρούν τους καρκινοπαθείς των Δωδεκανήσων πολίτες δεύτερης κατηγορίας…», λέει χαρακτηριστικά.
«Για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων η 26 Ιουνίου του 2018 ήταν μια ιστορική ημερομηνία. Ήταν η ημέρα που για πρώτη φορά λειτούργησε το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Ρόδου, ένα όραμα και αίτημα δεκαετιών έγινε πράξη. Και έγινε πράξη χωρίς το κράτος να ξοδέψει ούτε 1 ευρώ αφού όλες οι εργασίες ανακαίνισης καθώς και ο εξοπλισμός έγιναν από δωρεές ιδιωτών και χάρη στον εθελοντισμό και τις προσπάθειες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου.
Από την πρώτη ημέρα το τμήμα εξυπηρέτησε εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς, δίνοντας ανακούφιση στον πόνο και στην ταλαιπωρία των συνανθρώπων μας που δεν χρειάζεται πια να απευθύνονται σε κέντρα των Αθηνών.
Το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Ρόδου κατάφερε από την ίδρυσή του να ανακόψει πλήρως την φυγή των ογκολογικών ασθενών προς Ογκολογικά Κέντρα της Αθήνας και της Κρήτης κάτι που έγινε ορατό την περίοδο του lockdown, που περίπου μόνο 12 ασθενείς που διέμεναν στα Δωδεκάνησα και έκαναν τις θεραπείες τους στην Αθήνα ζήτησαν να συνεχίσουν στο Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Ρόδου λόγω των απαγορεύσεων και περιορισμών στις μετακινήσεις», λέει στη «δ» η κ. Μ. Κρητικού.
Όπως έκανε γνωστό, αυτή την περίοδο το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Ρόδου καλύπτει πλήρως το σύνολο των καρκινοπαθών της Δωδεκανήσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας και την οικονομική ελάφρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους.
«Στα τρία χρόνια λειτουργίας του το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Ρόδου καταξιώθηκε μέσα από την ποιότητα της δουλειάς του σε πανελλαδικό επίπεδο, με ποσοστά επιβιώσεων εφάμιλλα μεγάλων κέντρων της Ελλάδος και του εξωτερικού, ενώ συμμετείχε σε 5 προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα του εξωτερικού με μηδενικό κόστος για τον ασθενή και το Νοσοκομείο. Όμως δυστυχώς όλη αυτή η υπερπροσπάθεια από το ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει το Τμήμα δεν επιβραβεύτηκε και το Τμήμα από την ίδρυσή του δεν βοηθήθηκε στο ελάχιστο σε προσωπικό ώστε να συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς των Δωδεκανήσων.
Αυτή την στιγμή το προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν και με φιλότιμο και ξεπερνώντας κάθε έννοια σωματικής αντοχής προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών ασταμάτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την περίοδο του κορωνοϊού το μόνο τμήμα του Νοσοκομείου που όχι μόνο δεν μείωσε αλλά αύξησε τον όγκο εργασίας του του ήταν το Ογκολογικό Τμήμα και μάλιστα με τα αυξημένα μέτρα προστασίας έναντι του Covid με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, όταν άλλα ογκολογικά τμήματα ανά την Ελλάδα αναγκάστηκαν προσωρινά να αναστείλουν την λειτουργία τους», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών.
Για να γίνει αντιληπτός ο τεράστιος αριθμός των ασθενών του Ογκολογικού Τμήματος της Ρόδου, αρκεί να κάνει κανείς μια σύγκριση με ένα παρόμοιο Ογκολογικό Τμήμα, αυτό του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραχώρησε στη «δημοκρατική» η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών, το Ογκολογικό Τμήμα της Ρόδου καλύπτει τους ίδιους και παραπάνω ασθενείς με το 1/3 του προσωπικού όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την κίνηση στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Από 1/1/2021 μέχρι 20/4/2021 έγιναν 1.063 χημειοθεραπείες ενώ οι νέοι ασθενείς ανέρχονται σε 146! Από άλλα νοσοκομεία στο 1° τρίμηνο του 2021, απευθύνθηκαν για να κάνουν τις θεραπείες τους στο Νοσοκομείο Ρόδου 14 νέοι ασθενείς.
Συνολικά το 2019 έγιναν 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1.084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1.194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία.
Σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2.278 ασθενείς (σε σχέση με 1.382 το 2018-αύξηση 22%). Μάλιστα, εξαιτίας της αύξησης των ασθενών, απαιτήθηκαν παραπάνω κονδύλια για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε φάρμακα. Ειδικά τον μήνα Νοέμβριο 2019 -όπως είχε γράψει η «δ» – παρατηρήθηκαν κάποιες καθυστερήσεις σε φάρμακα, που σταδιακά ομαλοποιήθηκαν.
Το 2020, έγιναν 3.125 χημειοθεραπείες (από 2.100 χημειοθεραπείες το 2019 -αύξηση 32,8%), εξετάστηκαν 632 στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (από 1.084 εξετασθέντες ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία το 2019).
Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω των μέτρων covid αναβλήθηκαν σε συγκεκριμένες περιόδους τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι ασθενείς εξετάσθηκαν ως έκτακτα περιστατικά και 3.494 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (από 1194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία το 2019 -αύξηση 65,8%).
Συνολικά εξετάσθηκαν 4.126 ασθενείς στα ιατρεία του Τμήματος έναντι 2.278 ασθενείς το 2019 (αύξηση 44,7%).
Το 2019 παρατηρήθηκε επιπλέον αύξηση 22% σε σχέση με το 2018. Το 2020 παρατηρήθηκε αύξηση στις χημειοθεραπείες σε σχέση με το 2019 κατά 32,8% και κατά 44,7% στους εξετασθέντες ασθενείς και αυτό παρά την πανδημία του κορωνοϊού, οπότε και ακυρώθηκαν τακτικά ιατρεία!
«Το Ογκολογικό μας Τμήμα δεν χρειάζεται ούτε τα μπράβο, ούτε τα παλαμάκια μας! Χρειάζεται άμεσα ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό! Τέρμα πια η αδιαφορία!
Ολοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Εκτός αν κάποιοι θεωρούν τους καρκινοπαθείς των Δωδεκανήσων πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αν συμβαίνει αυτό να μας το πουν ευθέως για να το μεταφέρουμε στους ασθενείς που μάχονται για τη ζωή τους, στους συγγενείς και στους φίλους τους», καταλήγει η κ. Μ. Κρητικού, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η περίοδος χάριτος έχει λάβει τέλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου