Τοπικές Ειδήσεις

Γενναία ρύθμιση των οφειλών ζευγαριού από στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο

Στην προστασία του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με γενναία ρύθμιση των οφειλών τους από στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, υπήχθη ζευγάρι με δύο παιδιά από τη Ρόδο.
Πιο συγκεκριμένα το Ειρηνοδικείο Ρόδου καθόρισε τις επί μία τριετία μηνιαίες καταβολές των αιτούντων προς την πιστώτριά τους στο συνολικό ποσό των 180 € προς κάλυψη της απαίτησης της τράπεζας από σύμβαση στεγαστικού δανείου, στην οποία οι αιτούντες έχουν συμβληθεί ως συνοφειλέτες, με υπόλοιπο οφειλής 79.920,28 ευρώ και θα καταβάλλεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά τη δημοσίευση της απόφασης. Μετά την παρέλευση της τριετίας και την ολοκλήρωση των ως άνω καταβολών, η τράπεζα θα έχει λάβει το ποσό των 6.480 ευρώ, συνυπολογιζομένου του ποσού που έχει μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης καταβληθεί από τους αιτούντες, δυνάμει της από 25-01-2018 προσωρινής διαταγής της Ειρηνοδίκη Ρόδου και το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια και πρώτη κατοικία τους, ανήκουσα κατά ποσοστό 50% εξ’ αδιαιρέτου σε έκαστο.
Το παραπάνω ακίνητο απέκτησαν κατά ποσοστό ½ εξ’ αδιαιρέτου ο καθένας τους έναντι συνολικού τιμήματος 23.477,2 ευρώ.
Τους επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλλουν για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους, για χρονικό διάστημα 240 μηνών ή είκοσι ετών, και εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μήνα, το ποσό των 218,99 € εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι δε μηνιαίες καταβολές θα αρχίσουν από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο θα εκδοθεί η απόφαση περί ρύθμισης των οφειλών τους.
Μετά την παρέλευση της εικοσαετίας και την ολοκλήρωση των ως άνω καταβολών, η τράπεζα θα έχει λάβει το ποσό των 52.556,15 ευρώ.
Ο πρώτος των αιτούντων είναι ηλικίας 53 ετών, η δεύτερη είναι σύζυγος του ηλικίας 43 ετών και έχουν αποκτήσει από το νόμιμο γάμο τους δύο ανήλικα τέκνα.
Κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης ο πρώτος αιτών εργάζονταν σε ξενοδοχείο για τους θερινούς μήνες ήτοι από Μάιο έως Οκτώβριο, ενώ για τρεις μήνες ελάμβανε επίδομα του ΟΑΕΔ. Η δεύτερη εργάζονταν σε κατάστημα ξενοδοχείου με μηνιαίες απολαβές ποσού 1042,84 ευρώ για τους θερινούς μήνες ενώ για τρεις μήνες ελάμβανε επίδομα του ΟΑΕΔ. Ο πρώτος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Κατά το έτος 2003, χορηγήθηκε στους αιτούντες στεγαστικό δάνειο, για αγορά οικοπέδου και ανέγερση ισόγειας κατοικίας με υπόγειο, στην οποία οι αιτούντες συμβλήθηκαν ως συνοφειλέτες, ποσού 80.000 ευρώ, το οποίο αρχικά αποπλήρωναν κανονικά.
Τον Ιανουάριο του έτους 2007 οι αιτούντες μετέφεραν το υπόλοιπο του παραπάνω δανείου σε άλλη τράπεζα με την οποία συνομολογήθηκε τοκοχρεωλυτικό δάνειο ποσού € 79.737,46 {ελβετικά φράγκα εκατό είκοσι οκτώ χιλιάδες επτακόσια εβδομήντα έξι (CHF 128.776,00)} με ισοτιμία 1,6150 συνολικής διάρκειας 180 μηνών ήτοι 15 ετών από την ημερομηνία της εφάπαξ εκταμίευσης του ποσού, για την εξασφάλιση του οποίου ενεγράφη προσημείωση υποθήκης επί του ακινήτου τους για ποσό 103.658,82 ευρώ ή 167.409,00 ελβετικά φράγκα.
Το ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχονταν αρχικά στο ποσό των 560 ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του έτους 2009 ανήλθε στο ποσό των 622 ευρώ και το Δεκέμβριο του έτους 2010 στο ποσό των 641,62 ευρώ και έκτοτε οι δόσεις του δανείου αυξάνονταν διαρκώς.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Τσίμπλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου