Πολιτιστικά

Ημέρες μουσικής- Σεπτέμβριος στη Ρόδο

Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ», συμπληρώνοντας φέτος δεκαπέντε χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας, ανοίγει τις πύλες του στις 11 Σεπτεμβρίου για ένα δωδεκαήμερο υψηλής μουσικής ευαισθησίας. Με μεγάλα ονόματα της ελληνικής κλασικής μουσικής να δίνουν το παρών –ανάμεσα τους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο τσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Χρήστος Γρίμπας, οι καταξιωμένοι τενόροι Σταμάτης Μπερής, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Γιάννης Χριστόπουλος και ο διάσημος ρόδιος συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης- σε συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο, που θα λάβουν χώρα σε χώρους-μνημεία του νησιού.

Στα δεκαπέντε αυτά χρόνια ζωής του το Φεστιβάλ έθεσε, εξαρχής, τον πήχη ψηλά –φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα σημαντικό πανευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός. Τον στόχο αυτό τον πέτυχε με περισσότερους από έναν τρόπους:

Μετακάλεσε θρυλικά ονόματα της κλασικής και μπαρόκ μουσικής όπως ο Paul Badura-Skoda, η Elizabeth Leonskaja, η Romina Basso και οι Σολίστες του Gewandhaus τηςΛειψίας αλλά και κορυφαίους ελληνικούς οργανισμούς όπως η ΚρατικήΟρχήστραΑθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Καθοδηγούμενο από τον μεσαιωνικό χαρακτήρα του νησιού, κατάφερε να αναδείξει, συναυλιακά, μνημεία της Παλαιάς Πόλης –όπως η εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου και το Κατάλυμα της Ισπανίας-, διοργανώνοντας βραδιές με μερικά από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως συγκροτήματα πρώιμης μουσικής όπως οι βρετανοί DUFAY COLLECTIVE και οι αυστριακοί UNICORN ENSEMBLE.

Παρουσίασε πρωτότυπα μουσικά προγράμματα με ιστορικό ενδιαφέρον τονίζοντας τον ελληνικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ όπως οι Greghescas (αναγεννησιακά πολυφωνικά τραγούδια σε ποίηση στην γλώσσα των Ελλήνων της Βενετίας).

Αναβίωσε το ενδιαφέρον –σε παγκόσμιο επίπεδο- για τη μπαρόκ όπερα Ολυμπιάδα με θέμα την τέλεση των αρχαίων αγώνων. Επανασύστησε στο κοινό λησμονημένα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου όπως η σκηνική καντάτα του Benedetto Marcello, Κασσάνδρα -μια παραγωγή που εκθειάστηκε από τον ελληνικό και ξένο τύπο και στην οποία συμμετείχε η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ArianeLabed.

Συνομίλησε και συνεργάστηκε με οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας όπως το ίδρυμα Yehudi Menuhin – Live Music Now και η Eυρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Το Φεστιβάλ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ αποτελεί, εδώ και χρόνια, έναν θεσμό που στρέφει τα φώτα του πανευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι στο νησί. Ένα Φεστιβάλ άρρηκτα συνδεδεμένο με μουσική υψηλής ποιότητας και ευαισθησίας που η χρόνια παρουσία του αποτελεί ένα πραγματικά δυνατό χαρτί για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας της πόλης ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.

Πρόγραμμα

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου | Thursday 11 September 2014
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου | Palace of the Grand Master, 21:00
Αφιέρωμα στη Ρωσική Μουσική | A tribute to Russian Music
Χρήστος Γρίμπας, τσέλο | Christos Grimbas, cello
Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, πιάνο | George-Emmanuel Lazaridis, piano
Πρόγραμμα | Program
Sergei Rachmaninoff (1873-1943)
Sonata in G minor for Cello and Piano op.19

Lento – Allegro moderato
Allegro scherzando
Andante
Allegro mosso
Modest Mussorgsky (1839-1881)
Pictures at an Exhibition

Promenade
The Gnome
Interlude
The Old Castle
Interlude
Tuileries
Cattle
Interlude
The Ballet of Unhatched Chicks in their Shells
Samuel Goldenberg and Schmuÿle
Promenade
The Market at Limoges (The Great News)
Catacombs
The Hut on Fowl’s Legs
The Great Gate of Kiev
Δύο από τους σημαντικότερους μουσικούς της νεώτερης γενιάς, ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης, σε δύο από τα πιο δημοφιλή έργα της ρώσικης μουσικής: τις Εικόνες από μια έκθεση του Μουσόρσκυ και τη Σονάτα για τσέλο και πιάνο του Ραχμάνινωφ.

Two of the leading musicians of their generation, the cellist of the Thessaloniki State Orchestra, Christos Grimbas, and the artistic director of the Thessaloniki Concert Hall, the pianist George Emmanuel Lazaridis, will perform two of the most popular works of the Russian music: the suite Pictures at an Exhibition by Mussorgsky and the Sonata for cello and piano by Rachmaninoff.

————————————————–

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου | Monday 15 September 2014
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου | Palace of the Grand Master, 21:00
Οι Τρεις Τενόροι: Γκαλά Όπερας | The Three Tenors: Opera Gala
Σταύρος Μπερής | Stavros Beris
Γιάννης Χριστόπουλος | Yiannis Christopoulos
Σταύρος Σαλαμπασόπουλος | Stavros Salabasopoulos
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο | Dimitris Yakas, piano
Πρόγραμμα | Program
Giuseppe Verdi (1813-1901): RIGOLETTO, La donna è mobile…
Ernesto de Curtis (1875-1937): Non ti scordar di me!
Stavros Salabasopoulos

Francesco Paolo Tosti (1846-1916): L’ ultima canzone
Stamatis Beris

Salvatore Cardillo (1874-1947): Core ‘ngrato
Yiannis Christopoulos

Titos Xirellis (1897-1985): Serenata
Yiannis Christopoulos – Stamatis Beris

Francesco Cilèa (1866-1950): L’ARLESIANA, È la solita storia del pastore…
Stamatis Beris

Jules Massenet (1842-1912): MANON, En fermant les yeux …
Stavros Salabasopoulos

Giacomo Puccini (1858-1924): LA BOHÈME, Che gelida manina …
Yiannis Christopoulos

Theofrastos Sakellaridis (1883-1950): VAFTISTIKOS, Psila sto metopo…
Theodoros Spathis (1884-1943): Den m’ agapas
Stavros Salabasopoulos

Timos Xanthopoulos (1864-1942): Giati
Yiannis Christopoulos

Nikos Chatziapostolou (1884-1941): Nea agapi
Stamatis Beris

Luigi Denza (1846-1922): Funiculi funicula
Gaetano Errico Pennino : Pecchè
Stavros Salabasopoulos

Dimitrios Rodios (1862-1957): T’ anthi
Yiannis Christopoulos

Pablo Sorozábal (1897-1988): LA TABERNERA DEL PUERTO, No puede ser…
Stamatis Beris

Eduardo di Capua (1865-1917): O sole mio…

Τρείς από τους διάσημους τενόρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ένα γκαλά όπερας με άριες, ντουέτα και τρίο από το δημοφιλές ρεπερτόριο της ιταλικής όπερας έως τις ναπολιτάνικες καντσονέτες.

Three of the renowned tenors of the Greek National Opera at an opera gala performance full of arias, duets and trios from the Italian opera’s repertoire till the Neapolitan canzonettas.

————————————————–

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου | Friday 19 September 2014
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου | Palace of the Grand Master
Βωβός κινηματογράφος με συνοδεία μουσικής | Silent cinema accompanied by piano
Δημήτρης Γαζιάδης – Ορέστης Λάσκος: Aστέρω |
Dimitris Gaziadis – Orestis Laskos: Αstero (1929)
Φίλιππος Τσαλαχούρης, σύνθεση/πιάνο |
Philippos Tsalahouris, music/piano accompaniment

Η πιο γνωστή βωβή ταινία του ελληνικού, και ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου των αρχών του 20ου αιώνα, σε αποκατεστημένη κόπια από την Tαινιοθήκη της Ελλάδος με ζωντανή συνοδεία μουσικής από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη.

A restored version by the National Greek Archive of the most famous Greek silent movie, and one of the masterpieces of the world cinema in the early 20th century, performed with live music accompaniment by the composer Philip Tsalachouris.

Με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος | Under the auspices of the Greek Film Archive

————————————————–

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου | Monday 22 September 2014
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου | Palace of the Grand Master
Αφιέρωμα στον Ευρυσθένη Γκίζα | A tribute to Eurysthenes Gizas
Πέτρος Στεργιόπουλος, φλάουτο | Petros Stergiopoulos, flute
Λουκία Λουλάκη, τσέλο | Loukia Loulaki, cello
Αναστάσιος Στρικος, πιάνο | Anastasios Strikos, piano

Johann Nepomuk Hummel (1778-1837)
Adagio, Variations and Rondo on a Russian Theme, Op.78

Joseph Haydn(1732-1809)
Trio in D major for flute, piano and cello (Hoboken XV:16)

Allegro
Andantino più tosto allegretto
Vivace assai
Franz Schmidt (1874-1939)
Four little Fantasy pieces after Hungarian national melodies, for cello with piano accompaniment

Ernst Krenek (1900-1991)
Suite for flute and piano op. 147

Andante
Allegretto moderato
Andante con moto
Allegro vivace
Τρείς μουσικοί που ζουν και εργάζονται στη Βιέννη, αφιερώνουν ένα πρόγραμμα στον Ευρυσθένη Γκίζα, τον μοναδικό Έλληνα φλαουτίστα που διέπρεψε ως μουσικός στη Φιλαρμονική της Βιέννης στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέσα από την έρευνα του Πέτρου Στεργιόπουλου έρχονται στο φως στοιχεία για την ελληνο-αυστριακές σχέσεις στον τομέα της σοβαρής μουσικής και ταυτόχρονα παρουσιάζονται μεγάλα έργα για τον προαναφερόμενο συνδυασμό των οργάνων. Η συναυλία αποτελεί μέρος της Ολυμπιάδας Αρχαίων Ελληνικών, που πραγματοποιείται στη Ρόδο για αυστριακούς μαθητές και θα τιμηθεί με την παρουσία της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα Κας Melitta Schubert.

Three Greek musicians that live and work in Vienna, dedicate their concert to Eurysthenes Gizas, the only Greek flutist that excelled as a musician in the Vienna Philharmonic Orchestra in the late 19th century. New evidence for the Greek-Austrian relations in the field of classical music come to light by the research of Petros Stergiopoulos while major works for the afore mentioned combination of instruments will be performed. The concert is part of the Ancient-Greek Olympiad which takes place in Rhodes for Austrian students. The ambassador of Austria in Greece, Mrs Melitta Schubert, will honor the concert by her presence.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα | Under the auspices of the Embassy of Austria in Athens

rodosevents

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου