ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζαχαράκη: Οι βασικοί στόχοι στο νέο υπουργείο Οικογένειας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέγεθος γραμμάτων

Η σύ­στα­ση του νέου υπουρ­γεί­ου Κοι­νω­νι­κής Συ­νο­χής και Οι­κο­γέ­νειας απο­τε­λεί από­δει­ξη της πρό­θε­σής μας να αντι­με­τω­πί­σου­με απο­τε­λε­σμα­τι­κά τις συ­νε­χώς με­τα­βαλ­λό­με­νες ανά­γκες των πο­λι­τών, τό­νι­σε η επι­κε­φα­λής του νε­ο­σύ­στα­του υπουρ­γεί­ου, Σοφία Ζα­χα­ρά­κη.

Η κα Ζα­χα­ρά­κη είπε ότι με την σύ­στα­ση του υπουρ­γεί­ου δε­σμευό­μα­στε να αδρά­ξου­με τις ευ­και­ρί­ες και να αντι­με­τω­πί­σου­με απο­τε­λε­σμα­τι­κά τις προ­κλή­σεις, ενώ κα­τέ­γρα­ψε τις πο­λι­τι­κές που ασκή­θη­καν τα τε­λευ­ταία χρό­νια στους το­μείς ευ­θύ­νης της, λέ­γο­ντας: Βρή­κα­με έργα και πολ­λές πρω­το­βου­λί­ες, που με εν­θου­σια­σμό και ζέση θα συ­νε­χί­σου­με είπε, φέ­ρο­ντας ως πα­ρά­δειγ­μα τη συ­νέ­χι­ση και διεύ­ρυν­ση του προ­γράμ­μα­τος προ­σω­πι­κού βοη­θού ΑμεΑ.

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκανε η κα Ζα­χα­ρά­κη στον εξορ­θο­λο­γι­σμό της πο­λι­τι­κής επι­δο­μά­των και στην ανα­βάθ­μι­ση του συ­στή­μα­τος χο­ρή­γη­σης προ­νοια­κών πα­ρο­χών «μέσω της ανα­βάθ­μι­σης του ελέγ­χου των επι­δο­μά­των, με τη δη­μιουρ­γία ενιαί­ας ηλε­κτρο­νι­κής Πύλης για όλα τα επι­δό­μα­τα ανά δι­καιού­χο, με αυ­το­μα­το­ποι­η­μέ­νο έλεγ­χο κρι­τη­ρί­ων και εναρ­μό­νι­ση κρι­τη­ρί­ων». Έτσι, είπε η κα Ζα­χα­ρά­κη, θα επι­τύ­χου­με λι­γό­τε­ρη τα­λαι­πω­ρία για τους δι­καιού­χος και πε­ρισ­σό­τε­ρη δια­φά­νεια και δι­καιο­σύ­νη για τη χο­ρή­γη­ση των πα­ρο­χών, προς όφε­λος αυτών που έχουν πραγ­μα­τι­κή ανά­γκη.

Ακο­λού­θως, είπε ότι:

-Προ­χω­ρά­με σε ψη­φια­κό ανα­σχη­μα­τι­σμό του ΟΠΕΚΑ, ο οποί­ος, ως ο βα­σι­κός μο­χλός υλο­ποί­η­σης των πο­λι­τών που ανα­πτύσ­σο­νται, είναι στο πλαί­σιο της κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης.

-Ενι­σχύ­ου­με την προ­στα­σία των παι­διών με ανα­πη­ρία, μέσω της ενί­σχυ­σης ανε­ξάρ­τη­της δια­βί­ω­σης και συμ­με­το­χή στη κοι­νω­νι­κή και ερ­γα­σια­κή ζωή.

