Ειδήσεις

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν στελέχη της αντιπολίτευσης με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη 84η ΔΕΘ και τα όσα είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Αχτσιόγλου: Σαφής επιστροφή σε μνημόνιο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά

«Χθες στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τις επόμενες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του, παρουσιάζοντάς τες ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους», σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Και επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης «προανήγγειλε ότι θα καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών».

«Με τον νόμο αυτό ξεκίνησε να ρυθμίζεται ένα μαύρο τοπίο της ελληνικής αγοράς εργασίας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται,» προσθέτοντας ότι βοήθησε ιδιαίτερα στον χώρο των τραπεζών.

«Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι χάρη στο νόμο αυτό μέσα σε μια χρονιά από τη θέσπισή του, δηλώθηκαν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας οι οποίες στο παρελθόν δεν δηλώνονταν ούτε φυσικά και πληρώνονταν,» λέει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι με την κατάργησή του η αγορά εργασίας θα επιστρέψει στο πιο σκοτεινό παρελθόν της εργασιακής επισφάλειας.

«Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να καλλωπίσει την παραπάνω κατάργηση και νομίζοντας ότι μιλάει σε άσχετους, είπε ότι θα θεσπίσει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας,» σημειώνει η πρώην υπουργός Εργασίας. «Γνωρίζει φυσικά -και αν δεν γνωρίζει να ενημερωθεί- ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσμοθετήθηκε το 2011 και ουδέποτε εφαρμόστηκε.»

«Είναι, δε, λιγάκι προκλητικό για τη λογική να λέει, έστω και ως ρητορικό σχήμα, ότι η δήλωση των υπερωριών είναι μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος για μια μικρή επιχείρηση, αλλά η κάρτα εργασίας δεν είναι», τονίζει χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια για την κατάργηση των κανόνων για τις υπερωρίες που σχεδιάζει.

«Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018,» προσθέτει η κα Αχτσιόγλου. «Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται.»

Άρα, σημειώνει, «οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις παύουν να έχουν σημασία και τούτο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα μισθολογικές αυξήσεις,» προσθέτοντας ότι αυτό συνέβαινε επί μνημονίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα ζητούσε επιμόνως το μέτρο που εξήγγειλε χθες ο κ Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.»

«Επιμένοντας να μας θεωρεί ανόητους, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μιλώντας για αναχρονιστικό θεσμό που με το που καταργήθηκε έφερε ρεκόρ στις προσλήψεις,» σημειώνει.

Και προσθέτει ότι μέχρι τον Ιούνιο υπήρχε απόδοση ρεκόρ με τη δημιουργία 296.000 νέων θέσεων εργασίας ενώ τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, υπήρξε απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας.

«Δεύτερον, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι η ρύθμιση συνιστά ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο καθώς επρόκειτο για αυτούσια μεταφορά της ρύθμισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη ο οποίος καλύπτει το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Τρίτον, θα πρέπει να διαλέξει ποιο επιχείρημα θα χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη κατάργηση, διαφορετικά προσβάλλει τη νοημοσύνη μας.»

«Ή που ο βάσιμος λόγος απόλυσης δήθεν εμπόδιζε τις προσλήψεις γιατί οι εργοδότες αγχώνονταν ότι δεν θα μπορούσαν να απολύσουν τον εργαζόμενο, και γι’ αυτό με την κατάργηση του τάχα εκτοξεύτηκαν οι προσλήψεις .Ή που ο βάσιμος λόγος δήθεν διευκόλυνε τις απολύσεις, πράγμα παράλογο διότι οι απολύσεις για όσο καιρό ίσχυσε η ρύθμιση έπρεπε να δικαιολογούνται, ενώ πριν ήταν αδικαιολόγητες. Ας διαλέξει τουλάχιστον ένα επιχείρημα για να γίνεται στοιχειώδης διάλογος. Και τα δυο μαζί δεν μπορεί να τα επικαλείται οποίος τουλάχιστον είναι με τον ορθό λόγο.»

«Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε χθες το μεγάλο του άγχος και την αμηχανία του για την εικόνα της κυβέρνησής του στα εργασιακά, όπου σαφέστατα έχει ήδη παράξει ένα σημαντικό έργο εις βάρος βέβαια των εργαζομένων. Τούτο το άγχος βέβαια δεν φτάνει στο σημείο ώστε να σκεφτεί ότι μπορεί να απαλλαγεί από αυτό αν αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό στα εργασιακά.»

«Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και θα δυσαρεστούσε φίλους, υποστηρικτές και χορηγούς του,» καταλήγει η κα Αχτσιόγλου.

Κατρούγκαλος: Ευτελισμός του θεσμού του ΠτΔ από τη ΝΔ

“Η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ, με την προαναγγελία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 μόνο βουλευτές,” σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, για την επικείμενη αναθεώρηση.

“Πρόκειται για ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μπορεί να επιτελεί το έργο του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και όχι μόνον την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία,” καταλήγει ο κ. Κατρούγκαλος.

Γ. Ψυχογιός: Χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς πυξίδα για το προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης

“Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε την άγνοια αλλά και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση το προσφυγικό,” σημειώνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός. 

“Επιβεβαίωσε πλήρως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άργησε πάρα πολύ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να δράσει στο προσφυγικό. Προχώρησε με δύο μήνες καθυστέρηση – και αφού ο πληθυσμός είχε εκτοξευτεί – στην αποσυμφόρηση της Μόριας από 1.500 άτομα που είχαν ήδη κριθεί ως ευάλωτοι και ήταν έτοιμοι για μεταφορά στην ενδοχώρα από τον Ιούλιο του 2019,” αναφέρει ο κ. Ψυχογιός.

