Ειδήσεις

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,3% στην Ελλάδα φέτος και 6% το 2022 – Αβεβαιότητα για τον τουρισμό

Επι τα βελτίω αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Κομισιόν, στην έκθεσή της με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις, που δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη στο 4,3% του ΑΕΠ από 4,1%  για φέτος και 6,0% για το 2022.

Όπως σημειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021, όσο και το 2022.

Ωστόσο η έκθεση προειδοποιεί ότι “αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19″. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, που θα πρέπει να χρονομετρηθεί προσεκτικά για να αποφευχθεί η αύξηση των πτωχεύσεων και να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δαπάνες προς τα εμπρός”.

Όπως αναφέρεται η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 4,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο (εποχικά προσαρμοσμένη) το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά την εντατικοποίηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως “στις καθαρές εξαγωγές, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγικών υπηρεσιών και τη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων” αναφέρει η Κομισιόν, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η  ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 στον ορίζοντα των προβλέψεων, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Τονίζει δε ότι “τα αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς αναμένεται να οδηγήσουν σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου