ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα σύσκεψη στο Δημαρχείο για το θέμα με τους τσιγγάνους

news room 4 λεπτά ανάγνωση
στηροκλεας

Ως βέλ­τι­στη λύση θε­ω­ρεί­ται η έντα­ξή τους στην κοι­νω­νία

Η απο­μά­κρυν­ση των τσιγ­γά­νων από το «Κο­ρα­κό­νε­ρο» απο­τέ­λε­σε αντι­κεί­με­νο σύ­σκε­ψης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθες στο γρα­φείο του δη­μάρ­χου κ. Φώτη Χα­τζη­διά­κου.

Στη σύ­σκε­ψη συμ­με­τεί­χαν ο δή­μαρ­χος κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος, ο Γραμ­μα­τέ­ας της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου κ. Νίκος Θε­ο­δω­ρί­δης, ο επι­κε­φα­λής των τσιγ­γά­νων κ. Βα­σί­λης Στη­ρο­κλέ­ας, η εντε­ταλ­μέ­νη δη­μο­τι­κή σύμ­βου­λος κ. Βα­σι­λι­κή Ξε­πα­πα­δά­κη και ο εκ­πρό­σω­πος των οι­κο­γε­νειών Ρομ που ζουν στην πε­ριο­χή «Κο­ρα­κό­νε­ρο», κ. Πα­να­γιώ­της Σα­μπά­νης.

Εξε­τά­στη­καν οι τρό­ποι με τους οποί­ους μπο­ρούν οι τσιγ­γά­νοι να εγκα­τα­στα­θούν είτε σε οι­κί­ες, είτε στους δύο χώ­ρους που έχουν επι­λε­γεί από τη δη­μο­τι­κή αρχή.

Μετά την σύ­σκε­ψη πά­ντως ο κ. Βα­σί­λης Στη­ρο­κλέ­ας δή­λω­σε πως θα απα­ντή­σει σε όλα τα ερω­τή­μα­τα μετά τη συ­νά­ντη­ση που θα έχει σή­με­ρα με τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο.

«Επι­τρέψ­τε μου να μην προβώ σή­με­ρα σε δη­λώ­σεις. Θα απα­ντή­σω στα ερω­τή­μα­τα αύριο μετά τη συ­νά­ντη­ση που θα έχω με τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο πα­ρου­σία και του δη­μάρ­χου κ. Φώτη Χα­τζη­διά­κου», δή­λω­σε ο κ. Στη­ρο­κλέ­ας.

Όπως ανα­κοί­νω­σε μετά τη σύ­σκε­ψη ο κ. Νίκος Θε­ο­δω­ρί­δης το πρό­βλη­μα θα αντι­με­τω­πι­στεί βήμα προς βήμα.

«Προ­σπα­θού­με βήμα βήμα να δώ­σου­με λύση στο πρό­βλη­μα. Πρέ­πει και το καρ­νά­γιο να αξιο­ποι­η­θεί. Όλα θα γί­νουν με βάση χρο­νο­διά­γραμ­μα που ετοι­μά­ζει ο δή­μαρ­χος κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος. Μια λύση είναι να εγκα­τα­στα­θούν οι τσιγ­γά­νοι σε οι­κί­ες. Εξε­τά­ζε­ται και το εν­δε­χό­με­νο να εγκα­τα­στα­θούν σε άλ­λους χώ­ρους που να δια­θέ­τουν υπο­δο­μές. Δεν θέ­λου­με να υπάρ­χουν ρα­τσι­στι­κές τά­σεις. Επι­θυ­μού­με να εν­σω­μα­τω­θούν οι τσιγ­γά­νοι στην κοι­νω­νία. Αυτό αξιώ­νει και η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση. Σε πρώτη φάση θα κα­τα­γρά­ψου­με πόσοι τσιγ­γά­νοι θέ­λουν να εγκα­τα­στα­θούν σε οι­κί­ες. Πρέ­πει να μά­θου­με και πόσοι ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των επι­θυ­μούν να μι­σθώ­σουν κα­τοι­κί­ες στους «Ρομ», δή­λω­σε ο κ. Νίκος Θε­ο­δω­ρί­δης.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την από­φα­ση που έλα­βαν τα μέλη του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Ρόδου για την εγκα­τά­στα­ση των τσιγ­γά­νων κοντά στον πα­λαιό ΧΑΔΑ και στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Αγίας Βαρ­βά­ρας, ο κ. Θε­ο­δω­ρί­δης δή­λω­σε:

«Δεν αλ­λά­ζει η από­φα­ση. Μπο­ρεί να αυ­ξη­θούν οι χώροι στους οποί­ους θα με­τα­φερ­θούν οι τσιγ­γά­νοι. Δεν ξέ­ρου­με όμως αν θα χρεια­στούν. Αν όλοι οι τσιγ­γά­νοι δη­λώ­σουν ότι επι­θυ­μούν να εγκα­τα­στα­θούν σε οι­κί­ες και να εν­σω­μα­τω­θούν στην κοι­νω­νία τότε δεν θα υλο­ποι­η­θεί η από­φα­ση. Επα­να­λαμ­βά­νω όμως ότι θα προ­χω­ρή­σου­με βήμα βήμα».

Σχε­τι­κά με τις αντι­δρά­σεις που υπάρ­χουν για την εγκα­τά­στα­ση των τσιγ­γά­νων στα δύο ση­μεία που υπέ­δει­ξε η δη­μο­τι­κή αρχή, ο κ. Θε­ο­δω­ρί­δης δή­λω­σε:

«Θα λη­φθούν υπόψη οι αντι­δρά­σεις των κα­τοί­κων. Όπου και να με­τα­φερ­θούν όμως οι Ρομ θα υπάρ­χουν αντι­δρά­σεις. Πρέ­πει επι­τέ­λους να ξε­φύ­γου­με από τις τά­σεις φο­βί­ας ή ρα­τσι­σμού. Και οι τσιγ­γά­νοι θα πρέ­πει να απο­μο­νώ­σουν αυ­τούς που δη­μιουρ­γούν προ­βλή­μα­τα».

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση νέας σύ­σκε­ψης σή­με­ρα με τη συμ­με­το­χή και του πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Γιώρ­γου Χα­τζη­μάρ­κου ο κ. Θε­ο­δω­ρί­δης δή­λω­σε:

«Δεν έχου­με προ­γραμ­μα­τί­σει σύ­σκε­ψη. Θα χρεια­στεί να συ­να­ντη­θού­με με τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο και να συ­ζη­τή­σου­με για το συ­γκε­κρι­μέ­νο θέμα. Να μην ξε­χνά­με πως έχει εκ­πο­νη­θεί και σχέ­διο για την εγκα­τά­στα­ση των Ρομ σε οι­κί­ες. Πρέ­πει να κα­τα­γρά­ψου­με τα δε­δο­μέ­να που έχου­με».

Σχε­τι­κά με το χρόνο που θα απαι­τη­θεί για να απο­μα­κρυν­θούν οι τσιγ­γά­νοι από την πε­ριο­χή «Κο­ρα­κό­νε­ρο» ο κ. Θε­ο­δω­ρί­δης δή­λω­σε:

«Αυτό εξαρ­τά­ται από πολ­λούς πα­ρά­γο­ντες. Μπο­ρεί η δια­δι­κα­σία εν­σω­μά­τω­σης των τσιγ­γά­νων στην κοι­νω­νία να διαρ­κέ­σει 20 χρό­νια. Ελ­πί­ζω το συ­ντο­μό­τε­ρο να δοθεί λύση ώστε να φύ­γουν οι « Ρομ» από την πε­ριο­χή «Κο­ρα­κό­νε­ρο». Δεν είναι εύ­κο­λο να ανα­φερ­θού­με σε χρο­νο­διά­γραμ­μα».

Την άποψη ότι υπάρ­χουν αρ­κε­τοί τσιγ­γά­νοι που επι­θυ­μούν να εγκα­τα­στα­θούν σε οι­κί­ες εξέ­φρα­σε ο εκ­πρό­σω­πός τους κ. Πα­να­γιώ­της Σα­μπά­νης.

«Η δια­δι­κα­σία εξε­λίσ­σε­ται πολύ καλά. Έχου­με βρει οι­κί­ες στις οποί­ες θα με­τα­φερ­θούν 18 οι­κο­γέ­νειες που ζουν στο «Κο­ρα­κό­νε­ρο». Δεν υπάρ­χει πρό­βλη­μα με τις το­πι­κές αρχές. Συμ­φω­νού­με και εμείς με την πρό­τα­ση για εγκα­τά­στα­ση σε οι­κί­ες. Θα ζουν έτσι τα παι­διά μας κα­λύ­τε­ρα», δή­λω­σε ο κ. Σα­μπά­νης και πρό­σθε­σε πως στο «Κο­ρα­κό­νε­ρο» ζουν και τσιγ­γά­νοι που δεν είναι δη­μό­τες Ρόδου.

«Αν οι άν­θρω­ποι αυτοί με­τα­φερ­θούν σε οι­κί­ες θα ξε­κι­νή­σουν τις δια­δι­κα­σί­ες για να γί­νουν δη­μό­τες Ρόδου», τό­νι­σε ο κ. Σα­μπά­νης.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την πε­ριο­χή που βρί­σκο­νται οι οι­κί­ες που έχουν εντο­πί­σει οι τσιγ­γά­νοι ο κ. Πα­να­γιώ­της Σα­μπά­νης δή­λω­σε πως βρί­σκε­ται εκτός πό­λε­ως Ρόδου.

Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης

Νο­τί­ου Αι­γαί­ου

Σε ερώ­τη­ση που ετέθη χθες στον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη σχε­τι­κά με την από­φα­ση που ελή­φθη από τα μέλη του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Ρόδου για την εγκα­τά­στα­ση των τσιγ­γά­νων σε δύο ση­μεία του νη­σιού ο κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος δή­λω­σε:

«Πρό­κει­ται για ένα με­γά­λο θέμα που έχει απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο συ­ζή­τη­σης πολ­λές φορές. “Κτί­σα­με” ει­δι­κό πρό­γραμ­μα που έχει αρχή μέση και τέλος και αφορά την εγκα­τά­στα­ση των τσιγ­γά­νων σε οι­κί­ες. Ήταν υπο­χρε­ω­τι­κό να λη­φθεί από­φα­ση από το δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο Ρόδου. Να μην ξε­χνά­με πως υπάρ­χει η αι­ρε­σι­μό­τη­τα από το ΕΣΠΑ. Το δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο πρό­τει­νε χώ­ρους προ­σω­ρι­νής με­τε­γκα­τά­στα­σης των “Ρομ”. Η υπό­δει­ξη των χώρων ση­μα­το­δο­τεί την έναρ­ξη εκτα­μί­ευ­σης των σχε­τι­κών πόρων. Η πε­ρι­φε­ρεια­κή αρχή δεν μπαί­νει στον πει­ρα­σμό να κρί­νει τις απο­φά­σεις που λαμ­βά­νο­νται από τα δη­μο­τι­κά συμ­βού­λια. Δεν είναι δική μας δου­λειά να κά­νου­με πο­λι­τι­κή κρι­τι­κή και να εκ­φρά­ζου­με από­ψεις. Εμένα δεν μου έχει κα­τα­τε­θεί όμως και πρό­τα­ση από το δή­μαρ­χο για πρό­σκλη­ση εκ­δή­λω­σης εν­δια­φέ­ρο­ντος σε ιδιο­κτή­τες οι­κιών. Θα συ­να­ντη­θώ με τον κ. Φώτη Χα­τζη­διά­κο και θα συ­νο­μι­λή­σου­με για το θέμα. Εί­χα­με δε­σμευ­θεί πως ακόμη και αν υπήρ­χε χρο­νι­κό κενό στις δια­δι­κα­σί­ες θα δια­θέ­τα­με πό­ρους. Μετά τη λήψη της από­φα­σης από τα μέλη του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Ρόδου θα ξε­κι­νή­σου­με την υλο­ποί­η­ση του σχε­δί­ου που εκ­πο­νή­σα­με».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μάνος  /  08.09.2015 11:36

    Εάν βρεθεί ιδιοκτήτης για τους ΡΟΜΑ τότε πρωθυπουργός θα βγεί ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ.
    Ποιος είναι ο Στηροκλέας που δεν κάνει και δηλώσεις? Άμε στο ……………..

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.