“Συνέχισε να εκθέτει τη χώρα επαναλαμβάνοντας τη λασπολογία που υιοθέτησε και σαν αντιπολίτευση για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την κυβέρνηση στο προσφυγικό, ενώ η έρευνα της OLAF αφορά σε χρηματοδοτήσεις που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες ΜΚΟ και όχι το ελληνικό κράτος,” προσθέτει.

Κατηγορεί ακόμη τον πρωθυπουργό ότι “υπερασπίστηκε την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο, η ΕΣΔΑ και η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αγνοώντας επιδεικτικά τις δημόσιες αντιδράσεις της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλων οργανώσεων του πεδίου για το θέμα.”

“Ο Κ. Μητσοτάκης μάλλον ανακάλυψε όψιμα την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της ΕΕ, προσπαθώντας να τραβήξει το αυτί στα κράτη-μέλη που πρέπει να την τηρούν στο ζήτημα του προσφυγικού. Ας ενημερώσει κάποιος τον Πρωθυπουργό ότι αυτοί που πρώτοι δεν τηρούν την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των ευθυνών είναι οι πολιτικοί του εταίροι στο Λαϊκό Κόμμα,” λέει.

Και συμπληρώνει: “Θέλει θράσος να μιλάει η ΝΔ για ασυνόδευτους ανήλικους και την διαχείριση του θέματος – που όντως χρειάζεται βελτίωση – όταν σαν κυβέρνηση φυλάκιζε σε κέντρα κράτησης ανήλικους για πολλούς μήνες και σαν αντιπολίτευση καταψήφιζε στη Βουλή την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.”

Ο κ. Ψυχογιός τονίζει ακόμη ότι η έρευνα και διάσωση αποτελούν υποχρέωση των κρατών, ενώ αντίθετα απαγορεύονται οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα για προφανείς λόγους.

“Επομένως, οι όποιες υπόνοιες για ανεπαρκή φύλαξη των συνόρων, αφενός θέτει τη χώρα στο στόχαστρο κάποιων κύκλων της Ευρώπης και αφετέρου υποτιμά το Λιμενικό και τα στελέχη του που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το 2015 με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση για την διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων,” σημειώνει.

“Τέλος, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ να ανακάλυψαν μόλις πρόσφατα τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές, δεν έκανε όμως καμία αναφορά στα πραγματικά αίτια και την αντιμετώπισή τους,” καταλήγει η δήλωση του κ. Ψυχογιού που κάνει αναφορά στους πολέμους και την κλιματική αλλαγή.

Ξενογιαννακοπούλου: Δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προλήψεων

«Ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1 στις προσλήψεις του δημοσίου και ειδικά ως προς τις αναγκαίες προσλήψεις για την Παιδεία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» επισημάνει σε δήλωση της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Οι 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αφορούν το 2019, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να τις ολοκληρώσει. Οι 10.500 προσλήψεις της γενικής εκπαίδευσης αφορούν τα έτη 2020 και 2021, στη βάση του κανόνα 1:1 και του πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άλλες προτεραιότητες που δεν τις ομολογεί και κυρίως δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προλήψεων τα επόμενα χρόνια» καταλήγει σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

ΜέΡΑ25: Εκκωφαντική σιγή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για “εκκωφαντική σιγή” σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, “περιβαλλοντοκτόνα σχέδια για τις Σκουριές” και “εξαπάτηση των πολιτών που συνεχίζεται” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, για την παρουσία του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ.

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως τα περιθώρια κινήσεων που του επιτρέπουν οι δανειστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα – το μόνο μέτρο που έχει κάποιο ειδικό βάρος είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και πάλι είναι κενό γράμμα ως προς τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλει να επιτελέσει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο όσο παραμένει η 100% προκαταβολή φόρου, για την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Άλλες εξαγγελίες είτε θα ισχύσουν μόνο για ένα χρόνο, είτε ενδέχεται να ισχύσουν σε
«εύθετο» χρόνο που ελπίζουμε να είμαστε ακόμη ζωντανοί» αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται:

«Η φιλοπεριβαλλοντική συγκίνηση του πρωθυπουργού πρέπει να αναγνωσθεί σε συνάρτηση με τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδιά του για τις Σκουριές, για τη Θράκη, για το Ελληνικό, για τη «διευκόλυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων». Θα είναι«αμείλικτος στην εργοδοτική αυθαιρεσία» — όπως είδαμε στις δύο τροπολογίες Βρούτση (κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης και παροχή προνομίου να αυθαιρετούν εργοδοτικά οι μεγαλοεργολάβοι). Το άσπρο, μαύρο.

Δεν είναι ιδιαίτερα μακρινή η περυσινή ΔΕΘ, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατράνωνε πως «θα καταψηφίσει» (καλά μέχρι εδώ) και «θα ακυρώσει» (πατήστε το μηδέν) την, εν γένει θετική για το ΜέΡΑ25, Συμφωνια των Πρεσπών. Η μόνη αναφορά που υπήρχε στην ομιλία του αφορούσε… τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία τους! Εκκωφαντική σιγή. Προφανώς, οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην φετινή ΔΕΘ με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια φερεγγυότητα με την οποία αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως έπρεπε να λάβουν τα περσινά. Δηλαδή, απολύτως μηδενική. Η εξαπάτηση των πολιτών συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται».

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου