Νέα αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό Τουρισμό, καθώς αναμένεται ανακοίνωση και από την ολλανδική κυβέρνηση, που θα εντάσσει τα ελληνικά νησιά στην “πορτοκαλί ζώνη”, που σημαίνει ότι όποιος ταξιδεύει από αυτά προς την Ολλανδία, θα αντιμετωπίζει καραντίνα 14 ημερών.

Αντιθέτως η υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει στο “κίτρινο”, όπου επιτρέποντα τα ταξίδια χωρίς καραντίνα.

Ήδη η Corendon, από τους κορυφαίους ολλανδικούς tour operators, με επιστολή της που δημοσιεύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ανακοινώνει τον τερματισμό των πτήσεων για εφέτος από την Ολλανδία, αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “…δεν υπάρχει καμία προοπτική να αλλάξουν οι ταξιδιωτικές συμβουλές σε κίτρινο”.

Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη, επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον ελληνικό Τουρισμό και πολλά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κως, πλήττονται καθοριστικά.

Μάλιστα η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβύνου, με επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, διαπιστώνει την απουσία παρεμβάσεων του υπουργείου Τουρισμού και θέτει σειρά σοβαρών ερωτημάτων για την πολιτική του υπουργείου Τουρισμού, ενώ ζητά “έστω και την τελευταία στιγμή” παρέμβαση.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Σβύνου: “…Ανήκουν ΟΛΑ τα Ελληνικά νησιά σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου? Γιατί δεν έγινε σχετικός διαχωρισμός (όπως άλλωστε συνέβη με την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας), ώστε κάποιοι νησιωτικοί προορισμοί να συνεχίσουν να λειτουργούν τουριστικά στην αγορά της Ολλανδίας; Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, όταν ένα παραπάνω και εμείς ως επιχειρηματίες, προσπαθήσαμε με μεγάλες απώλειες να στηρίξουμε την οικονομία, περιμένουμε από το υπουργείο τουρισμού να λειτουργήσει ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, προνοητικά και προστατευτικά προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις, προλαβαίνοντας καταστάσεις και προσπαθώντας να περισώσει ότι είναι δυνατό. Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσετε σε άμεσες διαπραγματεύσεις και παρεμβάσεις, ώστε Ελληνικοί προορισμοί που δεν φέρουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο να συνεχίσουν να λειτουργούν”.

Παρεμβάσεις Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα δημοσιοποιηθούν σήμερα στις 9.00 π.μ., υπάρχει καθυστέρηση, που οφείλεται σε πιέσεις μεγάλων tour operators, που ζητούν από την ολλανδική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει “πορτοκαλί”, συγκεκριμένα νησιά και όχι το σύνολο. Άξιο απορίας είναι βέβαια τι κάνει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού. Αυτή την στιγμή, μόνο από την TUI, βρίσκονται στα ελληνικά νησιά 6.500 Ολλανδοί τουρίστες…

Η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης που προαναγγέλει τις αλλαγές, έχει ως εξής: “Τελευταία τροποποίηση στις: 07-09-2020 | Εξακολουθεί να ισχύει στις: 08-09-2020 Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό, ενώ ήταν σε διακοπές στα ελληνικά νησιά, αυξήθηκε απότομα. Αυτό έχει συνέπειες για τις ταξιδιωτικές συμβουλές για τα ελληνικά νησιά. Οι ταξιδιωτικές συμβουλές θα προσαρμοστούν την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου το πρωί. Σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε ένα ελληνικό νησί ή είστε εκεί; Λάβετε υπόψη ότι η κατάσταση για αυτό το νησί θα γίνει «πορτοκαλί» (μόνο τα απαραίτητα ταξίδια). Η χερσόνησος της Πελοποννήσου και η ηπειρωτική Ελλάδα παραμένουν «κίτρινες» (προσέξτε για κινδύνους ασφαλείας)”.

Η επιστολή των ξενοδόχων της Κω

Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός, κ. Μάνος Κόνσολας

Κοινοποίηση:

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος  Χατζημάρκος

Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς

Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη λάβαμε χθες την ανακοίνωση της Ολλανδικής κυβέρνησης βάσει της οποίας τα Ελληνικά νησιά κατατάσσονται στις μη ασφαλείς περιοχές. Από σήμερα αρχίζει η επιστροφή των Ολλανδών, χωρίς να έχουμε χρονικό ορίζοντα αλλαγής των δεδομένων. Η αγορά της Ολλανδίας είναι η τρίτη για το νησί της Κω και είναι αυτή που κινεί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και την τοπική αγορά. adv Εύλογο και συγκεκριμένο το ερώτημα που τίθεται από όλους εμάς: Ανήκουν ΟΛΑ τα Ελληνικά νησιά σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου? Γιατί δεν έγινε σχετικός διαχωρισμός (όπως άλλωστε συνέβη με την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας), ώστε κάποιοι νησιωτικοί προορισμοί να συνεχίσουν να λειτουργούν τουριστικά στην αγορά της Ολλανδίας? Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, όταν ένα παραπάνω και εμείς ως επιχειρηματίες προσπαθήσαμε με μεγάλες απώλειες να στηρίξουμε την οικονομία, περιμένουμε από το υπουργείο τουρισμού να λειτουργήσει ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, προνοητικά και προστατευτικά προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις, προλαβαίνοντας καταστάσεις και προσπαθώντας να περισώσει ότι είναι δυνατό. Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσετε σε άμεσες διαπραγματεύσεις και παρεμβάσεις, ώστε Ελληνικοί προορισμοί που δεν φέρουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Με τιμή, Κωνσταντίνα Σβύνου

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω”.

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