-Θε­σπί­ζου­με τις προ­πλη­ρω­μέ­νες κάρ­τες επι­δο­μά­των, δη­λα­δή την κα­τα­βο­λή τα­κτι­κών επι­δο­μά­των της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επί­δο­μα ανερ­γί­ας, το επί­δο­μα παι­διού, το ελά­χι­στο εγ­γυ­η­μέ­νο ει­σό­δη­μα σε προ­πλη­ρω­μέ­νη κάρτα, με πα­ρο­χή κι­νή­τρων για την χρήση της κάρ­τας.

-Αυ­ξά­νου­με κατά 8% το ελά­χι­στο εγ­γυ­η­μέ­νο ει­σό­δη­μα από τις αρχές του 2024, ενώ θα επε­κτεί­νου­με και το θεσμό της υπο­στη­ρι­ζό­με­νης απα­σχό­λη­σης στα άτομα με ανα­πη­ρία.

-Θα φέ­ρου­με μια με­ταρ­ρύθ­μι­ση στις υπη­ρε­σί­ες για την υπο­στή­ρι­ξη της μα­κρο­χρό­νιας φρο­ντί­δας ηλι­κιω­μέ­νων.

-Θα εκ­πο­νή­σου­με και θα υλο­ποι­ή­σου­με εθνι­κή στρα­τη­γι­κή για την μα­κρο­χρό­νια φρο­ντί­δα, για την με­ταρ­ρύθ­μι­ση και την κατ’ οίκον φρο­ντί­δα.

Είναι δέ­σμευ­σή μας, είπε η υπουρ­γός, ότι κα­νέ­να παιδί με ανα­πη­ρία δεν θα φι­λο­ξε­νεί­ται σε κα­νέ­να ίδρυ­μα έως το 2030.

Όσο για το δη­μο­γρα­φι­κό ζή­τη­μα είπε ότι για την κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη «είναι η από­λυ­τη εθνι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα»: Στό­χος της δη­μο­γρα­φι­κής πο­λι­τι­κής δεν είναι μόνο να θε­σπί­σου­με κί­νη­τρα για την από­κτη­ση πε­ρισ­σό­τε­ρων παι­διών, είναι η διόρ­θω­ση όλων των στρε­βλώ­σε­ων που εμπο­δί­ζουν τη δη­μιουρ­γία οι­κο­γέ­νειας, που δυ­σχε­ραί­νουν την αξιο­ποί­η­ση του αν­θρώ­πι­νου κε­φα­λαί­ου, που δυ­σκο­λεύ­ουν την πρό­σβα­ση στην ερ­γα­σία, τη στέγη, και κρα­τούν στο πε­ρι­θώ­ριο κοι­νω­νι­κές ομά­δες [..] Ου­σια­στι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση είναι η δια­μόρ­φω­ση ενός κλί­μα­τος ασφα­λεί­ας και αι­σιο­δο­ξί­ας για το μέλ­λον είπε η κα Ζα­χα­ρά­κη εξη­γώ­ντας ότι μέσα σ’ αυτό το πλαί­σιο συ­στά­θη­κε στο υπουρ­γείο η νέα Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεία Δη­μο­γρα­φι­κής και Στε­γα­στι­κής Πο­λι­τι­κής.

Εξάλ­λου, μι­λώ­ντας για το επί­δο­μα γέν­νη­σης των 2.000 που δί­δε­ται για κάθε παιδί, δε­σμεύ­τη­κε «για την επέ­κτα­ση του επι­δό­μα­τος μη­τρό­τη­τας στους εννιά μήνες, στο ύψος του κα­τώ­τα­του μι­σθού, για τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες και τους αγρό­τες, ακρι­βώς όπως ισχύ­ει στον δη­μό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα».

Τέλος, για τη στε­γα­στι­κή πο­λι­τι­κή, είπε ότι συ­νε­χί­ζε­ται το σχε­τι­κό πρό­γραμ­μα για νέους έως 39 ετών και ότι στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης είναι ο δι­πλα­σια­σμός των πόρων του προ­γράμ­μα­τος,

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.