Τοπικές Ειδήσεις

Εχει ολοκληρωθεί η έρευνα στη Ρόδο για τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα

Την έρευνα για τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που έγινε στην περιφέρειά μας, ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρουσίασαν χτες, ο ατιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης μαζί με τους κ.κ. Γ. Πουλή και Ν. Μαστόρου από την διεύθυνση αγροτικής οικονομίας.
«Η καταγραφή και η ανάδειξη των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην περιοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (νησιά) αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η έρευνα έγινε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΝΑι ενώ έχουμε δώσει ήδη εντολή (στην τοπογραφική υπηρεσία της ΠΝΑι) να ερευνήσει την διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για κάθε δέντρο με στόχο να εξασφαλίσουμε την συναίνεση των υπηρεσιών. Πρέπει να γνωρίζουμε πού ανήκει το κάθε δέντρο και κατόπιν θα προχωρήσουμε σε σχέδιο προστασίας τους, με περίφραξη και αποτύπωσή τους σε χάρτες. Για την Ρόδο έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, θα ακολουθήσουν τα υπίλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και μετά των Κυκλάδων για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο γεωπόνος κ. Μαστόρου, που εκπόνησε την μελέτη, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στην πορεία ανακαλύψαμε ότι έχουμε πολλά πράγματα γι’ αυτά τα δέντρα που υπάρχουν στα νησιά μας. Μην ξεχνάτε ότι η ελιά είναι μια… ελληνική υπόθεση! Έχουν βρεθεί διάφορα απολιθωμένα φύλλα ηλικίας 60.000 ετών (!) Με το ελαιόδεντρο, ασχολούμαστε ιδιαίτερα επειδή αποτελεί βασικό συστατικό στην διατροφή μας, αλλά έχει και συμβολική σημασία. Είναι ένα δέντρο που συνδέεται με την μυθολογία, την ιστορία μας, με την ταυτότητα της Ελλάδας και με την θρησκεία. Είναι ‘εθνικό’ δέντρο –όπως έχει ονομαστεί. Υπάρχει δυσκολία να καταγραφεί η ηλικία των δέντρων –για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με την ιδιομορφία τους- και οι μέθοδοι, δεν είναι απολύτως αξιόπιστες».
Όπως ανέφερε, κάποια δέντρα που υπάρχουν στην Ρόδο, βρέθηκαν κοντά σε μοναστήρια, σε αρχαίους οικισμούς και συνήθως κοντά σε όχθες ποταμών (κοντά σε νερό). Στο Βάτι π.χ. υπάρχουν δέντρα άνω των 700 ετών, ενώ άλλα μέσα σε χωριά και οικισμούς. Η έρευνα θα συνεχιστεί αφού κάποια υπεραιωνόβια δέντρα, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και μελέτης.

Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Αναφερόμενος στην φετινή ελαιοκομική περίοδο ο αντιπεριφερειάρχης, τόνισε πως όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ παραγωγική, με αυξημένες ποσότητες και καλή ποιότητα: «Αυτές τις μέρες, οι υπηρεσίες προγραμματίζουν την επόμενη δακοκτονία –πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου».
Επιπλέον, ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε από την ΠΝΑι η διαδικασία για την ένταξη νέων αγροτών σε προγράμματα (με χρηματοδότηση έως και 75%) ενώ αναμένεται καινούργια πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εγκαταστάσεων.
Τέλος, η ΠΝΑι θα λάβει μέρος στην διεθνή έκθεση τροφίμων SIAL στο Παρίσι με πολλούς εκθέτες, παραγωγούς από τα νησιά μας και ακολουθούν άλλες εκθέσεις πανελλήνιου ενδιαφέροντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου