Τοπικές Ειδήσεις

Eργατικό Kέντρο: Εκκληση προς τους εργαζόμενους να μετάσχουν στην αυριανή απεργία

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζομένους να δώσουν δυναμικό “παρών” στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, απηύθυναν από κοινού οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, των εργατικών σωματείων και των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής μας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χτες, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Ξεκινώντας την ενημέρωση ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργού κ. Κ.Χατηδάκη, χαρακτηρίζοντάς το ως απαράδεκτο που πλήττει την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους:
«Με απόφαση του δ.σ. του ΕΚΡ θα συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου και ώρα 11 πρωί, που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ με αντικείμενο το εργατικό ν/σ που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση. Αυτό το ν/σ εάν εφαρμοστεί, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην αγορά εργασίας, οι συνθήκες στην οποία είναι ήδη επιβαρυμένες. Εάν ψηφιστεί θα χάσουμε κατακτήσεις πολλών ετών. Το ΕΚΡ ζητά από την κυβέρνηση να μην ‘φτωχοποιήσει’ ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους στην Ελλάδα αφού ήδη έχουμε περάσει πολύ δύσκολες ώρες τόσο από τα μνημόνια, όσο και από την πανδημική κρίση. Η ανεργία έχει χτυπήσει ‘κόκκινο’ ενώ πάρα πολλοί εποχιακά απασχολούμενοι δεν έχουν ακόμη προσληφθεί. Εξάλλου πολλές κατηγορίες εργαζομένων έχουν μείνει εκτός από τα επιδόματα που έδωσε η κυβέρνηση. Με το νέο ν/σ καταργούνται μια σειρά από δικαιώματα ενώ θα υπάρχει και το περιθώριο να καταργηθεί και η κυριακάτικη αργία».
Ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε στις μονομερείς συμβάσεις και στα πλήγματα που θα επιφέρει το ν/σ στη συνδικαλιστική δράση. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να παλέψουμε και να στείλουμε ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση. Εμείς ως ΕΚΡ θέτουμε και το θέμα των προσλήψεων στην ΔΕΗ, όπου τελικά, το κριτήριο της εντοπιότητας δεν προτάσσεται. Θα έχουμε εισαγόμενους εργαζόμενους από άλλα εργοστάσια που κλείνουν στην χώρα και όχι δικά μας παιδιά. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μας εκβιάζει κανένας! Ο εργαζόμενος πρέπει να εμβολιαστεί για την υγεία του, αλλά δεν είμαστε εμείς υπαίτιοι που δεν έχει τουρισμό! Δεν φταίμε εμείς που κάποιοι προσπαθούν να μας φορτώσουν τις ευθύνες!» δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ καλώντας όλους τους βουλευτές να προσπαθήσουν να βρουν λύση.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν ανοίξει περισσότερα ξενοδοχεία (σε σχέση με πέρσι) αλλά με λιγότερο προσωπικό: «Πάνω από το 80% των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο δεν έχουν πιάσει ακόμη δουλειά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να παλέψουν για τα δικαιώματά τους» και τόνισε πως οι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν κηρυχτεί ‘ανεπιθύμητοι’ από το Σωματείο: «Μας κοροϊδεύουν συστηματικά. Έχουμε φτάσει στον Ιούνιο κι ακόμη δεν έχουμε λάβει τα επιδόματα του Μαΐου. Πιθανόν, η πλατφόρμα να ανοίξει μετά τις 25 Ιουνίου, οπότε όλα μετατίθενται για τον Ιούλιο… Εάν η φετινή σεζόν δεν είναι καλή, θα ζητήσουμε να συνεχιστούν τα προγράμματα επιδότησης όπως το ΕΡΓΑΝΗ», είπε ο κ. Σταμούλης.
-Ο κ. Κώστας Μουτσάκης, εκπροσωπώντας την προσωρινή επιτροπή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στις ανατροπές που φέρνει το νέο ν/σ και κάλεσε με τη σειρά του τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, να συμμετέχουν στην απεργία: «Μόνον δυναμικά και ενωμένοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό τον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων. Καταργούνται οι γ.σ. στα συνδικάτα και η απαρτία, ενώ νομιμοποιούν ψευδο-αποτελέσματα εκλογών και απαγορεύουν την απεργία». Αναφέρθηκε ακόμη στην κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας –ένα σημαντικό κομμάτι ελέγχου που με τη μετατροπή του σε δήθεν Ανεξάρτητη Αρχή, ουσιαστικά αποδυναμώνεται.
-Στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στα ζητήματα της εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δ/σου κ. Ανδρέας Μαρίνος: «Θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθούν την ενότητα του λαού. Ο,τιδήποτε διασπαστικό υπάρχει δεν βοηθάει την πρόοδο. Ένα παράδειγμα είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές του δικού μας κλάδου που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα ενώ ένα ακόμη ζήτημα, παραμένει το θέμα της υγειονομικής κάλυψης. Η ενίσχυση των δημοσίων δομών στην Παιδεία και στην Υγεία, είναι αναγκαίοι. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, όπου παραμένουν πολλά κενά», τόνισε μεταξύ άλλων.
-Μιλώντας ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, υπογράμμισε την στήριξη των σωμάτων ασφαλείας στην απεργιακή κινητοποίηση: «Εμείς στηρίζουμε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΕΚΡ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή μας. Πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους από τη στιγμή που διακυβεύονται τα εργασιακά δικαιώματα ετών. Αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη και ο καθένας κοιτάζει την δική του πλευρά, θεωρώ ότι είμαστε καταδικασμένοι. Δεν πρέπει να αποδυναμωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα».
-Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚΡ (και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο Ρόδου) κ. Γιώργος Φραντζολάκης υπογράμμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια κυβέρνηση προσπαθεί με νομοσχέδια, να διευθετήσει διάφορα θέματα στον τομέα εργασίας: «Αυτό που παρατηρούμε στο νέο ν/σ που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή είναι ότι καταργούν τη συλλογικότητα και προωθούν την ατομικότητα. Προφανώς, η συλλογικότητα ενοχλεί, επειδή οι εργαζόμενοι όταν είναι ενωμένοι, έχουν δύναμη. Ωραία η πατέντα του κ. Μητσοτάκη να πληρώνει με… ρεπό! Δεν έχουν καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξάνεται και η ανεργία. Πρέπει να ενωθούμε και να δώσουμε τον αγώνα μας, για να μην περάσει αυτό το ν/σ του κ. Χατζηδάκη» τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου