Ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή ύψους 82.000 ευρώ επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν ημεδαπό που κρίθηκε ένοχος κατάληψης και αλλοίωσης τμήματος δημόσιας ήδη εκχερσωθείσας αναδασωτέας έκτασης, δια εξορύξεως σχιστολιθικών πλακών.
Τα αδικήματα φέρονται να διεπράχθησαν στην θέση «Βαλανάς» του δάσους της Λάρδου.
Την 16η Σεπτεμβρίου 2014, και περί ώραν 09:30 κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του, ένας δασοφύλακας, μετέβη στην περιοχή για να πραγματοποιήσει έλεγχο στον λατομικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή.
Φτάνοντας εκεί διαπίστωσε ότι σε τμήμα αναδασωτέας έκτασης, που είχε εκχερσωθεί τον Μάιο του έτους 2010, βρισκόταν σκαπτικό μηχάνημα (ερπυστριοφόρο), το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα στην έκταση από την οποία είχε γίνει νέα εξόρυξη και απόληψη σχιστολιθικών πλακών, με κάθετη τομή-εκσκαφή (λεκάνη) βάθους 2 έως 6 μέτρων και εναπόθεση υπολειμμάτων αυτών σε τμήμα αναδασωτέας έκτασης, προκαλώντας μορφολογική αλλοίωση της έκτασης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Στο έδαφος υπήρχαν εμφανή σημάδια από την κίνηση ερπυστριοφόρου οχήματος, κατά θέσεις σημάδια από τα μεταλλικά νύχια της χούφτας του σκαπτικού μηχανήματος, από την εξόρυξη σχιστολιθικών πλακών και σημάδια από την κίνηση βαρέους λαστιχοφόρου οχήματος που χρησιμοποιήθηκε για την απόληψη αυτών.
Η παραπάνω παράνομη επέμβαση-δραστηριότητα που έγινε στην έκταση, είχε ως αποτέλεσμα αφενός την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιπλέον μορφολογική αλλοίωση της έκτασης και αφετέρου την περαιτέρω καταστροφή του εδάφους και του μητρικού πετρώματος με αποτέλεσμα την μη δυνατότητα αποκατάστασή της βλάστησης δια της φυσικής αναγέννησης του δάσους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