Ειδήσεις

Μαξίμου: Ιστορικής σημασίας συνάντηση-Ο αγωγός ‘κλειδί’ για έμμεση χρηματοδότηση-

Η πιθανότητα άμεσης προκαταβολής έναντι μελλοντικών κερδών από τον αγωγό φυσικού αερίου εξετάζεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Αναζητείται φόρμουλα για την εξαγωγή προϊόντων μέσω κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.

«Ιστορικής σημασίας συνάντηση η οποία σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων», χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν. «Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη Ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου (σ.σ. το σχέδιο προβλέπει να λειτουργήσει το 2019) που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη στα από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Οπως δήλωσε ο Πούτιν στη συνέντευξη τύπου (με βάση την επίσημη μετάφραση) απαντώντας σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση ανάφερε: Πρώτα απ’ όλα, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια.

Δεύτερον, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της υλοποίησης μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο αυτών των έργων μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο, πριν από την υλοποίηση αυτών των έργων. Κάπως δύσκολα το είπα, μπορώ να δώσω περισσότερες εξηγήσεις: αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Δεν πρόκειται για βοήθεια αυτή καθ’ εαυτή, αλλά για συνεργασία προς κοινό όφελος, με στόχο την υλοποίηση κάποιων έργων στους τομείς των Μεταφορών και των Υποδομών.

Θέλω να υπογραμμίσω άλλη μια φορά ότι αν η ελληνική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς και ελπίζουμε ότι αν υλοποιηθούν, οι ρωσικές εταιρείες δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία. Τίποτε άλλο δεν χρειαζόμαστε».

Ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε: «αν υπάρχει ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; Υπάρχει. Πρώτα απ’ όλα, στην υλοποίηση έργων στον τομέα των Υποδομών: αγωγοί, λιμάνια, αλλά όχι μόνο. Και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο σε άλλους τομείς, όπως είναι η προμήθεια ενεργειακών πόρων, καθώς επίσης και στον τομέα της βιομηχανίας. Υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις βάσει αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σήμερα συζητήσαμε όλα αυτά σε βάθος με τον κύριο Πρωθυπουργό».

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών.

ΑΠΕ=ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου