Ρεπορτάζ

Λαμβάνονται μέτρα κατά του εθισμού μαθητών στο αλκοόλ

Σοβαρό εξακολουθεί να παραμένει -παρά τις όποιες βελτιώσεις- το πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.
Το αλκοόλ, όπως προκύπτει από έρευνες, βυθίζει τους νέους στον εθιστικό του παράδεισο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από νεαρά ανήλικα παιδιά είναι πλέο σύνηθες φαινόμενο, όπως σύνηθες είναι νεαροί να καταλήγουν στο νοσοκομείο από υπερβολική μέθη.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, που με επείγον έγγραφο της στις σχολικές μονάδες του Νομού, που κοινοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση και την Εισαγγελία, εντέλλεται τη διακοπή όλων των ψυχαγωγικών δράσεων, που αφορούν παιδικά πάρτυ σε κέντρα διασκέδασης και σε μπάρ.
Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έθεσε φραγμό στα παιδικά νυχτερινά πάρτυ κρίνοντας ότι προκαλούν τους μαθητές στη χρήση αλκοόλ.
Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

ΘΕΜΑ: «Προστασία ανηλίκων μαθητών από το αλκοόλ».
ΣΧΕΤ:
1. Οι διατάξεις του Π.Δ. 180/1979, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με τα Π.Δ. 36/1994, 282/1998 και 350/2003.
2. Οι διατάξεις του ΠΑ. 350/2003, με τις οποίες τροποποιήθηκαν-συμπληρώθηκαν οι αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του Π.Δ. 36/1994.
3. Η υπ’ αριθμ. 129287/ Γ2/ 2011 Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2769/ τχ. Β’/02-12-2011, με θέμα «Εκδρομές Μετακινήσεις μαθητών Δημοσίων και Ιδιωτικών σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».
4. Η υπ’ αριθμ. 701/4/ 13174/19-05-2011 Απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω σχετικές διατάξεις και οδηγίες, σας ενημερώνουμε και σας εφιστούμε την προσοχή ότι σε ανηλίκους κάτω των 17 ετών, οι οποίοι δε συνοδεύονται από τους γονείς ή κηδεμόνες τους, δεν επιτρέπεται, αφενός, η είσοδος και παραμονή σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ και, αφετέρου, απαγορεύεται απολύτως η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στα λοιπά δημόσια κέντρα. Επιπρόσθετα, επειδή από την κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπεται η πραγματοποίηση εξόδων σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ, σας γνωστοποιούμε ότι η υπηρεσία μας επ’ ουδενί δεν εγκρίνει και δε συνηγορεί στην υλοποίηση ανάλογων δράσεων. Περαιτέρω, σας επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται απολύτως η χρησιμοποίηση της ονομασίας σχολείου ή οργάνων αυτού (Σύλλογος Διδασκόντων Καθηγητών Σχολείου, δεκαπενταμελή συμβούλια, «ομάδες μαθητών») για τη διοργάνωση πάσης φύσεως εκδηλώσεων που δε φέρουν γραπτή έγκριση της υπηρεσίας..

Την τελευταία δεκαετία αυξάνεται ολοένα η κατανάλωση αλκοόλ από 15χρονους. Το 30% των εφήβων στην Ελλάδα δηλώνει ότι πίνει κάποιο ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12-13 και στα 14-15 «περνούν» στα πιο «σκληρά ποτά», όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το ουίσκι κ.λπ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών.
Το ανησυχητικό είναι ότι το 15% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο. Και είναι ανησυχητικό επειδή το μεθυσμένο παιδί κινδυνεύει περισσότερο από τον μεθυσμένο ενήλικα. Γίνεται επίσης περισσότερο επικίνδυνο για τους άλλους.

Στην εφηβεία το παιδί θέλει να δοκιμάσει πολλά πράγματα. Στόχος του είναι συνήθως να μιμηθεί την παρέα του και να νιώσει «μεγάλος» ή «μεγάλη». Ωστόσο, μπορεί το κίνητρό του να είναι απλά η δοκιμή αυτή καθαυτή –θέλει να πειραματισθεί. Επίσης, , όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι σε έρευνες, με το αλκοόλ νιώθουν κεφάτοι, χαλαροί και τους φτιάχνει η διάθεση.
Τις περισσότερες φορές τα παιδιά κάνουν το «πείραμά» τους και σταματούν. Δεν μπλέκουν δηλαδή με το ποτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες το παιδί αρχίζει να πίνει ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι πιο σύνηθες στα παιδιά που έχουν ήδη κάποια κατάθλιψη ή που είναι πολύ αγχώδη και στρεσαρισμένα. Το αλκοόλ τα «βοηθά» να χαλαρώσουν και να δουν την ζωή πιο ευχάριστα.

Η κατανάλωση ποτού οδηγεί το αγόρι ή το κορίτσι σε πιο επιθετική συμπεριφορά ή απεναντίας μπορεί να το κάνει να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την βιαιότητα ή τη σεξουαλική παρενόχληση των άλλων. Επίσης μπορεί να το κάνει πιο ευάλωτο στη δοκιμή ή και συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Θα υποσκάψει σταδιακά την απόδοσή του στο σχολείο και θα το αποκόψει από τις θετικές συντροφιές με συγκεκριμένα οράματα και στόχους, ώστε να είναι διαρκώς με τη χαλαρή παρέα που διασκεδάζει πίνοντας.

Οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν καν ότι το παιδί τους πίνει ή ότι έχει τύχει να έχει μεθύσει. Τα παιδιά που πίνουν συνήθως πηγαίνουν μετά την έξοδό τους κατ’ ευθείαν για ύπνο, ώστε οι γονείς να μη μυρίσουν την αναπνοή τους. Άλλα παιδιά καμουφλάρουν την αναπνοή με άρωμα που υπερκαλύπτει την μυρωδιά του ποτού. Αν μυρίζουν αλκοόλ, λένε ότι ήπιαν μόνον ένα ποτήρι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου